- Jeg utviklet sosial angst

Ny bok fra Eirik Jensen

NY BOK: Det slo ned som en bombe at tidligere politileder Eirik Jensen ble arrestert, mistenkt for svært alvorlige forhold.

NY BOK: Det slo ned som en bombe at tidligere politileder Eirik Jensen ble arrestert, mistenkt for svært alvorlige forhold. Foto: (Kagge forlag)

- Jeg ble sliten av meg selv, forteller Eirik Jensen åpenhjertig i ny bok.

06.03.15 09:53

Den korrupsjons- og narkosiktede Eirik Jensens (57) bok: «På innsiden - historien om mitt politiliv» kommer ut torsdag.

«Det tar ikke mange sekunder fra jeg parkerer til alt rakner rundt meg. (...) Ingenting skal bli som før.»

Det er gått over ett år siden dagen som skulle endre hans liv: 24. februar 2014 ble han pågrepet på politihuset, mistenkt for korrupsjon.

- Nakent og jævlig

«Jeg lå på glattcella, et nakent og jævlig rom. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle se mer til glattceller enn de små øyeblikkene jeg fikk med da jeg selv låste fanger inn for mange år siden,» forteller Jensen.

Spesialenheten for Politisaker sier til Nettavisen at etterforskningen av Jensen er ventet avsluttet i slutten av april. Dermed vil det gå noen måneder før vi før svar på om det blir tatt ut tiltale eller ei.

Jensen er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Les også: - Jeg tror ikke jeg blir dømt

- Satt i gapestokken

Jensen forteller at han i løpet av første avhøret forsto at dette dreide seg om en av hans informanter:

«Da jeg lå på glattcella og kjente hvordan veggene stadig nærmet seg hverandre, var jeg såra og sjokker. NN var en jeg hadde strukket meg svært langt for. Politiet hadde faktisk bidratt til å redde livet hans. Å gå fra et tillitsforhold basert på en så lang historie, til å bli satt i gapestokken, det skjønte jeg bare ikke. Jeg fikk ikke fred, for spørsmålene gnagde rundt i hjernen min. Hva var motivet hans? Jo mer jeg tenkte over det, desto klarere ble det for meg. Alt var mulig.»

Om samme informant, skriver Jensen også:

«Han er et leksikon når det gjelder narkotikarelaterte forhold i Norge og utlandet. Helt unik sammenlignet med andre informanter.»

- Enorm kunnskap

Jensen forteller at de to har fulgt hverandre siden 1990-tallet:

«Han bidro med enorm kunnskap om kriminelle virksomheter, nettverk, metoder, kodekser og personer som drevet tungt organisert kriminalitet nasjonalt og internasjonalt over lang tid. Han levede i en dobbeltrolle – noen vil kanskje sammenligne det med å være hemmelig agent – og han løp en enorm risiko. For å være informant av hans kaliber, må du være et iskaldt og ubestridt skuespillertalent. Konsekvensen av å bli avslørt er katastrofal, kanskje betyr det døden.»

- Jeg ble sliten av meg selv

I boken forteller Jensen at han husker lite av livet på glattcella i Bærum politidistrikt - og at tankene bare spant og spant.

Om livet på glattcella skriver han;

«Jeg ble sliten av meg selv, jeg ble sliten av veggene i cella, og jeg ble sliten av spørsmålene i avhør. Jeg ble sliten av ikke å sove, for jeg klarte ikke å sove, søvnen fant meg ikke (....). Jeg ble så fryktelig sliten (...)»

Så ble han flyttet til Kongsvinger, hvor han skulle være i mange måneder.

«Her fikk jeg en seng, en brisk, et kjøleskap og et lite bord langs veggen. Samt toalett med vask.»

Utviklet sosial angst

30. mai ble han sluppet ut av varetekt. I tiden etterpå slet han med sosial angst:

«Trangen til å gjemme meg bort var så sterk at jeg den første tida etter varetekten utvikla sosial angst. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle forholde meg til naboen, jeg sleit med å gå i butikken og kjørte til et annet område når jeg måtte handle. Jeg følte at alle kikka på meg.»

Han forteller at han er mindre rustet til å tåle trusler nå enn før:

«Selv om jeg er vant til å leve med trusler hengende over meg, har jeg mindre overskudd og plass til dette nå. Jeg er mentalt klar for alt som kommer min vei, men har mindre muligheter rundt meg. Det er bare meg og Harley (hunden, red.anm.)»

30 års tjeneste

Eirik Jensen var i en årrekke en av politiets mest betrodde medarbeidere, kjent som utradisjonell og frittalende, i sitt arbeid med å forebygge kriminalitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kagge forlag)

I På innsiden inviteres leseren inn i politiets arbeid. Jensen har gått i bresjen for den såkalte dialogmodellen, der man foregriper kriminalitet ved å snakke med motparten. Han har gått i dialog med blant annet A-gjengen, B-gjengen, Young Guns, Hells Angels og Bandidos. Tanken er å behandle folk som mennesker, ikke som kriminelle. Så lenge de ikke trår over grensene som loven setter.

Slik etablerte Jensen et enormt kontaktnett. Kollegaer omtalte ham som en som var på jobb 24 timer i døgnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.