*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg var lite keen på å dø, men sånn var det bare

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Målet var egentlig å drepe hele regjeringen, sa Breivik i retten.

19.04.12 17:09

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - I dag er dagen jeg kommer til å dø, tenkte jeg. Jeg var lite keen på å dø egentlig, men sånn er det bare, sa Breivik om morgenen 22. juli i retten torsdag ettermiddag.

- Så sto du opp. Hva skjedde videre? spurte aktor Svein Holden i Oslo tingrett.

Breivik sier han mediterer vekk følelsene

Breivik sier at han daglig bruker bushido-meditasjon – en type meditasjon som japanske samuraier utarbeidet for å kunne slåss og drepe.

- Jeg mediterer hver dag. Gjennom denne meditasjonen blir man «avemosjonofisert» og du opparbeider deg dødsforakt, sa Breivik

- Hva skjer når du driver ikke driver slik meditasjon. Hadde du klart å være her da, spurte aktor Engh.

- Det vet jeg ikke.

- Men du viste følelser da du så filmen, sa Engh og viste at Breivik gråt den første dagen da hans YouTube-video ble vist i retten

- Ja jeg var ikke forberedt på den filmen, sa Breivik.

- Anser du deg selv for å være en empatisk person? spuret Engh.

- Ja, absolutt, men jeg innrømmer at jeg gjennom denne meditasjonen har avemosjonalisert meg selv, sa Breivik.

- Men det er vel ikke veldig medfølende det du har gjort?

- Nå setter du deg til dommer. Det er ikke veldig medfølende for andre å dekonstruere sin egen gruppe, svarte Breivik

- Det første jeg gjorde var å installere pc-en, og installere et nytt modem. Jeg lastet opp videoen til to steder, og da det var gjort dro jeg. Så innså jeg at tiden var inne til å utplassere den første bilen. Jeg gikk i sivile klær og gikk til dobloen og kjørte den til Hammersborg torg. Så gikk jeg forbi Regjeringskvartalet og tok en taxi til Hoffsveien fra Stortorvet, sier han.

- Kompendiet til 8000
I Hoffsveien på Skøyen sto varebilen med bomben.

- Da var jeg på Skøyen kanskje 12.30. Da gjensto siste del og det var utsendelse av kompendiet, og så tok det mye lengre tid enn jeg trodde. Jeg prøvde å fjerne en del av de coverhistoriene, og så gjorde jeg de siste forberedelsene og sendte det. Jeg fikk mange feilmeldinger fra Outlook, sa Breivik.

Han sendte kompendiet til 8000 e-postadresser.

HTML EMBED

- Jeg gikk bort til Crafter (Volkswagen Crager, red.anm.) i Sigurd Iversens vei, og da var klokken 15, tror jeg. Da gikk jeg i sivile klær med en stor bag, tror jeg, sa Breivik.

Han skiftet klær i bagasjen og kjørte mot Regjeringskvartalet - og møtte på en politisperring på grunn av en trafikkulykke

Når han nærmet seg Regjeringskvartalet kjørte han inn en vei - mot enveiskjøring, ifølge Breivik.

- Når du kommer til det punktet der du ser bilen stoppe i to minutter, så ville jeg sette på blålyset. Jeg tenkte at jeg kommer til å dø om nøyaktig to minutter, men ja, ja jeg er jævlig lite keen på det, men sånn er det bare. Jeg bare koblet inn instinktet etter det punktet. Så jeg kjører opp til Regjeringskvartalet, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Tente på lunten
- Jeg tente lunten der inne og tenkte at nå kommer det ut fire bevæpnede vakter, og var forberedt på å kjempe mot dem. Jeg hadde nok ikke klart å gjøre alt det der hvis jeg ikke hadde trent veldig på det, fortalte Breivik.

Breivik sa at han ikke husker så mye av minuttene dette pågikk, fordi «refleksjonshjernen» var frakoblet og at han handlet bare på instinkt.

Han kjørte vekk fra Oslo i den lille personbilen, og merket at to kasser raste ned i lasterommet bak. I ettertid har han skjønt at det var trykkbølgen av bomben som gjorde dette.

Breivik hørte på radioen at bomben hadde gått av i Regjeringskvartalet, men trodde at aksjonen hadde vært en fiasko og at han derfor måtte gjennomføre resten av aksjonen.

- Kriteriene for at den aksjonen skulle være vellykket, var at den første søylen skulle falle sammen slik at 12 personer skulle omkomme, sa Breivik.

Ville drepe hele regjeringen
- Målet var egentlig å drepe hele regjeringen. I et best case scenario så ville hele regjeringen ha blitt drept, sa Breivik.

Breivik sa at Regjeringskvartalet var det perfekte mål fordi risikoen for å drepe sivile mennesker var liten. Breivik definerer altså alle personer tilknyttet Regjeringskvartalet som politiske aktivister eller tilknyttet disse.

På spørsmål om hvor han fikk tallet 12 fra, sa Breivik at han var avhengig av at sjokkeffekten av aksjonen ble stor nok for å få oppmerksomhet rundt «saken».

Skulle ønske postkassen til Storberget var nok
- Målet var å få oppmerksomhet rundt saken du kjemper for. Dessverre er det ikke slik at man får oppmerksomhet ved å sprenge postkassen til Storberget. Jeg skulle ønske at det var nok, sa Breivik.

Ved Utvik parkerte Breivik i nærheten av kaia, og ventet på at fergen skulle ta ham over til øya.

- Jeg hadde gjort undersøkelser på forhånd og visste at fergen som het Thorbjørn gikk 16.15 det rakk jeg ikke, så da måtte jeg vente til 16.55 før jeg kjørte ned - for jeg kunne ikke risikere at jeg ble stående der nede så lenge. Da hadde noen blåst coveret mitt, sa Breivik.

Etter dette satte aktor Svein Holden en strek for gjennomgangen av 22. juli. Resten av denne grufulle dagen vil Breivik fortelle om på fredag.

Video: Nå kom monsteret frem

Video: Dette var helt ekstremt

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i retten også i morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.