RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg var redd for å dø

Sist oppdatert:
Per fikk beskjed av legen om at han blødde innvendig.

(SIDE2): - Jeg var redd for å dø, sier Per Fjellvang.

Han var en gift tobarnsfar på 42 år da han i 2005 fikk kreftdiagnosen.

- Kom jeg til å dø?
Fjellvang merket at han var sliten og sier selv at han følte seg som en 90-åring når han gikk i trapper. Derfor gikk han til legen for å finne ut hva som var galt.

- Han så fort at jeg hadde veldig lave verdier og han sa «Du blør innvendig».

Kreft ble mistenkt og Fjellvang måtte derfor til utredning. Dagene han ventet på svar, beskriver han som å vente på å dø.

Deretter fikk han kreftdiagnosen.

- Jeg spurte om jeg kommer til å dø. Han sa at det var vanskelig å si, det kan ikke jeg svare på.

(Se Fjellvang fortelle om hvordan det var å få kreftdiagnosen i videoen øverst i artikkelen. Dette er første episode i en web-tv serie på fem deler - følg med i morgen og se hvordan det går med Per)

Én av tre
Hvert år får cirka 26.000 nordmenn en kreftdiagnose - blant de mer vanlige formene er prostatakreft blant menn og brystkreft hos kvinner, mens kreft i tarm og lunger forekommer hyppig hos begge kjønn.

Tall fra Kreftregisteret viser også at én av tre av oss får kreft før fylte 75 år.

- Bare ordet kreft er lammende. Og man tenker at dette er ikke sant, det er ikke sant, det er ikke sant, sier Per Fjellvang selv.

Kreftlinjen
Kreftforeningens åpne telefon, Kreftlinjen, er til for alle som ønsker informasjon om kreft. Det være seg pasienter og pårørende, men også andre berørte, som arbeidsgivere, og fagpersoner og studenter.

- Det er også de som er redde for å ha fått kreft som ringer. De har funnet en kul i brystet, eller har en føflekk som har forandret seg. De har gjerne ikke vært til legen ennå, men ringer oss først. Vi støtter og trygger dem, og vårt første råd er å oppfordre om å gå til lege. I beste fall får man avkreftet frykten, eller man sendes til utredning og tar undersøkelser videre. Det er uansett viktig å gå til legen, det er viktig å oppdage kreften så tidlig som mulig, sier Idun Brænden Stenseth, sykepleier ved Kreftlinjen til Side2.

- Alle spørsmål er tillatt - ingen spørsmål er dumme. Det er derfor vi har kreftlinjen, det er et tilbud, sier Stenseth.

Men det å spørre om kreft, er ikke enkelt. Da Fjellvang fikk sin diagnose, turde han i begynnelsen ikke å snakke med andre enn legene.

- Jeg klarte ikke å innfinne meg med at jeg hadde diagnosen. Bare det å gå inn på Kreftforeningens nettsider var helt uaktuelt for meg, jeg innbilte meg at jeg ble mer pasient bare ved å gå inn der, forteller han til Side2.

Sjokket
Han sier at han brukte legene og sykehus til å forsøke å finne fakta og hjelp, og sitt eget nettverk til å søke trøst og atspredelse.

- Mitt råd er at dersom man tror man har noe, så er det viktigste å få avklart en eventuell diagnose. Usikkerheten og tankevirksomheten er det som tærer verst. Slik jeg kjenner Kreftforeningen i dag, så ville jeg anbefalt å ta kontakt med dem. For eksempel for å finne en samtalegrupper og tenke litt høyt sammen. Det kan virke skremmende, men det er viktig. En kreftdiagnose er et sjokk, og man trenger å snakke og ha noen som gidder å høre. De rundt én klarer nok ikke å fatte det og de har nødvendigvis ikke gode råd å komme med, men de er der og lytter.

Har du spørsmål om det å ha kreft eller er du pårørende og lurer på noe? Send inn dine spørsmål nå og vær med på nettmøte med Per Fjellvagn og kona Elizabeth, samt Kreftforeningen fredag klokken 13.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere