*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg tjente den første millionen da jeg var 24

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Breivik snakket om sin forfalskningskarriere.

17.04.12 23:32

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg tjente den første millionen da jeg var 24 år gammel, og hadde 4 millioner da jeg var 26 år, sa Anders Behring Breivik da han fortalte om karrieren som gjorde det mulig for ham å bli massemorder.

Les også: I morgen starter grillingen om Knights Templar

Breivik sa han var godt fornøyd med sin finansielle suksess, og poengerte at verken Kjell Inge Røkke eller Petter Stordalen var millionærer i en alder av 24 år.

- Jeg sammenligner meg selvfølgelig ikke med dem, men det viser noe, sa Breivik i retten.

Møtte sin forsvarer
Breivik fortalte i Oslo tingrett at han startet en rekke selskaper og drev med flere ulike ting i årene rundt 1000-årsskiftet. I 1999 startet han blant annet Media Group. Selskapet hadde kontorfellesskap med blant andre Geir Lippestad - mannen som senere skulle bli hans forsvarer. Han hadde firmaet til 2001, da det ble solgt.

- Frp har kastet ut babyen

Anders Behring Breivik har ikke mye godt å si om Frp etter at han tidlig på 2000-tallet forsøkte å gjøre karriere der.

- Det er et parti som higer etter makt så mye at de har kastet ut en del prinsipper.

- De har kastet ut babyen sin, sa Breivik og viste da spesielt til innvandringspolitikken.

- Muslimer banket og voldtok
Samtidig med at Breivik startet sin økonomiske karriere, var han også politisk aktiv i Fpu – Fremskrittspartiets ungdomsparti.

- Jeg hadde en muslimsk bestekamerat som hadde venner i A-gjengen, og jeg var med i en hip-hop gjeng. I den tiden så og opplevde jeg veldig mye, og som et resultat av de opplevelsene ble jeg veldig høyredreid. Det var grunnen til at jeg ble politisk aktiv, sa Breivik.

Han sa i retten at han har opplevd at flere venner har blitt banket opp og voldtatt av muslimer.

Nådde ikke opp
I 2002 begynte Breivik å bli mer ekstrem. Han fikk, i følge seg selv, kontakt med Knights Templar. Samtidig forsøkte han å gjøre karriere i Frp. Han trodde ennå på en demokratisk kamp mot innvandring.

- Jeg skrev om mange ting den gang, spesielt økonomisk politikk. Jeg skrev ikke noe om innvandring. Frp er et moderat parti. Hvis du vil gjøre karriere der så er det forventet at innvandring ikke er din kjernesak, sa Breivik.

I kommunevalget i 2003 havnet Breivik utenfor Frps nominasjonsliste.

I 2002 startet han et firma som produserte falske diplomer. Dette ble en økonomisk suksess for drapsmannen.

- Det var jo selvfølgelig moralsk forkastelig, men juridisk var det ikke ulovlig. Vi solgte diplomene som pyntediplomer og hadde en klausul om at man ikke kunne bruke dem til noe ulovlig, fortalte Breivik.

Breivik sa at en konkurrent skrev om selskapet i 2004 eller 2005, og at saken kom på riksadvokat Tor Aksel Busch sitt bord.

- Han skulle vurdere lovligheten av dette, men på det tidspunktet la jeg ned selskapet. Jeg ønsket ikke eksponeringen det hadde ført til i media.

Droppet skolen
På 90-tallet droppet Breivik ut av tredjeklasse på Norges Handelsgymnasium for å starte sitt første selskap.

- Som gründer ville jeg ha 100 prosent eierskap i selskapet og at det derfor ikke var kritisk viktig å formalisere utdanningen.

Fordi han ikke har formalisert utdanningen, så har Breivik regnet ut at han har 15000 studietimer. Utregningen ble gjort i i forbindelse med skrivingen av hans manifest. De 15.000 timene skulle fortelle at han hadde en utdanning selv om den ikke er formell.

Fleipet i retten
- For person som ikke har formell utdanning er det viktig å formidle sitt kompetansenivå ved å bruke spesifikke markører. Det høres kanskje rart ut for en som har en grad, men det er mange som bruker dette. Man kan selvfølgelig ikke bruke dette når man søker en jobb. Det er det store drawbacket.

- Det var viktig for meg å formidle at jeg ikke var kunnskapsløs, sa Breivik i retten.

Deretter dro Breivik en fleip. Bakgrunnen er at han i 2002 startet et selskap som forfalsket diplomer.

- Jeg kunne jo bare ha printet ut en diplom til meg selv – ha, ha – neida jeg ønsket ikke å lyve om meg selv, sa Breivik.

Ikke ateist
Breivik ble spurt om han var religiøs.

- Noen har skrevet at det ikke finnes ikke ateister i skyttergraver, og det tror jeg er veldig korrekt. Når du vet at du skal gjennomføre en selvmordsaksjon så blir du religiøs, sa Breivik og fortalte at han var mer dratt mot den katolske kirken enn mot den protestantiske.

Her kan du lese fullt referat fra andre rettsdag:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.