*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg ut

Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

Jan Johansen (71) våknet av at lugaren hans var fylt med vann. Kort tid seinere sank sjarken.

23.03.13 21:25

Den dramatiske hendelsen utspilte seg i Hammerfest natt til fredag i forrige uke. Jan Johansen (71) fra Nord-Lenangen ankom verdens nordligste by klokken 21 torsdag kveld med den 25 fot store sjarken Myra. Dagen etter skulle han starte med juksafiske, skriver Nordlys.

– Jeg tok en sjekkrunde og gjorde båten klar for fiske dagen etter, før jeg gikk å la meg for å sove i lugaren klokken 23, forteller Johansen til Nordlys.

Fylt med vann
Vel to timer seinere våknet han av at madrassen var våt og at han selv var kald. Da han snudde seg rundt og la armen utenfor senga merket han at lugaren var fylt med vann.

– Det var mørk og strømmen var gått, så jeg kunne ikke se noe. Men det var vann helt opp til senga og armen plasket nedi, forteller fiskeren, og påpeker at senga er høyt oppe i lugaren.

Til tross for den skremmende situasjonen fikk ikke Johansen panikk, og klarte ifølge seg selv å holde hodet kaldt.

– Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg ut, så jeg hoppet ned og ble stående til midjen i den iskalde sjøen, kun iført truse og T-skjorte, fortsetter han.

Måtte hente medisin
Videre kom han seg ut på dekk av den synkende båten og i minus 16,5 grader fikk han ropt om hjelp.

– Båten min lå fortøyd i en annen sjark, som igjen var fortøyd til havna. Da jeg ankom på kvelden så jeg at det var en mekaniker som jobbet i nabobåten. Heldigvis var han fortsatt der da jeg trengte hjelp, opplyser Johansen.

Før han forlot den synkende sjarken gikk han inn i byssa for å hente hjertemedisinen sin. Der fikk han også revet med seg et stillongs som lå og fløt i vannet og et par støvler.

– Han mekanikeren som hjalp meg forbød meg egentlig å gå inn igjen, men jeg måtte ha medisinen min, sier 71-åringen.

Etter at mekanikeren hadde hjulpet Johansen opp, vridde hardhausen opp stillongsen og tømte støvlene for vann, før han kledde på seg. Videre satte han seg i lugaren på den andre sjarken for å holde varmen.

– Det var vått og kaldt, men jeg hadde nok frosset i hjel om jeg ikke hadde kledd noe på meg. Det var ikke rare varmen i lugaren heller, sier han.

Måtte skjæres løs
Etter 15 minutter kom politi, ambulanse og brannmannskapet til stedet. Da hang båten etter tampene på den andre sjarken.

– Den måtte skjæres løs, ellers hadde den nok dratt den andre båten med seg under.

Johansen er takknemlig for all hjelp han fikk i forbindelse med forliset, men er kritisk til politiet i Hammerfest som ikke ville kjøre ham til et hotell, til tross for at han åpenbar var våt og kald i hele minus 16 grader.

– De mente at de ikke hadde lov til å ha meg i bilen. Heldigvis hjalp ambulansepersonellet meg til et hotell som både vasket og tørket klærne mine.

– At dette skal ha skjedd er ikke loggført hos oss. Det jeg finner er at mannen var blitt sjekket ut av ambulanse og ikke trengte legehjelp. Det kan være at vi hadde det travelt på grunn av andre ventende oppdrag, sier operasjonsleder Geir Roar Nesbø ved Vest-Finnmark politidistrikt.

Episoden har ikke skremt 71-åringen fra sjøen. Han vil nemlig fortsette med hobbyfiske så snart båten fungerer igjen.

– Jeg har vært fisker siden jeg var 13 år. Dette er første gang jeg opplever et forlis, og jeg tenker ikke la det stoppe meg fra å drive med det jeg liker, sier Johansen.

Båten er nå hevet og står på kaia i Hammerfest. Det er fortsatt uklart hvorfor den sank.

Les flere saker i Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.