*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg søker erstatning på grunn av manglende drag på damene

Foto: Fernando Soares (Thinkstock)

Les de rareste forsikringskravene nordmenn ba om å få dekket etter fjorårets sommerferie. Og ja, nesten alle gikk igjennom.

24.05.12 16:41

I store deler av Norge har sol og stekende sommertemperaturer skapt feriefølelse den siste uken. Likevel viser undersøkelser at de fleste nordmenn planlegger å tilbringe deler av sommerferien utenlands.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at det i 2011 ble meldt inn totalt 271.000 skadehendelser til forsikringsselskapene. Det totale utbetalingsbeløpet endte på i overkant av 1.5 milliarder kroner.

Europeiske Reiseforsikrings informasjonsdirektør, Emma Elisabeth Vennesland, opplyser at selskapet mottok mer enn 100.000 skadekrav, og utbetalte rundt en halv milliard kroner til reisende nordmenn i fjor.

- Vi er jo en stor aktør, og har en markedsandel på 40 prosent. Da sier det seg selv at det blir mye henvendelser og store utbetalinger. Noen av kravene vi får tilsendt er rimelig spesielle og det humres en del på kontoret når de leses, sier Vennesland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Manglende drag på damene
På forespørsel fra Nettavisen har Europeiske Reiseforsikring samlet de rareste, morsomste, frekkeste og mest absurde kravene om erstatning etter ferieuhell. Kravene er kategorisert etter tyverier, reiseulykker og reisesyke.

La oss starte med tyverier av den mer spesielle sorten:

«Under fotografering av apekatter, hopper apekatten ned, griper fotoapparatet og klasker det i bakken». Ble dekket.

En annen nordmenn ble også utsatt for apestreker: «Jeg sto i hotellets parkområde i Hua Hin i Thailand for å si farvel til en dame. I det vi gir hverandre en klem, hopper hotellets ape, som sto bundet i en lenke mellom to trær, opp på hodet mitt, og apens hånd deiser rett i ansiktet og øynene mine. Øynene blir umiddelbart røde, og etter noen omtumlede minutter oppdager jeg at linsene mine er borte.» Ble dekket.

Andre ønsker mer enn tyverier dekket etter endt ferie: «Var på badeferie i Hellas. Ble frastjålet lommeboka. Søker også erstatning på grunn av kaldt badevann og manglende drag på damene». I dette tilfellet ble pengene og lommeboka dekket – ikke det andre.

En annen mann er skråsikker på at han ble rundstjålet av en yppig ung blondine på flyplassen:

«Da jeg ruslet rundt på Schipol (flyplassen i Amsterdam red.anm.) hadde jeg en mengde innkjøp i trillevognen. Du vet, man handler jo så mye når man er på reise. Jeg hadde vel i grunnen handlet til de grader at mitt kredittkort begynte å få en gylden farge i kantene etter gjennomdraging i kortmaskinene. Vel, mens jeg gikk og ruslet der, ble jeg frastjålet en liten bag jeg hadde på toppen av vognen. Hadde ikke tenkt at tyver opererte i en lukket avgangshall. Kikket meg rundt, og det eneste jeg så var en yppig, ung blondine, og ble nok et par sekunder distrahert av dette. Kanskje jeg burde ha ransaket henne – det hadde nok hatt sin underholdningsverdi – fordi hun nok var den som snappet bagen min. Håper likevel saken kan få rask behandling.» Ble dekket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Design Pics

Sidemannen urinerte på mobilen
Mange nordmenn er uheldige, og skader tingene sine mens de er på ferie. Likevel er ikke alle årsaker gyldige:

«En mann skulle på toalettet på et utested. Ved pissoaret på herretoalettet la han under vannlatingen mobilen fra seg på noe han selv hevdet var et ”trygt sted”. Men oppbevaringsstedet var ikke sprutsikkert. Naboen på toalettet påførte mobiltelefonen fuktskader ved urinering. Ble ikke dekket».

