*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg smiler!

- Jeg har vært på regjeringens budsjettkonferanse, og jeg smiler! utbrøt kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) da han i dag møtte Elevtinget.

13.06.08 17:22

(YEYE)/Oslo Kongressenter: I går ble regjeringens første budsjettkonferanse avsluttet, og i dag var det en smilende og tydelig fornøyd Bård Vegar Solhjell som møtte de 450 elevrådslederne fra hele landet på Elevtinget i Oslo.

- Jeg er kunnskapsminister og har de siste dagene vært på regjeringens budsjettkonferanse. I dag smiler jeg!

- Jeg smiler!
Statsbudsjettet for 2009 blir avgjørende for den rød-grønne regjeringen, fordi dette blir deres siste sjanse i denne fireårsperioden til å bevise for velgerne at de holder løftene sine. Så langt har regjeringen, som har flertall i Stortinget, fått mye kritikk for å ikke holde løftene. Blant annet når det gjelder skolepolitikk.

Men nå kan det bli en endring, skal vi tro humøret på statstråden med ansvaret for norsk skole. Da han møtte Elevtinget i dag, og ble utfordret på norske elevers arbeidsmiljø, svarte Solhjell:

- Jeg er kunnskapsminister og har de siste dagene vært på regjeringens budsjettkonferanse. I dag smiler jeg!

Det svaret fikk hele salen til å reise seg i en jubelstemning.

Vil reinnføre skoleoppussingsfond
Solhjell gikk langt i å si at regjeringen fra neste år vil reinnføre fondet for oppussing av skoler, som regjeringen i fjor fjernet.

- Jeg skal kjempe hardt for at vi skal få den ordningen opp igjen å stå fra neste år. Dette er en veldig viktig sak, fordi det dreier seg om elevenes fysiske arbeidsmiljø, sa Solhjell.

Avtroppende leder av Elevorganisasjonen, Vibeke Mohn Herberg, var veldig fornøyd etter Solhjells minilekkasje.

- Dette er det tydeligste signalet vi har fått på at ordningen kan bli gjeninnført. Åpenbart har Kunnskapsdepartementet fått beskjed om at han får mye penger å bruke ved neste års budsjett, men vi er ikke fornøyde før vi ser at oppussingsfondet er på plass igjen med nok midler til at vi får pusset opp skolene, sa Mohn Herberg til YEYE.

Vil innføre tilleggspoeng for språkfag
Solhjell var tydelig opptatt av at flere elever må velge språkfag, og vurderer nå å gi elever som har valgt språk ekstra studiepoeng.

- Klarer vi ikke få opp språkkompetansen, vil det få alvorlige konsekvenser for norsk næringsliv og offentlige etater. Derfor vurderer vi om det skal gis tilleggspoeng for elever som velger å studere språkfag på videregående, sa Solhjell.

- Få elevombud i hele landet!
Flere av landets fylker har opprettet elevombud, et ombud som skal ivareta elevenes rettigheter. Ikke alle fylker har en slik ordning, men det vil kunnskapsministeren gjøre noe med. Han oppfordrer alle til fylker til å skaffe seg slike ombud.

- Elevene må ha et sted hvor de kan gå for å få sikret alle sine rettigheter, sa Solhjell.

- Ingen skolekrise i Norge
Kunnskapsministeren startet sitt besøk hos Elevtinget med å avblåse krisen i Skole-Norge, som ikke mer enn en alvorlig situasjon.

- Det er ingen krise. Norske elever gjør det godt i mange andre fag enn de som det vises til i PISA-undersøkelsene. Ja, vi må bli bedre i naturfag og matte, men vi må også se på hva vi gjør det bra i, sa Solhjell.

Han ville heller ikke være med på at «alt var bedre før».

- Da jeg gikk på skole på 80-tallet, var jeg på Elevtinget med ett mål: å slå Unge Høyre. I dag er målet hos dere noe helt annet, dere fokuserer kun på at dere vil ha verdens beste skole, sa han.

- Må myke opp systemet
I sin tale til Elevtinget sa han at det var tre viktige ting som det må fokuseres på fremover; at så mange elever dropper ut av videregående, at 1 av 5 går ut av skolen uten å kunne lese og skrive skikkelig og at bare fem prosent av elevene velger språkfag. Solhjell sier han ønsker å «myke opp» skolesystemet.

- Videregående må bli mer praktisk rettet, i tillegg til at vi må gi mer støtte til de svake elevene og større utfordringer til de sterke. Vi skal også fortsette arbeidet med å skaffe flere lærlingeplasser, mener han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siste fra YEYE: Gå til forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.