*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg synes ikke man skal busse barn

ER MOT: Skolebyråd i Oslo, Annikken Hauglie (H), er sterkt imot forslaget om å busse minoritetselever til vestkantenav byen. Foto: Høyre

Skolebyråden i Oslo hardt ut mot kontroversielt forslag.

14.03.14 12:30

- Jeg synes ikke man skal busse barn. Elever har rett til å gå på sin nærskole, i sitt nærmiljø med sine venner, sier skolebyråd Anniken Hauglie (H) til Nettavisen.

Hauglie slår hardt ned på forslaget fra Manifest-redaktør og tidligere leder av Rød Ungdom, Mimir Kristjánsson, som mener venstresiden må gå inn for å busse minoritetselever fra østkanten til vestkanten i Oslo.

- Dette er et nødvendig tiltak for å hindre at man får en by som er så delt at du har noen skoler der det så og si bare går etnisk norske elever, og andre skoler der det nesten bare er minoritetselever, mener Kristjánsson.

Les også: - Minoritetselever må busses til vestkanten

- Det er en selvsagt rett
Hauglie påpeker at 75 prosent av minoritetselevene i Oslo er født i Norge.

- Man må huske på at de aller fleste av elevene i Oslo-skolen er norske statsborgere. De er født og oppvokst i vår by. Jeg mener det er en selvsagt rett for elevene å gå på sin nærskole, sier hun.

Hun viser til at dette også er nedfelt i opplæringsloven.

- I tilegg er det fritt skolevalg. Om man ønsker å gå på andre skoler av ulike grunner, har man rett til å søke om det, sier Hauglie.

- For oss er ikke elevene et problem
Kristjánsson viser til at det på 54 av Oslos 125 grunnskoler er elever med norsk som morsmål i mindretall.

Alle disse skolene ligger på østkanten av byen.

- Jeg mener også at det er en fordel å ha blandede klasser som kan gjenspeile den sammensatte elevflokken vi har i Oslo. Men mitt utgangspunkt er at Oslo har de elevene skolene har, sier skolebyråden, og slår fast:

- For oss er ikke elevene et problem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mimir Kristjansson, redaktør i Manifest, mener minoritetselever må busses fra østkanten til vestkanten i Oslo. Foto: Thomas Buikema Fjaertoft

- Synes du det er bra at Oslo har skoler der flertallet av elevene har minoritetsbakgrunn?

- Ideelt sett skulle alle skolene ha gjenspeilet mangfoldet i Oslo, og det gjør det ikke - og det ser vi. Men da må vi styrke de skolene så mye at barna lærer det de skal lære, sier Hauglie.

- Jeg har mine barn på en slik skole
Hauglie forteller at hun selv har barn som går på en skole der minoritetselever er i flertall.

- Jeg har mine barn på en skole der flertallet har et annet morsmål enn norsk, men norsk er det sosiale språket. Jeg opplever ikke det som et problem på vår skole, sier hun.

Hun sier at byrådet er opptatt av å sette inn ekstra tiltak og ressurser fremfor at man busser barn bort fra sitt nærmiljø.

- Vi ansetter lærere som får høyere lønn på skoler som er ekstra krevende. Vi tilbyr elever ekstra undervisning i for eksempel norsk og matte, og ved flere skoler har man utvidet skoledag og leksetilbud for å sikre at de elevene med dårlige norskkunnskaper får en ekstra støtte, sier Hauglie.

- Ikke et behagelig tiltak
Kristjánsson mener Oslo må gjøre som Århus i Danmark, som siden 2006 har busset elever med særskilt behov for språkstøtte til skoler med mange danske elever.

- I Århus tar du en prøve før du begynner på skolen for å finne ut om du har særskilt behov for opplæring i dansk. Jeg mener alle kan ta den prøven, uansett bakgrunn, sier han til Nettavisen, og legger til:

- Så må man busse elever rundt etter beste evne.

Han konstaterer at det allerede i dag foregår en privat bussing i Oslo fra øst til vest.

- Dette er ikke noe enkelt og behagelig tiltak. Men alternativet er det som foregår i dag, at mange etnisk norske foreldre busser barna vekk, for eksempel fra Tøyen til vestkanten, sier Kristjánsson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.