- Jeg vil fortsette å engasjere meg

Foto: Henrik Christie

Man trenger ikke glemme det som skjedde på Utøya for å kunne se framover, sier Ina Rangønes Libak (21).

22.07.14 11:57

Rommet på ortopedisk sengepost på Ullevål sykehus ser til forveksling ut som et vanlig jenterom, med bamser, blomster og bøker.

Ina Rangønes Libak (21) forteller at hun har jevnlig besøk av AUF-venner, men media får sjelden slippe til.

Familien har sagt nei til mange norske og utenlandske tv-stasjoner og aviser. Kun Østlandets Blad og New York Times har snakket med Ina før Ås Avis kommer på besøk.

Hun er kanskje litt skjørere, men har samme ukuelige pågangsmot som før.

Nå lengter hun etter å gjøre de vanlige tingene. Sove i sin egen seng. Vaske klær. Hun har vært hjemme på permisjon noen netter, men i løpet av en uke håper hun å være tilbake i Ås på permanent basis.

Yngste representant
- Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet i AUF og delta i valgkampen, sier Ina.

Hun står som kumulert ungdomsrepresentant på fjerdeplass på lista til AP foran kommunevalget.

Libak, som er født i 1989, har en periode i kommunestyret i Averøy på Nordmøre bak seg. Da var hun den yngste valgte representanten i Norge. Hun har for tiden studiepermisjon fra UMB for å være fylkessekretær i AUF fram til 1. august.

Deretter var planene å studere til høsten.

På Utøya fikk Ina til sammen fem skuddsår og lå hardt skadet i over en time, mens AUF-venner presset steiner mot sårene for å stoppe blødningene.

Ina var hele tiden ved bevissthet og ble transportert til Bærum sykehus, så videre til Rikshospitalet, hvor hun ble operert, før hun til slutt ble flyttet til Ullevål.

- Vil aldri glemme
Det som skjedde på Utøya er noe hun aldri vil glemme.

- Vi vil aldri komme over det så lenge vi lever. Sorgen over de vi har mistet slutter aldri. Jeg er glad for alle som overlevde, men ufattelig lei meg for alle som døde. Den beste måten å minnes de som omkom er ved å kjempe for det de sto for. Fortsette å engasjere seg for likeverd og AUFs drømmer, sier Ina.

Fremfor alt ønsker hun å se framover. Det hun brenner for har ikke endret seg de siste tre ukene.

- Ungdom må bruke stemmeretten sin og de må stille på valglister. Vi må ta tilbake innholdet i skolen. Skolen skal være for alle. Vi må jobbe mot mobbing og for spesialundervisning. Kommunen har ansvar for hvert enkelt barn, sier hun engasjert. En annen hjertesak er kultur for hele folket, uansett om det er på skoler eller i eldreomsorgen, og ikke minst integrering av dem som kommer til landet vårt.

- Når man er politiker tar man beslutninger for hele befolkningen, også innvandrere. Politikere må se på folk som likeverdige. Hun håper en konsekvens av terrortragedien er at vi kan få en ny verdighet inn i integreringsdebatten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Henrik Christie

Overveldende støtte
Men det viktigste for Ina akkurat nå, er å bli frisk. Så vil hun tilbake til valgkampen, men ikke før siste begravelse for ofrene har vært og den nasjonale sørgedagen i Norge 21. august er gjennomført. Ina er glad for all støtte hun og ofrene etter Utøya har fått.

- Alle står sammen med oss, uansett hva de stemmer og det er utrolig fint. Hele Norge føler seg som en del av det som har skjedd og det er en god følelse, sier Libak. Nå håper hun på en verdig valgkamp. Men selv om sårene etter Utøya aldri vil gro, vil hun ikke tas på med silkehansker av publikum eller sine politiske motstandere.

- Jeg håper og tror folk vil forholde seg som før og komme med politisk motstand. Men vi kan håpe at debatten blir mer saklig og mindre stigmatiserende.

Hun er helt sikker på at AP ikke bevisst vil bruke Utøya-sympati til å få økt oppslutning. Tvert imot er hun veldig stolt over måten partiet har taklet tragedien. – Man har møtt situasjonen på en god måte. Man kunne ha brukt tid på å være sint, men i stedet har man etterlyst mer demokrati. Dette tror jeg er en unik ting for Norge, sier Libak.

En av de viktigste sakene for Libak, er kampen for menneskeverdet. Denne mener hun har fått ny aktualitet etter terroren.

- Mange fikk nok en vekker og har stoppet opp og tenkt over hva som egentlig betyr noe her i livet. Hva er viktigere enn å ta vare på hverandre? spør Ina.

Flere nyheter fra Ås Avis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag