*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg vil fortsatt dele landet i tre

PROFESSOR EMERITUS: Rolf Seljelid. Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

For syv år siden kom han med krass refs av Østlandet. Nå sprer kronikken til professor Rolf Seljelid seg som ild i tørt gress.

29.04.14 08:49

I 2007 skrev professor Rolf Seljelid en kronikk i Nordlys der han omtalte konfliktene mellom landsdelene i Norge, skriver Nordlys.

Han mente ærlig og bestemt at Østlandet, Kyst-Norge og Finnmark ville klart seg bedre på egen hånd, og at konfliktene mellom landsdelene ville vært lagt død om man splittet Norge.

«Østlandet får beholde godværet, nasjonalromantikken, torvtakene på postkassene, storparten av cappuccinoen, sine egne lokalaviser (Dagbladet, VG o.a.), og kan beskjeftige befolkningen med å vise frem Vigelandsanlegget og freskene i Oslo Rådhus. Kyst-Norge beholder nedbøren, oljen, gassen, fisken, vannkraften, fjordene, fjellene. Finnmark beholder seg selv», skrev Seljelid den gang, som en utilslørt kritikk av Østlandet.

De siste dagene har den gamle kronikken begynt å røre på seg i sosiale medier. Innlegget, som fortsatt ligger tilgjengelig på Nordlys.no, har blitt delt over 1200 ganger på få dager.

- Det er jo artig at kronikken fortsatt lever et liv. Nå er det jo ei god stund siden den ble publisert, sier professor Rolf Seljelid.

Les hvorfor han mener landet bør splittes: – La oss dele Norge i tre land.

Like aktuell

Selv har han ikke registrert at kronikken ved navn «Tre land» har spredt seg som ild i tørt gress. Som han sier selv:

- Jeg er jo en gammel knark som ikke er på de sosiale mediene, og har derfor ikke registrert dette.

Men Seljelid er fortsatt bestemt på at ytringene hannes står like støtt i dag, som for omlag syv år siden.

- Forskjellene mellom landsdelene i Norge er fortsatt like store. Kronikken kunne vært skrevet i dag, og vært like aktuell, sier han.

Splittes i tre

Seljelid var tidligere professor ved Universitetet i Tromsø, men pensjonerte seg for 10 år siden. Men fortsatt holder han seg aktiv med kronikker i Nordlys annenhver uke.

- Jeg følger samfunnsutviklinga, og Norge er et veldig stort og mangfoldig land. Forskjellene er store i de landsdelene vi har, og jeg mener fortsatt at løsninga for å legge konfliktene død, er å splitte landet i tre, sier han.

Han husker godt reaksjonene som kom i ettertid av kronikken i 2007.

- Mange var begeistret for tankeeksperimentet. Jeg tror ikke jeg fikk noen negative tilbakemeldinger den gang.

Les flere saker i Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.