- Jeg skylder nå tre millioner

Foto: (Kjetil Mæland)

- Du har 800 ulike trekkinstanser i Norge og de snakker ikke sammen, sier mannen i 40-årene.

30.03.11 15:15

Mannen fikk attføring av NAV for å omskolere seg. Deretter trakk NAV pengene tilbake for å dekke gjeld. Så utbetalte NAV sosialstønad slik at han skulle overleve.

Det er historien bak mannen i 40-årene, som nå er tilbake i arbeid etter et mislykket forsøk på omskolering.

Nå forsøker han å betale gjeld og samtidig beholde litt til livsopphold.

- Du har 800 ulike trekkinstanser i Norge og de snakker ikke sammen, sier mannen.

I flere år har han levd med papirmølla som statlige kreditorer skaper. I 1997 drev bygningsarbeideren eget firma og gikk konkurs. Fordi han hadde et enkeltmannsforetak, sliter han ennå med skattegjeld han skylder fra den tiden.

- Alle gjeldsproblemene mine stammer fra den gangen. I dag skylder jeg over 3 millioner kroner. I 1997 var gjelden på mellom 600.000 og 800.000 kroner, sier han.

I dag tjener han så lite at gjelden stiger.

De siste årene har han blitt god med papirer. Det var han ikke før, og det ga ham ytterligere problemer med kemneren.

Har du problemer med kemneren eller andre norske namsmenn. Klikk her og send mail til Nettavisen.

Et papirarbeid
Han forteller at han har, og har hatt, trekk fra NAV Innkreving, Statens innkrevingssentral, kemneren i kommunen og Skatt Sør.

- De har plikt til å sørge for at du har nok igjen til å leve for, men det skjer jo ikke for de snakker ikke med hverandre, sier han.

Det betyr at det er han selv som hele tiden må passe på at det ikke blir trukket for mye.

I dag bor mannen i 40-årene hjemme på gutterommet hos mor. Han lever på 6300 kroner i livsopphold. Etter hvert vil han gjerne få dekket boligutgifter slik at han kan skaffe et eget sted å bo.

- Jeg har jo familie og vil jo gjerne bo sammen med dem, sier han til Nettavisen.

Staten gir og tar
I 2009 kom slitasjene etter mange år i byggebransjen, og legen anbefalte omskolering. Gjennom kommunen fikk han utdanning slik at han kunne få en administrativ jobb innenfor faget.

Han fikk utbetalt 11.370 skattekroner for å omskolere seg. Men i samme periode trakk NAV og skattemyndighetene ham for 10.422 kroner av den totale attføringen. Han satt altså igjen med 948 kroner.

- Det er jo ikke snakk om å ikke betale, men å få muligheten til å leve mens man betaler, sier han.

Mistet leiligheten og studiene
- Den gang var jeg nede hos NAV for å høre om de kunne redusere trekkene. Det var ikke snakk om. Så måtte jeg få sosialstønad for å overleve den måneden. Det var jo på kontoret ved siden av, men de snakket jo ikke sammen, sier han.

Han måtte selge alt han eide for å overleve. Husleia ble ikke betalt og studiene måtte avsluttes fordi han måtte begynne å jobbe istedenfor. Det var da han flyttet hjem til mor.

- Instansene som trekker penger har plikt til å sørge for at du har nok igjen til å leve for, men det må du passe på selv. I dag har jeg blitt veldig flink med papirer, forteller han.

Hver gang inntektssituasjonen forandrer seg, eller han får uforutsette kostnader, eller andre kreditorer melder trekk, så må han ut på en ny papirrunde med de ulike trekkinstansene.

Må styre alt selv
- Hvis for eksempel Statens innkrevingssentral melder om et kommende trekk, så må jeg kontakte kemneren, NAV Innkreving og Skatt Sør for å få justert trekkene. Skatt Sør pleier å være greie. De kan midlertidig stoppe et trekk og så sender jeg inn dokumentene i ettertid. NAV Innkreving er helt umulig. Der må du sende inn dokumentene og så er det seks til åtte ukers behandlingstid. Hvis du da ikke er proaktiv så risikerer du at det går både en og to lønnsutbetalinger før trekkene reduseres, sier han og legger til.

- Kommer du litt på etterskudd eller får nye jobb eller inntekt så begynner den samme papirmølla en gang til.

- Tror du det hadde blitt bedre hvis alle trekkinstansene hadde oversikt over hva de andre gjorde?

- Ja, hvis det var en database som alle trekkinstansene rapporterte inn til så ville det jo i praksis blitt et system. Hvis noen av instansene derimot ikke bruker det, så vil det jo ikke fungere, sier han.

Vant rettssak
Etter at han avsluttet studiene i 2009, begynte han igjen å jobbe som selvstendig næringsdrivende i byggebransjen. Da fortsatte problemene med at kemneren i kommunen tok utlegg i alle selskapets inntekter, og fremtidige inntekter. Dermed ble det vanskelig å holde hjulene i gang.

- De gikk til og med på oppdragsgiverne mine og krevde at de skulle sende oppgjørene til kemneren istedenfor til meg. Jeg mistet jo kunder for de turte ikke å ha noe med meg å gjøre, forteller han.

Han tok kemneren til retten og vant saken i lagmannsretten. Fordi han ikke hadde penger måtte han være sin egen advokat.

- De prøver seg jo hele tiden, og det er forferdelig slitsomt. Nå i den senere tid virker det som om de tar meg litt mer alvorlig, men man vet jo aldri, sier han.

14 år etter konkursen håper mannen nå på gjeldsordning. Han tjener for lite til å betjene rentene. Dermed stiger gjelden ennå.

Har du problemer med kemneren eller andre norske namsmenn. Klikk her og send mail til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.