- Jeg synes det er en grenseløst dårlig idé

Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

Venstre hardt ut mot forslaget om folkeavstemning.

11.02.14 20:27

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, vil ha folkeavstemning om innvandring i Norge.

Keshvari vil gjøre som sveitserne og spørre nordmenn om tiltak som begrenser innvandringen.

Forslaget møter imidlertid motbør hos regjeringspartiets samarbeidspartner Venstre.

- Jeg synes ikke det er noen særlig god idé, sier Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

Les også: - Norge burde også ha en folkeavstemning om innvandring

- Hva skal de spørre om?
Rotevatn sier han er fornøyd med den retningen norsk asylpolitikk har tatt, og at han tvert i mot ønsker en oppmykning av politikken.

Han mener en folkeavstemning er helt unødvendig fordi velgerne allerede har sagt sin mening om innvandring.

- Vi har folkeavstemning hvert fjerde år, og det heter «stortingsvalg». Da får velgerne si det de mener om innvandring. Velgerne har gang på gang stemt inn et storting som er enig med Keshvari, som ønsker en streng innvandringspolitikk, sier han.

Han undrer seg dessuten over hva Keshvari ønsker å spørre om.

Foto: Frp

- Hva slags spørsmål skal man stille velgerne? Om man ønsker å spørre om noe av det samme som i Sveits, så synes jeg det er en grenseløst dårlig idé, sier Rotevatn.

Søndag svarte 50,3 prosent ja i den sveitsiske folkeavstemningen, og ga støtte til det såkalte «Stopp masseinnvandringen»-initiativet, om at innvandringen må begrenses gjennom en kvoteordning.

- Sabotere en viktig frihet
Venstre-politikeren mener Norge vil få en stor utfordring dersom det blir et «ja» i en tilsvarende folkeavstemning her i landet.

- Vi vil få en enorm utfordring, fordi vi er avhengig av utenlandsk arbeidskraft i blant annet byggenæringen og helsevesenet. Men også fordi vi vil møte motreaksjoner i EU, sier han, og legger til:

- Nordmenn er glade i å reise og studere fritt i Europa, og det ønsker jeg ikke å risikere. Så det å begynne å sabotere en av de viktige frihetene i EU-samarbeidet, retten til fri bevegelse, er en usedvanlig dårlig idé, sier han.

Rotevatn påpeker samtidig at Frp sitter i regjering og står fritt til å spørre velgerne om råd i innvandringspolitikken.

- Mener noe de ikke skal gjøre
- Er du overrasket over forslaget fra Frps innvandringspolitiske talsmann?

- Jeg synes det er litt overraskende at Frp skal sitte og mene noe de ikke skal gjøre, men jeg er ikke overrasket over at Frp skal prøve å profittere på den anti-innvandringsbølgen som er i Sveits, sier han og legger til:

- Hvis Frp har tenkt å plassere seg i det selskapet nå, vil de i alle fall ikke svekke inntrykket av at de er et høyrepopulistisk parti, noe de ha forsøkt å avvise etter at de kom i regjering.

Foto: Jørgen Berge

Ap: - Mener Frp dette i regjering?
Ap-nestleder Helga Pedersen er heller ikke særlig begeistret over forslaget.

- Det synes jeg er en fryktelig dårlig idé, rett og slett fordi det er bred politisk enighet i Norge i dag om at vi både skal gi beskyttelse til de menneskene som trenger det, og at vi har behov for arbeidskraft fra andre land, sier hun til Nettavisen.

Hun mener regjeringen nå må avklare hva de mener om folkeavstemning-utspillet.

- Regjeringen må avklare om dette er noe Frp i regjering mener, eller om det er nok et forsøk fra Fremskrittspartiet på å dobbeltkommunisere i innvandringspolitikken, sier hun, og slår fast:

- Jeg har ikke hørt at regjeringen tar til orde for en folkeavstemning. De har faktisk videreført den rødgrønne innvandringspolitikken. At de viderefører den politikken er en begrunnelse i seg selv for at vi ikke trenger en folkeavstemning, mener Pedersen.

- Dumt å legge hindere i veien
Også hun er bekymret for konsekvensene for nordmenn som studerer og jobber i utlandet.

- Jeg ser at Europaministeren vil følge opp saken opp mot Sveits, for å se om dette får konsekvenser for nordmenn som bor og arbeider i Sveits. Dette viser hvor håpløst forslaget er. Nordmenn jobber og studerer i andre land i perioder, og det er veldig dumt å legge hindere i veien for det, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag