*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg trenger ikke fri

OMSORG: 84 år gammel og med krykker, er ikke Aslaug Bremset redd for å ta hånd om multi­handikappede Torgrim (36) helt alene. Foto: Sturla Nordbøe (MANDALSAVISA)

Aslaug Bremset (84) er enke og må bruke krykker. Likevel tar hun vare på sin multihandikappede sønn.

SALSBRUKET: I et vakkert, rødt hus oppe i lia ved Opløfjorden i Nord-Trøndelag bor mor og sønn nå alene, etter at ektemann og far Reidulf gikk bort i 2007. Forholdet mellom de to er vel tettere enn i mange mor-sønn-relasjoner. Aslaug Bremset kan ikke tenke seg noen annen hverdag enn å stelle og gi kjærlighet til sønnen, døgnet rundt. Hun takker heller alle rundt henne som har gjort det mulig å integrere Torgrim i hjem og lokalsamfunn disse åra, skriver Namdalsavisa.

- Det er folket på Salsbruket som skal ha ros. Nærøy kommune har også mye av æren for at vi har kunnet ha Torgrim her på skolen og hjemme hos oss, fastslår 84-åringen.

Mandag denne uka fikk Aslaug Bremset mulighet til å markere sin takk gjennom radioprogrammet «Det fikser P1». Lærerpensjonisten fra Salsbruket hadde selv nominert lokalbefolkninga og Nærøy kommune til prisen «Den gode nabo», en nominasjon som selvfølgelig gikk rett hjem i programmet.

- Jeg trenger ikke fri!
Torgrim Bremset har et dagtilbud mellom 09.00 og 14.00 fra mandag til fredag. Lørdag og søndag og fire sammenhengende uker om sommeren, må mamma Aslaug følge opp sønnen selv med mating og pleie. Hun får hjelp til morgen- og kveldsstell fra hjemmesykepleien.

- Når får du selv fri?

- Jeg trenger ikke fri, det er dette jeg trives med, smiler 84-åringen.

Torgrim Bremset ble født like før Blom-komiteen i 1975 la fram forslaget som gjorde det mulig for psykisk utviklingshemmede å få et fullverdig tilbud hjemme. Det anser Aslaug Bremset som et lykketreff for henne og familien. Samtidig nøler hun ikke med å framheve Nærøy som en foregangskommune i den nye tankegangen om å gi utviklingshemmede tilbud der de bodde.

- Jeg kan ikke få fullrost mennesker som Helga Finnestrand Hopen, Jarle Arntsen og Asbjørn Ramfjord fra PP-tjenesten for at de har lagt alt til rette for Torgrim. Han har vært elev her ved Oplø skole i alle år. Da han gikk videregående, var han i tillegg én dag i uka på Rørvik, forteller mamma Aslaug. Både hun og mannen var lærere ved Oplø skole da sønnen gikk der.

Alle flagget for Torgrim
Det beste av alt er etter hennes mening at alle i lokalsamfunnet har gjort sitt ytterste for at Torgrim skulle være en fullverdig borger av Salsbruket, både som barn og voksen. Aldri har familien opplevd noe negativt rundt sitt funksjonshemmede familiemedlem. Tvert imot.

- For tre år siden ble Torgrim innlagt på sykehus, alvorlig syk. Faktisk trodde vi tre ganger at vi mistet ham. Han kom tilbake etter opphold og rekonvalesens 7. mai. Da flagget hele Salsbrukets befolkning som velkomst. Siden har vi markert hjemkomstdagen, forteller Aslaug Bremset.

Familien har hatt trofaste medhjelpere for sønnen i alle år. Dagny Sagnes var først sju år som dagmamma for Torgrim. Senere ble hun assistent og var sammen med Bremset i totalt 25 år. På skolen har alltid forholdene blitt lagt til rette for Torgrim. Fortsatt er det utstyr som gjør at 36-åringen kan delta på 17. mai og ved andre arrangement der. Han blir alltid invitert til juleavslutning og andre tilstelninger.

Far og søsken stilte opp
Torgrim Bremset er født sist i en søskenflokk på sju på det gamle industristedet innerst i Opløfjorden. Ifølge mamma har Torgrim søsken som alltid har stilt opp for ham med støtte og kjærlighet. Pappa Reidulf gjorde alt for at yngstesønnen skulle få delta som alle andre.

Verandaen utenfor huset er bygd i ett med fjellknausen kloss inntil. Der kan Torgrim skue utover fjordidyllen.

Faren laget bæreanordninger som gjorde at sønnen kunne bli med på fjell- og hytteturer, og Torgrim har vært på laksefiske.

- Søsknene er oppriktig glade i broren og viser det, sier 84-åringen stolt.

Les flere saker fra Namdalsavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.