Et lystig ektepar fikk heller ikke uhellet om bord på en båt dekket:

«Et middelaldrende par var på todagerstur til Strømstad. På vei med båt til Koster, tar mannen opp lommetørkleet, og med den fulgte en pilleboks som gikk rett til havs. Pilleboksen inneholdt 25 Viagra-piller som ekteparet hadde kjøpt billig i Sverige». Paret fikk ikke dekket nye piller.

Heller ikke enken fikk handle på sin avdødes manns taxfree-kvote:

«Mannen døde på ferie i Syden. På vei tilbake til Norge, spurte enken om kun kunne få kjøpe alkohol på mannens kvote».

Disse mannfolka var derimot heldigere:

«På ferie i Thailand skjedde et uhell med mitt videokamera i forbindelse med en arrangert utflukt i elefantsporing. Jeg sto å betryggende avstand og gjorde opptak. Elefanten sto ved elvebredden og fylte vann, løftet den opp og la den langs ryggen og sprutet bakover, blant annet i den retningen jeg sto og gjorde opptak. Dette var uventet, også for elefantpasserne. Kamerat fungerte ikke etter denne dusjen». Ble dekket.

«En mann hadde satt fra seg kajakken på stranda på Svalbard. En isbjørn kom til og knuste både båten og utstyr for mer enn 10.000 kr». Mannen fikk dekket isbjørnens herjinger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tannpirker i tunga
I den siste kategorien, reisesyke, tar vi for oss nordmenn som enten har blitt syke eller har skadet seg på reise. Historiene her er ikke nødvendigvis bare humoristiske, men ganske oppsiktsvekkende.

«Ved bruk av tannpirker brakk denne, og glapp inn i tungen som ble skadet. Fikk kraftig blødning. Måtte til sykehus og sy tre sting.» Ble dekket.

En annen forteller at datteren spiste opp hotellsåpen:

«Min datter på 1 år har spist ½ såpestykke. Mesteparten av sepen sitter fast i gommen. Måtte til lege på Kypros». Ble dekket.

Andre ganger må skadebehandlerne jobbe for å tolke forklaringen. Som her:

«Fall hode venstre side hoft lår kne prostata». Ble dekket.

Andre historier er av det mer sjokkerende slaget:

«Uhellet skjedde på hotellet der jeg bodde i Spania. Heisstopp ca. 1,3 m over gulv 3 etasje. Hotellvakt presser opp heisdørene utenfra og ber meg hoppe. I det jeg hopper, treffer jeg vakten, faller bakover og går inn under heisen og ned i heissjakten. Fallhøyde 8-10 m». Ble dekket.

Eller mannen som tok seg vann over hodet:

«Var på vei ut i sjøen for å bade, da en bølge slo over meg og forårsaket brudd på nakkevirvel. Hendelsen fant sted på en godt besøkt offentlig strand en vanlig ettermiddag.» Ble dekket.

Sist men ikke minst en svært uheldig nordmann:

«Etter et besøk på toalettet kom en ukjent mann mot meg ute i gangen. Han hadde store problemer og oppkasten kom over meg». Ble dekket.

Klikk på bildet for å forstørre.

- 10 prosent er lureri
Ifølge Vennesland i Europeiske regner forsikringsbransjen med at rundt 10 prosent av skadekravene ikke er reelle. Hun advarer mot å svindle selskapene.

- Mange tror kanskje det er lett å svindle på reiseforsikringen, fordi skadestedet er langt unna. Slik er det ikke. Vi har gode systemer, og kontroller over hele verden og straffen for å bli tatt er i verste fall ubetinget fengsel. I tillegg risikerer man å bli sagt opp som kunde og svartelistet.

- Hvorfor er det viktig å ha reiseforsikring?

- Man kan i verste fall ende opp ruinert med økonomiske krav på mange hundretusener. Havner du for eksempel på et vanlig sykehus i USA koster det opp mot 2000 dollar per natt.

- Hva er den høyeste utbetalingen til en kunde?

- Rekordutbetalingen vår ligger på 3,5 millioner kroner. Det gjaldt en nordmann med hjertesykdom som ble flydd hjem til Norge i ambulansefly, sier Vennesland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.