RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jack Plunkett (AP)

- Jeg skulle ønske jeg kunne ha hjulpet ham

Sist oppdatert:
Samantha Bell fra Romerike, og hele USA, lurer på hva som fikk hennes far til å fly inn i skatteetatens bygning i Texas.

- Jeg er i sjokk nå. Jeg har et mareritt. Det er overveldende. Jeg forstår ikke, og spør meg selv hvorfor, for han elsket oss og hadde et flott liv, og så mange venner og familie, sier Samantha Dawn Bell til News 8 Austin.

Selv lever Bell på Romerike sammen med sin familie. Nettavisen forsøkte å komme i kontakt med den 38 år gamle kvinnen mandag kveld, uten å lykkes.

Torsdag 18. februar fløy hennes far inn i kontorbygningen der skatteetaten (IRS) i Austin, Texas, holder til. 53 år gamle Joseph Stack var softwareingeniør. Som mange andre i USA slet han etter den økonomiske nedgangen. Likevel var det ingen som forsto hvor mye.

- Rolig og munter
Hans venner og familie beskriver ham som en rolig, omgjengelig mann som spilte bass i et band på fritiden.

- Han var en rolig, munter, vennlig og varm personer (...) Han var rett og slett en vennlig fyr. Dette var helt uventet, sier bandkollega Ric Furley til CNN.

Men torsdag fløy han sitt Piper propellfly inn i Echelon-bygningen i Austin i full fyr. Joseph Stack og IRS-ansatt Vernon Hunter ble drept i kollisjonen og brannen som fulgte.

Selvmordsbrevet
I et innlegg offentliggjort på internett forteller Joseph Stack hvorfor han gjennomførte denne voldelige protesten. Stack raser blant annet mot amerikanske myndigheters bruk av skattepenger til å hjelpe de styrtrike etter den økonomiske kollapsen, mens arbeiderklassen, ham inkludert, må betale gjennom en tung skattebyrde. I brevet skriver Stack hvordan han har brukt masse tid på å skrive til senatorer og kongressmedlemmer om skattetrykket, og hvordan han to ganger har mistet pengene han sparte til sin pensjon. Han hadde tidligere bodd i California, men flyttet til Austin for å finne arbeid. Det hadde gått dårlig.

«Svært få arbeidere, meg inkludert, vil si at de ikke har betalt nok skatt, og i min livstid kan jeg si med stor grad av sikkerhet at ingen politikere har brukt tid på mine eller mine likesinnedes interesser. For den saks skyld er de ikke interessert i å vite hva jeg eller mine like har å si (...) Hvorfor er det slik at en håndfull kjeltringer og plyndrere kan gjøre utenkelige overgrep og når tiden har kommet når deres fete tog krasjer under vekten av deres grådighet og overveldende dumhet, så setter myndighetene hele sin tyngde inn, og har ingen problemer med å komme dem til unnsetning...»

Stack avslutter brevet med: «Jeg så det skrevet en gang at definisjonen på galskap var å gjøre det samme om og om igjen og tro at resultatet plutselig skulle bli annerledes. Jeg her endelig klar til å stoppe denne galskapen. Vel, Mr Big Brother IRS-mann, la oss forsøke noe annet: ta mine pund med kjøtt og sov godt.»

Du kan lese hele hans innlegg her.

- Ingen terrorist
- Jeg skulle ønske at han kunne ha snakket med meg slik at jeg kunne ha hjulpet ham, hvis jeg kunne ha hjulpet ham. Kanskje hvis jeg hadde bodd i USA, litt nærmere, jeg vet ikke, sier Samantha Dawn Bell til News 8 Austin.

Til avisen beklager hun det som skjedde og den sorg dette har gitt familien til Vernon Hunter.

- Folk sier han er en terrorist, men han er en kjærlig, snill mann, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere