*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg tror folks respekt for Lysbakken har økt

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Dette er dyrekjøpt erfaring, men ledere kan gjøre feil, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

06.03.12 11:25

AKERSGATA (Nettavisen): Mandag ettermiddag kom nyheten om at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) trekker seg som statsråd.

Lysbakken overrasket mange, og kunngjorde at han tar ansvar og umiddelbart går av som følge av de siste ukenes avsløringer etter tildelingen av penger til Jenteforsvaret, en undergruppe til Sosialistisk Ungdom.

- Jeg er imponert over den dømmekraften og integriteten han har vist, sa SV-leder Kristin Halvorsen på en pressekonferanse på SVs partikontor etter at Lysbakken hadde fått avskjed i nåde i et ekstraordinært statsråd.

- Han vil bli en bedre leder
Saken kommer på det verst tenkelige tidspunktet for SV. Lørdag skal partiet velge ny partileder, og Lysbakken er den eneste lederkandidaten som er igjen.

Nettavisen møter en alvorstynget SV-leder etter pressekonferansen.

- Hvordan vil du karakterisere denne dagen for SV?

- Dette er jo en dramatisk dag fordi Audun har trukket konklusjonen av feil som er begått mens han har hatt ansvaret for det. Den mest dramatiske konklusjonen man kan trekke av det, det er å gå av, sier Halvorsen.

Hun mener det står respekt av Lysbakkens avgjørelse.

- Han har trukket seg, og det mener jeg det står respekt av. Jeg mener han vil bli en bedre partileder etter denne dagen og de siste ukene, enn han ellers ville ha vært, sier Halvorsen til Nettavisen.

- Det er dyrekjøpt erfaring
- Hvorfor mener du han vil bli en bedre leder nå?

- Fordi dette er dyrekjøpt erfaring, men ledere kan gjøre feil. Det farlige er ledere som aldri innrømmer feil, eller heller ikke har evne til å lære av det. Han har vist at han innrømmer feil og lærer av feil, sier SV-lederen.

På pressekonferansen sa Halvorsen at hun vil be landsmøtet om å velge Lysbakken som ny SV-leder. Dette er først gang hun går ut og støtter hans kandidatur, og Halvorsen forklarer hvorfor dette skjer akkurat i dag:

- Fordi partiet har jo hatt en lang prosess som har endt med at Audun hadde støtte fra et veldig klart flertall i partiet, og fordi jeg mener at jeg har sett han nærmere de siste ukene enn mange andre har gjort, og jeg mener han er en sterkere leder nå enn det han var før de siste prøvelsene, sier hun, og legger ti:

- Jeg er imponert over de vurderingen som han har gjort underveis.

- Respekten for han har økt
- Tror du Lysbakken nå vil bli valgt til leder på SVs landsmøte på lørdag?

- Det tror jeg. Jeg tror at folks respekt for han har økt. Alle ser at dette er en ekstrem vanskelig situasjon. Mange forhold skulle tilsi at man ikke trakk en så dramatisk konklusjon, sier Halvorsen.

Hun vedgår likevel at saken har kommet på et verst tenkelig tidspunkt.

- Det kunne ikke vært plassert verre, for å si det sånn. Så jeg tror partiets respekt for Audun styrkes av den konklusjonen som han nå har trukket, sier Halvorsen.

- Men det blir jo en del utfordringer om han blir valgt som SV-leder, og ikke sitter i regjering?

- Det må man finne en måte å løse på. Både Jens og Liv Signe er drevne partifolk, og de vet at SVs landsmøte må velge den lederen som SV vil ha. Så får man finne ut hvordan man skal håndtere det etterpå, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.