RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg trenger ikke penger

Sist oppdatert:
Hans Gude Gudesen snakker ut til iMarkedet.no. Sjekk hva han mener om Thin Film, Fast, fremtiden, forskningen, forholdet til Robert Keith og Spetalen og hvorfor staten ikke må ta pengene hans
Tirsdag ettermiddag ringer Hans Gude Gudesen til iMarkedet.no. Han har nettopp lest saken Vil du gi denne mannen penger? og har et klart budskap tilbake:

- Jeg ber ikke folk om penger, sier Gudesen til iMarkedet.no. Han mener det er helt feil å fremstille det slik at han skal ut på tiggerferd til meglerhus for å finansiere forskningen sin.

- Hvorfor skulle jeg det, sier Gudesen, så vidt jeg vet disponerer jeg nok egne midler til å drive vår forskning dit vi planlegger. Gitt at jeg får disponere disse pengene da, sier Gudesen til iMarkedet.no, med klar adresse til norske skattemyndigheter.

Han observerer at Fast nå tar ut 82 av de 125 millioner kronene Opticom har i kontanter og lar Thin Film sitte igjen med 43 millioner kroner.

- Jeg finner det en smule underlig at Opticom for noen uker siden mente at det var nødvendig å hente inn 90 nye millioner, i tillegg til de millionene som kom inn via emisjonen sist sommer, mens det nå hevdes at selskapet klarer seg med kun 43 millioner, forteller Gudesen til iMarkedet.no.

Gudesen forteller også at han ikke har hatt noe med at opprørene i Opticom har garantert en emisjon på 50 millioner kroner i Thin Film.

Ville beholde pengene

Han ligger ikke skjul på at han skulle sett at Thin Film fikk beholde mer penger, men sier det var avgjørende å få til en totalløsning med Fast

- Opticom sitter på to viktige eiendeler, aksjene i Fast og polymerpatentene. For meg er det viktigste med avtalen, som nå forhåpentligvis går i orden, at aksjonærene får ut de verdiene som Fast-aksjene representerer. Neste ufordring blir å få fram det potensialet som patentporteføljen representerer, sier han til iMarkedet.no.

Gudesen opplyser at den reservekapital som han har bygget opp burde være tilstrekkelig til å kjøre et seriøst kommersialiseringsløp videre, uten hjelp fra eksterne finansieringskilder.

- Dersom vi viser resultat, regner jeg med at flere vil være interessert i å bidra, man er tross alt sterkere jo flere som drar. Å be markedet om penger uten mer informasjon enn det som de siste årene er kommet fra TFE, regner imidlertid jeg som uinteressant. Vi er en gjeng med mennesker som tror sterkt på det vi driver med. Tiden får vise om vi har rett, men det skal i hvert fall ikke stå på vår egen manglende satsning, sier Gudesen til iMarkedet.no.


Har respekt for Spetalen .

Gudesen har notert at folk reagerer på at Spetalen solgte seg ut av Opticom 'på topp'.

- Jeg vil understreke at også investorer med kort horisont har en funksjon å fylle i det kapitalistiske systemet man nå engang er endel av. Man trenger alle sorter investorer for at kabalen skal gå rundt, både de med lang horisont og de med mer kortsiktige planer. Spetalen har kanskje vært kort i dette tilfellet, men han hjalp da til med å skape det hullet i muren som fikk det hele til å løsne, sier Gudesen til iMarkedet.no.

Reagerer på Keith-ordbruk

Om sin tidligere samarbeidspartnere, Robert Keith og Thomas Fussell, har Gudesen følgende å si:

- Uten deres hjelp gjennom mange år, hadde antagelig verken Opticom eller Fast kommet dit de er i dag. Det er lettest å verdsette deres innsats i Fast, men jeg er også takknemlig for de bidrag de har levert i Opticom. At vi ikke nådde hele veien fram i sistnevnte selskap, har mange årsaker. Det som imidlertid er klart, er at jeg og engelskmennene de siste årene har blitt mer og mer uenige om den kurs som er fulgt. Det er nå opp til meg og de øvrige forskerne i TFE å bevise at vi kan lykkes med det vi tro på, sier Gudesen til iMarkedet.no.

Gudesen har ellers ingen sans for den ordbruken som Keith har benyttet seg av i kampen mot de såkalte "piratene."

- Når du bare bruker kraftuttrykk mot motstanderen, blir det etter hvert bare støy, sier Gudesen.

- Begge parter, både "pirater" og "togrøvere" er tross alt opptatt av det samme, nemlig å tjene mest mulig penger på sine investeringer. En smule mer respekt for motparten i debatten hadde derfor kanskje ikke vært så dumt, selv om underholdningsverdien har vært høy for mange, sier Gudesen til iMarkedet.no.

Gudesen har ellers bare lovord å si om de andre deltakerne på "piratenes" side, som Anders Bergren i Orkla og Petter Stordalen.

- Deres bidrag til å endre fastlåste strukturer, kan vise seg å bli veldig viktig i framtiden, uttaler Gudesen til iMarkedet.no.

Mer åpenhet

Gudesen forteller til iMarkedet.no at de nå vil endre helt på den lukkede dør politikken som hittil har vært gjeldende i TFE.

- Du kan ikke bygge opp tillit i markedet, hvis ingen får innblikk i hva du driver med. Blant de ting som står på kjæreplanen utpå nyåret, hvis man kommer helskinnet gjennom de forhandlinger som nå venter, er å slippe media og aksjonærer til blant annet i Thin Films laboratorier i Linköping i Sverige, sier Gudesen til iMarkedet.no.

Men noen ny toppsjef i det nye Thin Film vil han ikke bli.

- Jeg er forsker, sier Gudesen, jeg jobber på bunnen i næringskjeden, der hvor ideer skapes og utprøves. Rett nok er jeg også medlem av styrene i både Fast og Opticom, men det er kun via min grunderposisjon: Jeg ønsker innsyn i de beslutningsprosesser som foregår. Mine bidrag er av forskningsmessig art, og ligger langt utenfor styrerommene.

Ørkenvandring

Gudesen startet opp det prosjektet som etter hvert resulterte i en serie selskaper, blant annet Fast og Opticom, på slutten av 1970-tallet.

Problemet, sier han, var timingen.

- Vi var ganske enkelt for tidlig ute. Ingen infrastruktur var til stede. Det var som å bevege seg rundt i en ørken, det var ikke bare langt mellom matstasjonene, de var ganske enkelt ikke funnet opp ennå. Da blir det fort vanskelig å få noe som helst fornuftig gjort, sier Gudesen.

Det han snakker om, er det forskningsområdet som Thin Film jobber innenfor, nemlig trykt elektronikk. TFE er slett ikke den eneste aktøren på dette markedet, etter hvert har nesten alle de større elektronikkselskapene involvert seg tungt, som Sony, IBM, 3M, Philips og Siemens. På området hvor TFE har spesialisert seg, trykking av polymer minne, er imidlertid selskapet alene på arenaen, forteller Gudesen.

- I dag trykker man alle typer kretser, skjermer, antenner og så videre, både på plastunderlag og papir. Kommersielle printere og løpende banesystem er på vei inn i markedet, og det vil kun være et tidsspørsmål før trykt elektronikk blir en faktor å regne med. Den patentportefølje som TFE har bygd opp, er unik, siden selskapet var pioner på området i mange år. Flaskehalsen til nå har ikke vært å trykke plastminnet som så dann, men å gjøre det samme med de transistorkretser som trengs som drivere. Dette kommer, og da representerer TFEs plastminne et potensial som er vanskelig å forstå for utenforstående, hevder Gudesen.

Det er troen på at dette potensialet er oppnåelig, som driver Gudesen og hans medarbeidere til videre innsats.

- Den dag kommer da du kan trykke din egen elektronikk ut direkte på den printeren du har på skrivebordet. Det vil føre til endringer i folks hverdag, som man i dag knapt kan forestille seg, sier Gudesen. Han er trygg på at dette blir en realitet, siden satsningen internasjonalt etter hvert nærmer seg den kritiske masse som kreves for slike paradigmeskifter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere