RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg var overbevist om at gården var bra sikret

Foto: Privat (Privat)
Tiltalt gårdeier mener han ikke kan lastes for israsulykken som rammet Robin (25).

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag forklarte den tiltalte gårdeieren seg etter den tragiske ulykken der en isblokk traff Robin A. Vedvik Helmersen (25) i hodet på Frogner i Oslo den 16. mars i fjor.

- Det har ikke vært noe mer gledelig for oss enn å se at Robin er på bedringens vei, sa gårdeier Kenneth Sandvold i retten.

Men milliardæren og Bik Bok-gründeren mener han ikke kan lastes for ulykken.

- Jeg håper retten kan forstå at jeg ikke kan lastes personlig for denne tragiske ulykken, sa Sandvold.

Robin ble alvorlig skadet i ulykken, og er fortsatt pleietrengende. Tidligere tirsdag ga han en kort forklaring til retten.

Les Robins forklaring her: - Det er forferdelig

- Fra nabogården
Sandvold er sammen med sin bror Willy Sandvold, som var driftsleder for ti av hans bygårder, tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse.

- Jeg var overbevist om at dette kom fra gården ved siden av, fordi jeg har sett is og snø der, sa Sandvold, som skal ha sett snøen på naboens gesimskasse, i Frognerveien 9C, da han kort tid før ulykken kjørte forbi bygården.

Han påpekte at bygården hans i Niels Juels gate 29, var godt sikret mot takras, med doble snøfangere med netting - og med varmekabler i takrennene.

- Det å ha doble snøfangere er ikke vanlig. Det er heller ikke mange som har netting i snøfangeren, og varmekabler er heller ikke vanlig, sa han.

Sandvold fortalte videre at han og broren hadde frokostmøter hver dag, der broren rapporterte om takene og mulig rasfare fra bygårdene som selskapene hans eier.

- De rapportene hadde ingenting å utsette på at takene ikke var ryddet. Willy hadde ti mann under seg som han kunne bruke til enhver tid hvis han trengte det, vektla han.

Les også: Her kommer Robin til retten

- Forferdelig vinter
Sandvold viste også til at det var en vanskelig vinter året ulykken skjedde.

- Vi hadde en forferdelig vinter som var meget vanskelig fordi vi hadde store snømengder, og vi hadde store svingninger i temperaturene, sa han.

Dagen da ulykken skjedde hadde han og Willy sitt vanlige morgenmøte, og han fikk høre at det ikke var noen rasfare fra bygårdene.

- Mens vi satt og spiste lunsj fikk vi den triste beskjeden om at det var en ung gutt som var rammet av et ras i Frognerveien. Willy tok på seg jakka og dro ned med en gang, og jeg dro ned litt etter, sa Sandvold.

Les også: - Robin kan snakke igjen

Snakket med faren
Han fortalte også at han etter ulykken hadde flere samtaler med Robins far, Rune Vedvik.

- Den siste samtalen jeg hadde med Vedvik var når han ville jeg skulle erkjenne ansvar. Jeg sa til Vedvik at jeg mente jeg ikke hadde vært uaktsom, og så lenge vi ikke har vært uaktsomme kan vi ikke erkjenne ansvar, sa han.

Sandvold sa videre at han personlig har kontaktet sitt forsikringsselskap Gjensidige, for å få dem til å være med på å betale ut en erstatning til Robin.

- Men de har ikke vært å rikke, de har ikke villet høre på det, sa han, som også har sagt seg villig til å godta en foretaksstraff, om han ikke stilles personlig til ansvar for ulykken.

- Glemte å varsle naboen
I retten ble han spurt om han varslet eieren av nabobygården da han oppdaget snø og is på taket.

- Jeg tenkte at jeg burde varslet naboen, men så kom det masse telefoner og så glemte jeg det desverre, sa Sandvold.

Han gjentok at de har gode rutiner når det gjelder rydding av tak.

- Vi har et stort fokus på det å rydde takene våre. Willy har gjort en veldig god jobb, og vi har ikke hatt ulykker på takene våre før. Jeg mener våre rydderutiner er bedre enn bransjens, sa han.

- Jeg fikk ingen varsel
- Fikk du et varsel før ulykken om at det var fare for ras? spurte Sandvolds forsvarer, advokat Cato Schiøtz.

- Jeg har ikke fått noen varsel om at det var fare for ras, svarte han, og la til:

- Jeg var overbevist om at taket var godt sikret.

Etter ulykken sa Frans Pettersen, daglig leder i Isvarsel.no, at han hadde varslet gårdeieren om farlig is på taket - tre uker i forveien.

- Du har livsfarlige mengder snø og is på taket, sa jeg, men ble kontant avvist, sa Pettersen til Nettavisen.

Driftsleder Willy Sandvold bekreftet i sin forklaring at han hadde snakket med Pettersen, men sa at samtalen bare dreide seg om at han ville selge ham varslingsfaner som brukes for å advare mot takras.

- Han sa at vi ikke hadde riktige markører for snø- og isras, og at det må du kjøpe av meg. Så sa jeg nei takk, jeg klarer meg med det jeg har selv. Vi har valgt å sette opp markører og ta det med en gang, sa han.

Les også: - Varslet gårdeier tre uker før

- Han tok det veldig tungt
Kenneth Sandvold ble også spurt om hvordan hans bror tok det da han ble tiltalt i saken.

- Han tok det veldig tungt, for jeg vet han har gjort jobben sin. Hver gang vi snakker sammen så spør han om hvordan det går med gutten. Han kunne ikke fått en verre avslutning før han ble pensjonist enn dette, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere