RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald (NTB/Scanpix)

- Jeg tror ingen skal grue seg til boken

Sist oppdatert:
Den tidligere LO-lederen kommer med sine politiske memoarer i høst.

CAPPELEN DAMM (SIDE2): Det blir en svært politisk tung høst på litteraturfronten. Tirsdag formiddag slapp forlaget Cappelen Damm sin høstliste, og på den finnes hele fem politiske memoarer.

Åpent fra politiske ledere
Tidligere Ap-justisministeren og tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla, tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten, og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen gir alle ut memoarer fra sitt politiske liv på forlaget. Olav Gunnar Ballo og Sylvia Brustad er også klare med sine memoarer i høst.

For den tidligere LO-lederen er det bare fem år siden «Prosessen», og det massive mediedekningen rundt hennes avgang i Landsorganisasjonen. Memoarene blir selvsagt annerledes.

Den favner om hele livet til 64-åringen. Men hun tror ikke noen trenger grue seg til boken, heller statsminister Jens Stoltenberg eller andre fremtredende politikere, selv om hun er ærlig og åpen.

- Nei, jeg tror ikke det er noen som skal grue seg. Men jeg må si at jeg satte pris på at en historiker som har lest manus og kan mye om biografier, sier at jeg går inn i en sjanger som er åpen og tydelig, og som ikke prøver å tildekke, sier Valla til Side2.

- Dette er en bok hvor jeg prøver å beskrive mine 60 år i engasjement. Å skrive bok er hardt, veldig hardt. En må gå tilbake og plukke fram dokumenter og du må holde på, men det er spennende. Samtidig er det en utfordring fordi en skriver samtidshistorie eller nær historie, og det betyr at en skriver om personer som fortsatt er i aktiv politisk virksomhet. Og det kan du ikke unngå, for en kan jo ikke skrive memoarer etter at en er død, sier hun.

Og Valla har forsøkt å være så ærlig hun kan.

- Jeg prøver å ærlig, men jeg prøver å være ordentlig. Det er klart det er mange ting en kunne skrevet som ikke har noen hensikt at kommer med, en har opplevd ting i politikken som det ikke har noen hensikt å skrive om. Jeg prøver heller å skrive om det som har politisk betydning for det en trekker frem. Det er ikke for å skape sensasjoner, men for å gi et bidrag til den politiske historien, sier 64-åringen.

Likestillingsengasjert
Engasjementet for likestilling og kvinners rettigheter fikk grobunn fra ung alder, og har fulgt Gerd-Liv Valla i hele hennes karriere.

- Jeg ble tidlig likestillingstent, og det tror jeg nok er en rød tråd mellom boka. Jeg var den første kvinnelige lederen av Norsk Studentunion, og fikk da jobb med likestilling i forhold til studenter og abortkamp, fagenes sine innhold og kvinners mulighet til å studere. Så skrev jeg hovedoppgave om likelønn på universitetet, forteller hun som hovedfag i statsvitenskap, med mellomfag i sosialantropologi og grunnfag i offentlig rett. Og ble cand.polit. ved Universitetet i Oslo i 1977.

Valla kommer fra en liten bygd i Nordland. Hennes tolv år eldre bror ble leder for Norges Bondelag, og det politiske engasjementet preget til dels barndommen.

- Det er kanskje litt spesielt fra en familie fra en liten bygd. Broren min ble Norges Bondelags leder, og jeg ble leder for LO, sier hun med et smil.

Boken er ventet i løpet av november.

Ros for røykelov
Dagfinn Høybråten kommer med biografien «Drivkraft» i oktober - og sier selv at han mener boken er en fin måte å runde av i Stortinget på.

Boken handler om hans lange politiske karriere og selvsagt om mennesker han har møtt og saker han har jobbet med. Høybråten er for mange synonym røykeloven, en lov han både ble utskjelt og roset for da den kom.

- Jeg får fremdeles nesten daglig takk fra folk for røykeloven, uttalte han på pressekonferansen. Memoarene kommer i midten av oktober.

Alt om Wenche
Det er en høst i selvbiografienes navn, og også hele Norges Wenche Myhre kommer boken «66». Den er ført i pennen av journalist og forfatter Mona Levin.

- Jeg hadde egentlig lovet meg selv å aldri komme med bok. Jeg skrev til og med under kontrakt med dette forlaget for fem år siden om at jeg ikke skulle gjøre det. Men så ble jeg syk, og da fikk jeg annet perspektiv. Vi har jobbet med boken i to år, sier Myhre.

Boken handler om hennes år i rampelyset og som artist med små og store til livsforanderlige hendelser i løpet av en lang karriere.

Store navn
En lang rekke litterære tungvektere og norske favoritter kommer med nye bøker denne høsten.

Blant dem Lars Saabye Christensen med romanene «Sluk» og «Norske stiler». Ingvar Ambjørnsen kommer med den allerede bredt omtalte «Natten drømmer om dag», mens Vigdis Hjort kommer med romanen «Leve posthornet!».

Levi Henriksen leste fra sin første barnebok «Engelen i Djevelgapet»og kunne feire terningkast seks fra Fædrelandsvennen for nettopp den boken. Den handler Astrid Baros og hennes opplevelse av foreldrenes skilsmisse skrevet på en actionfylt, finurlig og fargerik måte. Boken er skrevet «på bestilling» av Levis 12 år gamle datter.

Les mer om Cappelens Damms høstliste og se hele katalogen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere