*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg skulle drepe så mange som mulig

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Breivik ville drepe så mange som mulig på Blitzhuset, i Dagsavisen og på SVs partikontor.

19.04.12 17:10

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I Oslo tingrett torsdag fortalte Anders Behring Breivik om den store planen han begynte å planlegge i 2009.

Planen var å lage tre bomber på: 1 tonn, 1 tonn og 500 kilo - tilsammen 2,5 tonn. Bombene skulle plasseres i Regjeringskvartalet, utenfor Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget og Slottet.

- Så du endte opp med Regjeringskvartalet, Aps hovedkontor og Slottet? spurte aktor.

- Ja, jeg forventet ikke å overleve det første målet. Jeg hadde kanskje kommet til Aps hovedkontor, men i tilfelle jeg skulle overleve så planla jeg en skyteepisode fra Slottet og frem til jeg ble drept selv, fortalte Breivik.

Han skulle bruke en motorsykkel av typen Honda Gorilla og kjøre til flere institusjoner i Oslo. Breivik trodde at det ville være flere bevæpnede vakter ved Regjeringskvartalet, og at det var mulig at han måtte begynne skytingen allerede her.

- Planen var å drepe flest mulig, fortalte Breivik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Breivik angrep den psykiatriske rapporten

«Jeg har tidligere sagt at den rapporten er verdiløs. Den er som kjent skrevet av Asbjørnsen og Moe»

Anders Behring Breivik kalte rapporten til psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim for et eventyr, og kalte de to for «Asbjørnsen og Moe».

Psykologene mener at Breivik fikk ideen om en voldelig aksjon først i 2009, og ikke i etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001, slik Breivik hevder.

- Jeg startet den operasjonelle fasen i 2009, og da tror psykologene at jeg fikk disse tankene i 2009, sa Breivik i retten.

- Jeg skal si deg noe Breivik. Jeg tror også at du ikke begynte å tenke på en voldelig aksjon før 2009, sa aktor Svein Holden og visteblant annet til at flere viktige faktorer i planleggingen skjedde først i 2009 - blant annet opprettelsen av Geofarm.

Breivik selv har tidligere sagt at han i begynnelsen av kontakten med Knights Templar hadde en «kapitaliseringsfase» fra 2002 til 2006, og at han etter dette begynte å tenke på å selv gjennomføre en voldelig fase, mens selve gjennomføringen aktivt startet i 2009.

Spørsmålet er vesentlig for å avklare om hans angrep er en del av kampentil Knights Templar, eller om hele manifestet bare er Breiviks eget forsvar av terroraksjonen.

- Blitzhuset og SVs partikontor
I tillegg til bombene skulle den bevæpnede aksjonen starte ved Slottsplassen

- Jeg skulle kjøre fra Slottet og ned til Blitzhuset og henrette så mange blitzere så mulig. Hvis man overlevde det uten komme i konfrontasjon med politi og Delta, så skulle jeg kjøre til Dagsavisen og henrette så mange journalister som mulig. Hvis man overlevde Dagsavisen, så var planen å kjøre til SVs hovedkontor som ligger noen kvartaler unna og henrette så mange som mulig. Det var ikke hensiktsmessig å legge til flere mål enn det, sa Breivik.

- Det var ikke meningen å overleve. Det var en selvmordaksjon der muligheten for å overleve var lik null, sa Breivik.

Han sa at det imidlertid ikke ble denne planen, fordi det var for mange problemer. Hovedproblemet var at han ikke klarte å lage nok sprengstoff. Da han skjønte at han måtte forlate planen begynte han med andre muligheter. Blant annet ville han smugle en mindre bombe til toppen av Postgirobygget - og detonere den i Aftenpostens lokaler.

- Ikke ramme kongefamilien
Breivik påpekte imidlertid at han ikke ville ramme kongefamilien. Slottet skulle rammes, forutsatt at kongefamilien ikke skulle skades.

- Jeg landet på Slottet i en setting der kongefamilien ikke var til stede, fortalte Breivik i retten og forsikret at han aldri ville skade kongefamilien.

- De aller fleste nasjonalister og kulturkonservative, inkludert meg, er tilhengere av kongefamilien og derfor så jeg det som et uakseptabelt mål. Jeg ville gi dem en advarsel og det ville være mer et angrep på Slottet som Arbeiderpartiets representasjonslokale, og ikke på monarkiet i det hele tatt.

HTML EMBED

Skulle ramme journalistkonferanse
Lenge forsøkte Breivik å lage sprengstoff til å angripe det mest aktverdige målet i Norge - journalistenes årlige SKUP-konferanse i Tønsberg. Dette fordi Breivik mener at journalister er nesten like store støttespillere til multikulturalismen og avkristningen av Norge som Arbeiderpartiet. Beklageligvis for Breivik klarte han ikke å lage sprengstoff fort nok til å aksjonere mot konferansen.

- Blant annet klarte jeg ikke å få en gård tidlig nok så jeg rakk ikke konferansen i 2011, fortalte Breivik i retten. Gården fant han i april 2011 og produksjonen av bomben tok lenger tid enn forventet.

Fordi Breivik hadde problemer med å lage sprengstoff vurdrete han også å detonere det han kaller en «fattigmannsatombombe».

Det er en kapret propantankbil som kan detoneres med en mindre ladning sprengstoff. Denne bomben tenkte han å bruke mot Regjeringskvartalet eller mot 1. mai toget der «alle marxister og kommunister er samlet».

- Jeg vendte bort fra det fordi et slikt angrep ville bli for drøyt. Jeg ønsket å gi en advarsel først, og den advarselen ble 22. juli, sa Breivik.

- Vurderte 1.-maitoget som mål
Etter en lunsjpause i retten fortalte Breivik at han også vurderte år ramme 1.-maitoget.

Breivik beskrev at en oppsamlingsplass for 1. mai-toget ble vurdert som mål. Han anslo at flere tusen personer kunne drepes ved å angripe 1. mai-toget.

- Hele den kulturmarxistiske eliten, kommunister, samles i dette toget. sa han, og beskrev nasjonaldagen som «den internasjonale kommunistdagen».

Nettavisen følger utspørringen av Brevik i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.