RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg venter en kjølig velkomst

Foto: GALI TIBBON (Afp)
Sist oppdatert:
Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder han skal presentere «sannheten» under FN-møtet i New York.

Førstkommende fredag skal De palestinske selvstyremyndighetene søke om fullverdig medlemskap i FN. Søknaden har skapt hodebry for både Israel og USA, mens mange andre land, inkludert Norge, ønsker søknaden velkommen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er godt forberedt på at han vil møte mye motgang under FNs generalforsamling, som finner sted i hovedkontoret på Manhattan denne uken.

- Kjølig velkomst
Netanyahu sa under en partikonferanse for Likud tirsdag at han er forberedt på å bli utsatt for enormt press.

- I kveld skal jeg reise til New York for å tale til FNs generalforsamling, samt møte Obama og andre ledere, sa Netanyahu, skriver avisen Haaretz.

- Jeg vet at velkomsten jeg får her, er mye varmere enn den jeg vil få i FN, og nettopp derfor mener jeg vi skal dra dit og presentere vår sannhet, om et folk som blir angrepet gang på gang av dem som er imot deres eksistens. Det er den grunnleggende sannheten, sa Netanyahu.

- Ville møte Abbas
Videre hevdet Netanyahu at han flere ganger hadde tilbudt seg å møte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Men Abbas skal ifølge Netanyahu ha takket nei til tilbudet.

- Jeg fortalte ham at veien til fred går via direkte forhandlinger, og ikke gjennom ensidige beslutninger i FN, sa Netanyahu.

Forhandlingene mellom Israel og palestinerne brøt sammen i fjor som følge av at israelerne fortsatte med den ulovlige bosettingen i de palestinske landområdene.

USA vil trolig legge ned veto
Det er ventet at USA vil legge ned veto i FNs sikkerhetsråd om å ta opp palestinerne som et fullverdig medlem, men De palestinske selvstyremyndighetene har imidlertid mulighet til å få en såkalt observatørstatus, som kun må godkjennes av FNs generalforsamling.

En observatørstatus gir palestinerne tilgang til en rekke FN-organer, deriblant den internasjonale straffedomstolen.

Dette kan bli problematisk for Israel, som frykter palestinere vil benytte sin observatørstatus til å klage inn Israel til straffedomstolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere