RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vant ikke norgesucpen alene

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Sven Erik Bystrøm vil vinne flere sykkelritt. Da trenger han Fredrik Galtas hjelp.

SANDNES (procycling.no): Den ene er fra Stavanger og den andre er fra Haugesund. Siden de var 13-14-åringer, har Fredrik Strand Galta og Sven Erik Bystrøm visst av hverandre.

Som førsteårsjuniorer begynte de å trene sammen i Stavanger SK.

- Det var ingen spesielle forbilder som gjorde at jeg startet med sykling, men det var miljøet i Stavanger som gjorde at jeg fortsatte. Jeg har alltid hatt sånne som Sven Erik å krige mot på trening. Jeg har hatt et ønske om å slå dem, og det har drevet meg framover, sier Fredrik Strand Galta til procycling.no.

Etter å ha hospitert hos Øster Hus-Ridley i fjor, er det to 92-modellene nå i gang med sin første hele sesong som seniorryttere.

Startet godt i Italia
Bystrøm kom godt i gang allerede under Coppi Bartali der han satt i brudd under store deler av åpningsetappen, og til slutt ble nummer seks.

Allerede under lagpresentasjonen i mars, varslet haugesunderen om at noe var i emning i U23-mannskapet han selv er en del av.

- Jeg både håper og tror at vi kan klare å overraske Sykkel-Norge i år, også, fortalte med en tilfreds mine.

Takket nei til Østlandet
Haugesunderen vant norgescupen sammenlagt i første forsøk som 19-åring. Da var det ingen overraskelse at det ble jobbet for å bringe mannen til Østlandet.

Men Bystrøm forble lojal til regionen, og til treningskompisen Strand Galta.

De to mener det sammensveisede miljøet i Stavanger og Sandnes var for godt til å gi slipp på. Da Njål Østerhus åpnet lommeboka for en lokal satsing bestående utelukkende av U23-ryttere, ble avgjørelsen tatt.

- Vi hadde valget i høst: Om vi ville gå til Østlandet, eller bli her. Det var veldig god interesse fra andre lag. Jeg føler alt henger sammen her. Samarbeidet med de lokale trenerne er godt, og løpsprogrammet blir spesialdesignet til hver rytter. På andre lag kan man nok risikere å bli sendt til andre ritt, selv om man ikke er i form, men slik er det ikke her.

- Øster Hus var mest frampå
Strand Galta var nok ikke like omsvermet som treningskompisen, men vennskapet og treningsfellesskapet gjorde sitt til at de fremdeles ønsket å sykle på samme sykkellag.

- Overfor meg var det Morten (Hegreberg, sportsdirektør i Øster Hus-Ridley) som var mest frampå. Jeg hørte om annen interessen også, men ingen ringte meg personlig. Det mest naturlige var å gå hit. Det er kjekkere å gå hit hvor alt er sentrert rundt området vi bor, påpeker Fredrik.

- Hvor viktig er det for deg å være på lag med Fredrik, Sven Erik?

- Jeg vant ikke norgescupen alene i fjor. Fredrik og meg var veldig sterke sammen. Vi byttet på å markere de sterkeste rytterne, og det fungerte helt perfekt. At vi trener og konkurrerer sammen er også viktig.

- Lærte mye i Belgia og Danmark
Bystrøm beskrives som en god allrounder, mens Strand Galta har sin store styrke i motbakkene.

I tillegg snakker mange om duoen taktiske egenskaper og evne til å lese sykkelritt.

- Hvordan utvikler man slike egenskaper?

- Jeg tror det kommer litt av bakgrunnen vår i Stavanger SK. Vi dro tidlig ut til Belgia og har syklet mye i Danmark. Vi har lært hvordan sykkel skal kjøres.

- Det hjelper også å ha en genuin sykkelinteresse. Jeg ser mye sykkel på TV, og lærer av det. Man må også være seriøs på trening, og det er et veldig godt treningsmiljø her i byen. Da blir man bedre, svarer Bystrøm.

Ny generasjon viser seg fram
I Rogaland gleder man seg nå over at en ny årgang ryttere under Strand Galta og Bystrøm er i ferd med å blomstre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sandnes-duoen Markus og Daniel Hoelgaard har denne uka markert seg i henholdsvis Paris-Roubaix for juniorer og i to belgiske kriteriumsritt.

Oscar Landa (Stavanger SK) ble nummer to i ett av rittene, mens Sandnes-junioren Even Rege vant et annet kriteriumsritt.

- De er så sterke disse norske ungguttene som kommer opp nå. Jeg snakket med en sterk irsk rytter etter kermisserittene i Belgia i påsken, og han var nesten rystet, fortalte en brite oss i forbindelse med Paris-Roubaix.

Bystrøm: - Vinner ikke nok
For Bystrøm og Strand Galta er det også viktig å vinne sykkelritt med tanke på den videre karrieren.

Begge to drar de fram avslutningen, når vi spør om det er områder de er bevisste på at de må jobbe mer med.

- Det er spurten. Det er jeg dårlig på nå. Vi har noen gode spurtere på laget, og jeg kommer til å bli bedre selv av å hjelpe dem i opptrekket, tror Strand Galta.

- Avslutningen her også. I fjor kjørte jeg inn en del gode plasseringer, men ikke så mange seirer som jeg håpet på selv. Jeg vant norgescupen, men uten å vinne ritt selv. Jeg vant jo gaterittet i NM, men aller helst vil jeg vinne flere ritt. Enten ved å gå solo eller spurte i en mindre gruppe, forteller Bystrøm.

Sterke i rosen
- Hva er Fredriks største styrke?

- Han er utrolig sterk i hodet. Når han går inn for noe, gjør han det 100 prosent. Han har sin styrke i lange bakker. Han kjører bare bedre og bedre der. Kapasiteten er ekstrem. Vi kommer til å se mer til ham, tror jeg.

- Og Sven Eriks?

- Han har et godt hode, og er veldig taktisk sterk. Han er alltid der når det skjer. Og han har lite respekt, men jeg mener det på en positiv måte.

- En potensiell ny, norsk utenlandsproff?

- Ja, han har allerede vist at han har et godt potensial. Om han kan ta steget videre i år eller nest år, vet man ikke. Men om han vinner U23-fellesstarten i NM, tror jeg nok det meste er gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere