Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg skulle ønske flere fikk tilgang til sprøyterommet

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det deles ut 6900 sprøyter i Oslo hver dag. Bare 130 av dem brukes på sprøyterommet.

Nettavisen skrev i forrige uke om sprøyterommet i Oslo, der det ukentlig settes over 700 heroininjeksjoner. Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener rommet bør avvikles, mens Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener veien å gå er utvidelse og et bredere tilbud.

Les også: Jeg mister fem venner i året

Ruser seg utenfor
Situasjonen per dags dato er ifølge Knutsen lite gunstig for alle parter.

- Sprøyterommet er et bra tiltak, men dessverre er det altfor få brukere som får muligheten til å benytte tilbudet. Når det kun er lov til å injisere ren heroin og mange må stå lenge i kø før de får injisert, blir situasjonen at de enten kastes ut eller ikke klarer å holde seg, sier han.

Innspill eller tips? Kontakt Nettavisens journalist her.

Resultatet er at mange blandingsmisbrukere injiserer narkotika i nærheten av sprøyterommet. Det liker nærmeste nabo, en psykiatrisk institusjon, dårlig.

- Vi har psykiatriske pasienter boende her som ikke tør å gå ut, fordi det ofte ligger narkomane i bakgården og setter sprøyter. Flere av de ansatte har tråkket på sprøytespisser, sier senterets verneombud, Grethe Sætheren.

Les også: Tidligere heroinmisbrukere besøker oss i lunsjen

Bruker «feil» dop
Da Nettavisen besøkte området rundt sprøyterommet møtte vi flere blandingsbrukere som åpenlyst injiserte narkotika i hals eller lyske, noen titalls meter unna sprøyterommet.

- Sprøyterommet er bra, men for oss som ikke skyter ren heroin hjelper tilbudet lite. Vi kommer hit og får rene nåler, men har ikke lov til å bruke rommet. Da setter vi oss i nærheten og gjør det vi må, sier en av brukerne. Han synes det er trist at han nektes tilgang til sprøyterommet, fordi han bruker «feil» dop.

Les også: - Jeg finner sprøyter overalt i leiligheten

Knutsen i foreningen for Human narkotikapolitikk, mener det eneste riktige er å utvide tilbudet, og tillate bruk av flere rusmidler.

- Sprøyterommet bør utvides slik at det er plass til flere brukere av gangen. I tillegg burde det være lov til å benytte andre stoffer enn heroin. Det blir helt feil å tilby brukerne et rom der de kan ruse seg, men bare dersom de injiserer heroin. Sprøyterommet bør være et tilbud til majoriteten av de tunge misbrukerne i Oslo, ikke omvendt, sier han.

Les også: - Jeg hadde 180 åpne sår

Politiet vil stenge
Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund synes det er problematisk at sprøyterommets brukere kan injisere heroin lovlig i Oslo. Han vil avvikle hele sprøyterommet.

- Etter vårt syn er det feil at det offentlige legger til rette for at man lovlig kan bruke et rusmiddel i Oslo. Etableringen og opprettholdelsen av sprøyterommet gir et signal om at vi gir opp rusmisbrukere i stedet å satse en god avrusningspolitikk. Det er en fallitterklæring å tilby narkomane å fotsette misbruket sitt, derfor bør sprøyterommet avvikles, sier Johannessen.

Knutsen mener Johannessen bommer fullstendig.

- Det har aldri vist seg å stemme at dersom man tilrettelegger for tunge misbrukerne, så vil flere starte å bruke narkotika. Det er en meningsløs motforestilling og viser at politiet ikke har en helse- eller sosialfaglig kunnskap om rusproblematikken. En human ruspolitikk viser at dersom du får store problemer slik som brukerne av sprøyterommet, så viser staten fortsatt omtanke og passer på deg. En human ruspolitikk viser at dersom du får store problemer slik som brukerne av sprøyterommet, så viser staten fortsatt omtanke og passer på deg. At de nettopp ikke gir deg opp, sier han.

Les også: Her settes det 130 skudd om dagen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!