RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg synes det er en interessant dag

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Terje Riis-Johansen ler når han blir spurt om Hardanger-rapportene er en full seier for ham.

GARDERMOEN (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag fikk olje- og energiminister Terje Riis-Johansen overlevert de fire rapportene fra utvalgene som har vurdert sjøkabelalternativet i Hardanger.

I rapportene kommer det fram at sjøkabler kontra kraftlinjer blir 3,4 milliarder kroner dyrere, og at det vil ta fem år mer å bygge.

Fornøyd Riis-Johansen
Riis-Johansen, som opprinnelig gikk inn for kraftlinjer, men som måtte snu etter et massivt press, virker fornøyd når han møter Nettavisen etter å ha mottatt rapportene.

- Jeg synes det her virker å være et grundig og ordentlig arbeid, så jeg ser fram til å bruke mer tid på å sette meg inn i det. Jeg mener at det her er relevante rapporter for vårt arbeid videre, sier Riis-Johansen.

- Statsviter og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier at dette er en full seier for deg, og at det nå er opp til deg om du vil fortsette i regjeringen. Har du noen kommentar til det?

- Nei, sier olje- og energiministeren, før han ler godt og legger smilende til:

- Jeg synes det er en interessant dag.

Les egen sak: - Seier til Terje

- De har litt ulike vurderinger
På tirsdagens pressekonferanse, der rapportene ble presentert, kom det også fram at forsyningssikkerheten til Bergensområdet er noe bedre enn først fryktet.

Riis-Johansen påpeker overfor Nettavisen at rapportene spriker på dette området.

- Jeg leser vel et bilde her at utvalgene har litt ulike vurderinger på det. Konkret utvalg to og utvalg tre har vel gått inn i det med litt ulik vurdering, sier statsråden, før han fortsetter:

- Så er det vel også sånn at i det oppdraget som utvalg tre har fått, så har de blitt bedt om å komme opp med forslag til hvordan vi kan håndtere en situasjon i en mellomfase, og det gjør de jo som de har fått mandat til og foreslår blant annet et eget prisområde og å bruke pris som et mer aktivt virkemiddel enn det som er gjort til nå, sier han.

Les også: Her er sjøkabel-rapportene

- Kostnaden et reelt argument
Et av utvalgene har vurdert smitteeffekten dersom man går for sjøkabel i Hardangerfjorden, og hvor mye det vil koste det norske samfunnet at flere da vil kreve sjøkabler også andre steder.

Kostnaden er beregnet til 30 milliarder kroner, en regning som forbrukerne vil få gjennom en økning over nettleien på 730 kroner per husstand i året - i 35 år.

- Tror du folk vil godta å få denne ekstra regningen?

- Jeg har konstatert at pris på energi er et stort tema i den norske debatten. Og for meg har jo energidebatten i 2011 så langt handlet om at folk synes kostnaden har vært for høy. Så det er ikke tvil om at det er noen grenser for hva folk mener er rimelig å betale for strøm, sier Riis-Johansen.

Han mener det er vanskelig å si hvor grensen til folk går.

- Det er vanskelig å si om de tallene det her opereres med er innenfor eller utenfor det folk vil betale, men generelt så merker jeg det at folk synes strømmen er dyr, sier han.

- Så strømprisen er noe dere virkelig vil ta med i vurderingen nå?

- Ja, kostnaden mener jeg er et reelt argument, sier Riis-Johansen.

Les også: - Monstermaster er betydelig overdrevet

Høyre:- Kom ikke styrket ut
På Gardermoen tirsdag var det ulike reaksjoner på konklusjonene i rapportene. Høyres stortingsrepresentant Nicolai Astrup mener sjøkabelalternativet kommer dårlig ut.

- Min reaksjon er at sjøkabelalternativet ikke kommer styrket ut av denne gjennomgangen. Samtidig så er forsyningssikkerheten kanskje noe bedre enn vi først trodde, sier Astrup til Nettavisen.

Astrup vektlegger også det som kom fram på pressekonferansen, at man nå har noe bedre tid enn man først antok om man går for luftalternativet.

- De som håpet på at sjøkabelalternativet skulle vise seg å bli billigere, de blir nok dessverre skuffet i dag, sier han.

- Hva mener Høyre må skje nå, vil dere ha sjøkabel eller luftspenn?

- Nå skal vi gjøre som statsråden, gå hjem og lese rapportene og så skal vi trekke en konklusjon. Men min umiddelbare reaksjon er at jeg synes ikke sjøkabelalternativet kommer styrket ut, gjentar han.

Naturvernforbundet: - Ny utredning
Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekke, mener rapportene viser at vi verken trenger sjøkabel eller kraftlinjer.

- Vi ser at vi har betydelig bedre tid til å løse problemene i Bergensområdet, og forsyningssikkerheten er langt fra så kritisk som Statnett og olje- og energiministeren har prøvd å skremme oss med. Så vi kan ta oss tid, og vi bør nå få en utredning på bordet som ser på mulighetene til å løse utfordringene ved satsing på energieffektivisering i stedet, sier Haltbrekke til Nettavisen.

- Vi bør få et tredje alternativ hvor vi verken får behov for en luftlinje eller en sjøkabel, sier han.

Han mener pengene det vil koste å bygge kraftlinjer, heller bør komme forbrukerne til gode.

- Ta den milliarden som skulle blitt brukt til å bygge kraftlinjer til å kjøre inn på forbrukssiden og gi støtte til næringsliv og private familier, sier han.

- Hvis du måtte velge mellom sjøkabel og luftlinje, hva ville du valgt da?

- Nå viser jo utredningene i dag at miljøulempene ved sjøkabel er betydelig mindre enn luftspenn. Kostnadene er en del større, men de kostnadene bør tas av oljeindustrien, mener han.

- Jeg vil jobbe raskt
Olje- og energiministeren sier til Nettavisen at de nå skal gå grundig gjennom rapportene før de konkluderer endelig i saken.

- Jeg er opptatt av at vi skal jobbe raskt, men vi har ikke satt noen dato, sier Riis-Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere