RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg tror på en KrF-effekt

Foto: Alley, Ned (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nyvalgt KrF-leder ble møtt med applaus og jubel under sin tale på landsmøtet lørdag.

- Jeg har i dag fått en jobb som er sånn at hvis du får noen grå hår, så er det positivt for imaget, sa Hareide til latter og applaus fra salen på landsmøtet.

- Jeg tror ikke på en Hareide-effekt sa jeg forrige helg. Men jeg tror på en KrF-effekt, sa han videre til jubel og ny applaus.

Les hele Hareides tale her

Se KrFs direktesending fra landsmøtet her

Listet opp fanesaker
Hareide listet opp en rekke fanesaker i det han kalte KrFs formidable historie. Han nevnte saker som folketrygden, satsing på psykiatri, røykeloven, NAV, kontantstøtte, bistand, kampen mot forurensende gasskraftverk, friskolene og statskirkeforliket.

- I alle disse sakene har KrF hatt ledertrøya, og mange av dem ville aldri ha sett dagens lys uten KrF, sa Hareide. Framover ser han for seg at KrF vil prioritere saker knyttet til miljø og klima, fattigdom, etikksaker som aktiv dødshjelp og muligheten til å velge bort barn med funksjonshemminger, surrogati og kristne verdisaker.

- Garantist for kristne verdier
- Vi skal være en garantist for de kristne verdisakene og en kristen verdiarv, sa han videre og la til at KrF ikke kommer til å bli arbeidsleidige i det politiskle Norge med så mange saker på dagsorden.

Dagen i forveien hadde Hareide gått på talerstolen og argumentert for forslaget om at KrF bør fjerne bekjennelsesparagrafen, den som forplikter partiets tillitsvalgte både på politikk og tro. Forslaget om å fjerne dette kravet fikk flertall.

- Menneskesynet er er utgangspunktet for KrFs ideologi, slo han fast før han redegjorde for KrFs rolle som et sentrumsparti.

Sentrum, sentrum, sentrum
I talen snakket Hareide videre varmt om KrFs kjerneverdier og posisjon midt i det norske politiske landskapet. Ordet «sentrum» er Hareides mantra.

Ifølge Hareide er sentrum en middelvei på den økonomiske høyre-venstre-skalaen. Sentrum vil ikke ha mer statlig overstyring, men har heller ikke blind tro på markedstenkning, forklarte han. Felleskapsløsninger og en godt utbygd velferdsstat er stikkord.

- Sentrum står for den gyldne middelveien, som er den beste veien, sa den nyvalgte lederen til ny jubel og applaus.

Hareide ble lørdag morgen valgt til ny leder av KrF. Dagrunn Eriksen ble gjenvalgt som nestleder og Bjørg Tysdal Moe ble valgt som andre nestleder.

Se KrFs egne bilder fra landsmøtet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere