- Jeg sverger, jeg har ikke drept noen

Foto: -- (AFP)

Her kan du lese de aller siste uttalelsene til 500 henrettede Texas-fanger.

08.07.13 21:31

Texas er den delstaten som henretter flest fanger i hele USA. Delstaten henretter flere mennesker enn det Alabama, Florida, Georgia, Missouri, Oklahoma og Virginia gjør til sammen.

Siden dødsstraffen ble gjeninnført i desember 1982, har delstaten henrettet 500 dødsdømte. Texas rundet 500 henrettelser 26. juni.

I USA er det vanlig at alle de dødsdømte får anledning til å ytre noen siste ord før dødsstraffen fullbyrdes. Det gjør de foran fengselsbetjenter, advokater og eventuelt egen familie samt pårørende til ofrene.

«Siste ord» på Internett
Justismyndighetene i Texas har gjort alle de siste ytringene til de 500 henrettede fangene tilgjengelig på et nettsted.

Mange av de dødsdømte bruker sine siste øyeblikk til å hevde sin uskyld, mens andre ber om forsoning og tilgivelse. Det finnes også noen få som forsøker å være humoristisk i sekundene før giften sprøytes inn i blodårene.

David Spence tilhører den første gruppen.

«Jeg vil at du skal forstå at jeg snakker sant når jeg sier at jeg ikke drepte barna dine,» sa David Spence til de pårørende i april måned i 1997.

«Jeg sverger, jeg har ikke drept noen,» fortsatte Spence, som var dømt for voldtekt og drap på to tenåringsjenter.

Les også: Dette var deres siste måltid

Foto: Ho

Forsoning og tilgivelse
Cornelius Goss, som drepte en mann under et innbrudd, erkjente imidlertid skyld, og ba om forsoning og tilgivelse.

«Jeg ønsker å beklage overfor ofrenes familie,» sa Goss.

«Jeg tror ikke jeg kan si noe som vil hjelpe, men håper at du gjennom din Gud kan tilgi meg,» fortsatte han.

De mest overraskende tilfellene er kanskje dem som aksepterer sin skjebne, og mener selv at de får straff som fortjent. Charles Bass, som var dømt for å ha skutt og drept en politimann i 1986, ville ikke engang ha et «siste måltid» før han skulle møte sin skjebne.

«Jeg fortjener dette. Fortell alle at jeg sa farvel,» var Bass’ siste ord.

Klandrer bare seg selv
James Colburn var også en av de dødsdømte som uttrykte at han selv fortjente skjebnene som ventet ham. Han var dømt for å ha knivdrept en kvinne under et voldtektsforsøk.

«Ikke noe av dette skulle ha skjedd, og nå som jeg skal dø, så er det ingenting å bekymre seg for. Jeg vet det var et feilgrep. Jeg har ingen andre å klandre enn meg selv,» sa han rett før henrettelsen i 2003.

Det finnes også dem som mener at de allerede har sonet nok straff, og at de ikke fortjener å dø.

«Jeg har vært i fengsel nå i åtte og et halvt år, og syv av dem var på dødscellen. Jeg har ikke havnet i noe trøbbel. Jeg føler ikke at jeg lenger er en trussel for samfunnet. Jeg føler at straffen min er sonet, men nå blir vennene mine straffet,» sa Ricky Lee Green.

Go, Cowboys!
Jesse Hernandez er én av dem som har forsøkt å bruke humor. Han ropte ut navnet på sitt favorittlag da hans siste time var kommet. Han var dømt til døden for å ha drept en elleve måneder gammel baby.

«Go, Cowboys!» var én av de siste tingene han ytret.

Professor Robert Perkinson ved Universitetet i Hawaii, som har jobbet mye med temaet dødsstraff, sier det nesten er hypnotiserende å lese gjennom fangenes siste ord.

- De fleste som er i ferd med å bli henrettet, har ikke hatt så mye suksess på skolen eller i livet. De er ikke alltid så flinke til å ordlegge seg. Det er nok av klisjeer, til tider noen rare som med Cowboys-referansen. Men jeg tror mange av disse individene streber mot å si noe skarpt og noe som er verdig den eksistensielle anledningen, sier professor Robert Perkinson til The New York Times.

Han har forfattet boken «ToughTexas: The Rise of America's Prison Empire».

- Heksebrenning
Det finnes også dødsdømte som bruker sine siste ord til å kritisere straffemetoden.

«Jeg håper at vi én dag ville kunne se tilbake på den ondskapen som begås nå, i likhet med heksene vi brente på bålet,» sa Thomas A. Barefot. Han var dømt til døden for å ha drept en politimann.

Kilder: Texas Department of Criminal Justice, The New York Times, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag