RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg tenkte det skyldtes dårlig vær

(SCANPIX/AFP/Paul J. RICHARDS)
Sist oppdatert:
George W. Bush snakker ut om de første minuttene etter at Flight 11 krasjet inn i det første tvillingtårnet.

Søndag er det nøyaktig ti år siden USA ble rammet av terrorangrepet som for alltid forandret verden.

Ti år senere kunne president Barack Obama kunngjøre at amerikanske spesialstyrker hadde skutt og drept mannen bak angrepet som krevde rundt 3000 menneskeliv. Al-Qaida-leder Osama bin Laden ble likvidert under et amerikansk oppdrag i Abbottabad i Pakistan 1. mai tidligere i år. Liket ble dumpet i Det indiske hav åtte timer senere.

- Følte ingen glede over drapet
Tidligere president George W. Bush sier i et ferskt intervju at han ikke følte noen form for glede da han fikk vite om drapet på Osama bin Laden. Det forteller regissør, Peter Schnall, som har intervjuet ekspresidenten i forbindelse med tiårsmarkeringen.

- Han satt i en restaurant i Dallas da Secret Service fortalte ham at president Obama ville snakke med ham. Så fikk han greie på attentat, sier Peter Schnall, som har laget en dokumentar om Bush og terrorangrepene i 2001, melder CNN.

- Bush fortalte oss at det absolutt ikke var noe seiersjubel og ikke noe form for glede. Men han følte at det endelig var et avsluttende kapittel.

Intervjuet med Bush skal vises på National Geographic som en del av tiårsmarkeringen for terrorangrepene i New York og Washington D.C. 11. september, 2001.

- Tenkte det var dårlig vær
I intervjuet forteller Bush hva som først gikk gjennom hodet hans da han hørte om det første flyet, American Airlines Flight 11, som styrtet inn i ett av tvillingtårnene.

- Min første tanke var at det var et lite fly, og at det enten var dårlig vær eller at noen ekstraordinært hadde hendt med piloten, sier Bush i intervjuet.

Kort tid etter hvisket stabssjef i Det hvite hus, Andy Card, inn i øret til Bush og sa: «Enda et fly har truffet det andre tårnet. Amerika er under angrep.»

Bush var på besøk på en skole i Florida da hendelsene skjedde, og en hel verden husker trolig uttrykket til presidenten da han fikk den horrible beskjeden.

Kort tid etter dro Bush til presidentflyet Air Force One, og måtte håndtere krisen fra luften.

- Husk at han ikke befant seg i Washington. Han fløy bokstavelig talt på tvers av landet i timene som fulgte. De flyktet bokstavelig talt fra en ukjent fiende, og måtte ta beslutninger på 40.000 fots høyde om bord på Air Force One, sier Schnall.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Skyte ned sivile passasjerfly
To fly styrtet i tvillingtårnene, mens et tredje fly styrtet in i Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i Washington. Det fjerde flyet styrtet på et jorde etter at passasjerene gjorde motstand mot kaprerne. Rundt 4000 fly befant seg i amerikansk luftrom på dette tidspunktet, og ingen ante om det fantes flere kaprede fly.

Bush beordret at amerikanske jagerfly skulle skyte ned sivile passasjerfly som ikke besvarte anropene fra amerikanske luftfartsmyndigheter.

- Det var den slags type beslutninger han måtte ta. Det plaget ham da, og jeg tror det fortsatt plager ham, sier Schnall.

I kjølvannet av terrorangrepene startet Bush den omdiskuterte krigen mot terror. Dette førte til en omfattende jakt på terrormistenkte over hele verden. I tillegg var krigene i Afghanistan og Irak et direkte resultat av krigen mot terror.

Bush blir stadig spurt om han angrer på noe.

- Han så på meg og sa: «Jeg hater det fordømte spørsmålet». Han brukte aldri ordet anger. Han sa ikke engang at han ville ha gjort noe annerledes, sier Schnall.

Les også: Bush: - Jeg blir kvalm
Les også: - Dette vil komme som et sjokk på dere

Bush var tidenes minst likte president da han forlot Det hvite hus i januar 2009.

- Hva enn dommen blir over mitt presidentskap, så er jeg komfortabel med det faktumet at jeg ikke kommer til å være i live og få høre det, skriver ekspresidenten i boken «Decision Points», som er Bushs memoarer fra de to periodene i Det hvite hus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere