- Jeg tok et hardt grep om rattet og rakk bare å tenke at «nå dør jeg»

Slik så bilen til Lennart - og han selv - ut like etter ulykken.

Slik så bilen til Lennart - og han selv - ut like etter ulykken. Foto: Foto: Torkil Emberland/Privat

Lennart (42) skulle bare kjøre på besøk til en kompis.

26.02.15 20:37

TROMSØ: I følge Lennart Sivertsen rakk han bare å tenke «nå dør jeg» før frontkollisjonen. Nå ligger han på Universitetssykehuset Nord-Norge med nær 30 brudd i kroppen, skriver Nordlys.

Det var grytidlig morgen 10. januar i år. Dørvaktjobben var over for natta. Lennart og en kompis kjørte hver sin bil på E8 ut av Tromsø. Bilene var nyvasket. Nå skulle de innom en tredje kamerat for å spise ei pizza. Lennart kjørte fremst. Vindusviskerne kostet vekk snøen som traff frontruta. Det var glatt, men stille på veien.

Se video i bunnen av saken!

- Så bilen komme i min kjørebane

- Jeg hadde akkurat passert Biltrend da jeg så den møtende bilen komme over i min kjørebane, forteller han.

Den kom mot ham i voldsom hastighet.

- Jeg var sjanseløs. Jeg tok et hard grep om rattet og rakk bare å tenke: " Faen, nå dør jeg".

Sammenstøtet var voldsomt. Bilen han satt i ble kastet over autovernet og slengt mot en lyktestolpe på nedsiden av europaveien, 30 meter unna den andre bilen.

Så ble det stille. Helt stille. Det eneste han hørte var bølgene som slo mot bildøra og lyden av vinden.

Lennart kjente enorme, ubeskrivelige smerter i hele kroppen. Han ropte om hjelp.

Kort tid etterpå hørte han kameraten utenfor bilen. Lennart satt fastklemt i bilen.

- Kompisen min ringte AMK og sprang opp igjen på veien for å hjelpe kvinnen som lå der.

Etterpå sto det om ulykken i nettavisene: Frontkollisjon på E8. En kvinne i 30-årene og en manne i 40-årene kjørt til UNN med moderate skader.

Nær 30 brudd

- Jeg husker hva som skjedde før ulykken. Det meste av det som skjedde etterpå er bare en tåke, forteller Lennart, mens han blir trillet i rullestolen bortover sykehuskorridoren på Universitetssykehuset Nord-Norge av samboeren Lina Semb (25). Han har vært på sykehuset i mange uker nå.

Det ene øylokket var revet opp. Brudd i ansiktet. Flere brudd i bekkenet. Den ene foten var knust ved ankelen og ned. På den andre er hælbeinet slått opp. Brukkede ribbein. Brudd i nakken. Indre blødninger. En muskel i underarmen som er fjernet. Masse sårskader.

Lina lar blikket gli fra hodet til Lennart nedover kroppen hans mens hun ramser opp alle skadene han ble påført i ulykken. Åtte operasjoner så langt. Den ene, en større hofteoperasjon, ble utført ved St. Olavs hospital i Trondheim. I fem uker har Lina sovet i ei sykehusseng på rommet til kjæresten.

Plaget av mareritt

- Han er så plaget av mareritt av alle de smertestillende medisinene han må ta, sier Lina.

Hun synes det er trist å se den aktive samboeren avhengig av rullestol og belastet med mye smerter.

- Han er jo ødelagt. Men han er sterk i hodet, så det går framover, sier hun.

Ikke ferdig etterforsket

I følge politiet er ulykken fortsatt under etterforskning.

- Det er ei møteulykke med personskade. Rutinemessig har vi tatt blodprøve av begge førere. Begge har som følge av det status som siktet i saken, sier politioverbetjent Yngve Myrvoll.

- Det er det automatikk i. Så er det en etterforskning som pågår. Dermed ønsker vi ikke å si noe om skyld og årsaksforhold. Vi vil heller ikke kommentere om én eller to biler har vært over i feil kjørefelt, sier han til Nordlys.

Vil tilbake

Før ulykken var Lennart en fysisk aktiv mann. Han er tidligere bryter og sitter i styret i bryteklubben. Normalt trener han styrketrening daglig. Han kjørte mye på ski.

Før ulykken, vel og merke.

Etter ulykken ble alt snudd på hodet.

- Legene sier det kommer til å gå bra med meg. Mye er avhengig av hvor sterk man er i hodet. Det er jeg. Men plaget av smerter, det blir jeg nok, sier Lennart Sivertsen.

Han sier han neppe hadde klart påkjenningene ulykken har påført ham uten samboeren Lina.

- Hun er en engel, rett og slett. Det er så mange instanser man må være i kontakt med etter en alvorlig ulykke som denne: Tromsø kommune, NAV, forsikringsselskapet, Viking, advokaten. Lina har vært en enorm støtte og har påtatt seg alt arbeidet.

I følge dem har det vært mange motbakker. Ikke minst når man skal få hjelp og hjelpemidler i hjemmet.

- Nå skal jeg snart ut av UNN og da er det mye som må tilrettelegges hjemme. Jeg trenger hjelp til alt. Det er krevende å være så avhengig av andre, sier Lennart Sivertsen.

Se video her!

HTML EMBED


Les flere saker fra Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.