Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil bli frikjent eller ha dødsstraff

Anders Behring Breivik sier han er «cellekommandør» med to personer under seg i Norge som kan drepe 300 nordmenn. Og at han vil bli frikjent eller ha dødsstraff.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tonen mellom aktoratet og Breivik har spisset seg til onsdag, og aktor Inga Bejer Engh har en langt mindre hyggelig tone i dag enn det hun hadde tirsdag.

- Jeg likte det bedre da du tiltalte meg som et barn, sa Breivik med henvisning til tirsdagens kommentarer om at Engh snakket svært så hyggelig til drapsmannen.

- Jeg har sluttet med det, smalt det tilbake fra Engh som fortsatte eksaminasjonen.

Cellekommandøren
Aktoratet har onsdag grillet Breivik om hans tur til Liberia og London i 2002. Breivik sier han møtte en serbisk krigshelt i Liberia, og at han her fikk militærtrening. Deretter reiste han til London som serberens utsending. Der var han med på å stifte organisasjonen Knights Templar.

Norge har blitt et land av feministiske menn uten ryggrad

Påtalemyndigheten mener at Knights Templar bare eksisterer i hodet på Breivik, og at Liberia-turen i virkeligheten var for å kjøpe illegale diamanter.

På spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen om hvordan Norge har blitt, og hva Breivik ønsker å endre, sa massemorderen at Norge har blitt et land av feministiske menn uten ryggrad, og at det er tragisk at han måtte gjennomføre en slik aksjon i et forsøk på å redde landet.

Da Breivik kom hjem til Norge fra denne turen, var han ifølge ham selv «cellekommandør». Han har i retten fortalt at Knights Templar satset på encellesystem - altså bare enkeltindivider - for på den måten å unngå politiets radar.

Tirsdag fortalte Breivik i retten at encellesystemet har blitt brukt av militante organisasjoner etter krigen, fordi det er vanskelig å holde organisasjoner der medlemmene er sterkt knyttet sammen hemmelig.

Ga seg selv tittelen
Men samtidig har Breivik fortalt at han har gitt seg selv tittelen «cellekommandør».

- En cellekommandør er et pompøst uttrykk for en som er tilknyttet to andre, og som kanskje har en litt overordnet rolle. Jeg er tilknyttet to andre i Norge, og det er grunnen til at jeg har valgt å bruke den betegnelsen.

Breivik har til politiet sagt at de to andre personene skal drepe 300 nordmenn hvis de ikke blir stoppet. Breivik ønsket at politiet skulle torturere ham til å avsløre de to andre personene, og håpet at nasjonen Norge gjennom tortur hadde brutt sine prinsipper. Breivik har også sagt at det er 15 til 80 såkalte Justicar Knights i Europa. Dette er personer som han, med kapasitet til å gjennomføre terror.

- Det er andre som har gjennomført aksjoner etter 22. juli - blant annet i Italia - men jeg har ikke fått verifisert om de er tilknyttet Knights Templar.

Andre riddere
- Jeg er veldig glad for at politiet ikke har gjort mer for å avdekke nettverket. En av mine kontakter i Knights Templar sto på lista med 8000 Facebook-kontakter som jeg sendte manifestet til, sa Breivik i retten.

- Kan vi frykte de to andre norske cellene nå? spurte Engh i retten.

- Ja det kan dere, sa Breivik.

Aktor Svein Holden får ikke dette til å stemme.

- Til Engh sa du at du var en cellekommandør da du kom hjem fra London, sa Holden i retten onsdag.

- Nei, sa jeg det. Det kan ikke stemme, svarte Breivik.

- Så du var ikke cellekommandør da du kom hjem fra London. Hva var du da? spurte Holden.

- Slik jeg har beskrevet i kompendiet så er en cellekommandør en som har muligheten til å gjennomføre en aksjon alene, sa Breivik. Massemorderen sier at han snakker om to ulike definisjoner av begrepet «cellekommandør», og sier at han forstår at dette kan virke forforvirrende.

Har blitt kjørt hardt
Breivik har blitt kjørt hardt av to aktorer som ikke tror på hans forklaring.

Forfatter og journalist Kjetil Stormark sa til Nettavisen i pausen onsdag at det er åpenbart at Breivik har hatt kontakt med mange mennesker, og at dette kjøret på eksistensen av Knights Templar kan hemme jobben med å avdekke det nettverket Breivik faktisk har hatt.

- Jeg er en martyr
Breivik sa at Knights Templar skal være et «al Qaida» for kristne nasjonalister i Europa, men at han ikke vet hvordan organisasjonen er i dag. Grunnen til at han nevner Al Qaida er at det er den mest suksessfulle terrororganisasjonen i verden som man kan lære mye av. Breivik mener blant annet at martyrdom er en stor fordel for organisasjoner som Al Qaida og Knights Templar.

- Det unike med militante nasjonalister og islamister er at vi tror på et etterliv. Hvis du velger å omfavne døden før du aksjonerer så vil du være en ti ganger så sterk aksjonist. Jeg har omfavnet døden og forventet ikke å overleve den dagen, sa Breivik i retten.

- Jeg skulle hatt dødsstraff
- Frifinnelse eller dødsstraff er de eneste reelle logiske alternative utfallene av denne saken. Jeg ser på 21 års fengsel som en patetisk straff. Det burde bare vært to utfall av denne saken, sa Anders Behring Breivik i retten onsdag.

Breivik mener i utgangspunktet at han burde bli frikjent fordi han handlet for å unngå avkristningen av Norge og Europa, men skjønner at en frifinnelse ikke er et reellt alternativ.

Han sa at den tidligere meddommeren Thomas Indrebø var den eneste som hadde riktige meninger. Indrebø måtte tirsdag forlate retten da det ble kjent at han tidligere har skrevet på Facebook at Breivik burde hatt dødsstraff.

Breivik sa også at han ser på seg selv som en martyr og at han aldri forventet å overleve Utøya. Han mener at rettssaken ikke handler om ham, Regjeringskvartalet eller AUF, men Europas framtid.

Nettavisen følger Breiviks forklaring i Oslo tingrett.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser