- Jeg vil ha tiggerforbud

TIGGER: En av mange utenlandske personer som kommer til Oslo for å tigge.

TIGGER: En av mange utenlandske personer som kommer til Oslo for å tigge. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Men byrådslederen er usikker på om Oslo noen gang vil innføre det.

27.03.14 20:17

Justisminister Anders Anundsen vil la kommunene forby tigging. Lovforslaget som er sendt ut på høring åpner for at kommunene selv skal få fastsette politivedtekter om tigging.

Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo er blant de politikerne som har hatt mest å gjøre med tiggerproblematikken i Norge.

- Mitt syn er at dette er en virksomhet som ikke burde vært tillat.

- Hvorfor det?

- Først og fremst fordi det er ingen holdepunkter for at noen løfter seg ut av fattigdom ved å reise til Oslo å tigge. Det opprettholder uheldige sosiale strukturer, og her i Oslo fører det til forsøpling og privatisering av parker og offentlige steder, sier Røsland.


USIKKER: Byrådsleder Stian Berger Røsland ønsker tiggerforbud men er usikker på om byrådet i Oslo noen gang kommer til å vedta det. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Flere forslag
Bystyret i Oslo har flere ganger votert over ulike former for tiggerforbud. Det har blitt stemt over om kommunen skulle be nasjonale myndigheter innføre tiggerforbud, og det har blitt stemt over innføring av et sone-system der tigging bare skulle være tillatt i bestemte områder.

Les: Åpner for tiggerforbud

Begge forslagene har blitt nedstemt.

Røsland sier at tiggerspørsmålet skaper uenighet mellom partiene, men også innad i partiene.

Usikker framtid
- Hva dette vil ende med er det derfor vanskelig å si, sier Røsland.

- Først vil dette nå være en sak der man svarer på høringsbrevet om dette er et egnet virkemiddel og bør taes inn i kommuneloven, sier Røsland.

Hvis loven blir vedtatt, vil det bli et helt annet spørsmål om kommunen faktisk vil bruke virkemiddelet den da har fått. Røsland sier også at selv om noen er for kommunal selvråderett i tiggerspørsmålet, så betyr ikke det at de er for et tiggerforbud.

BOR PÅ GATA: Hele året kommer mennesker til Oslo for å tigge penger. De fleste av dem bor også utendørs. Kvinnen som sitter ved veggen har en tiggerkopp i hånda og sitter på sin egen koffert. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


Dagens virkemidler
- Det kan tenkes at man er for at kommunen skal avgjøre dette selv, men at man likevel er imot at kommunen skal innføre tiggerforbud, sier Røsland.

- Hvilke virkemidler bruker Oslo kommune i dag?

- Vi bruker de virkemidlene vi kan. Vi sier at skoger og parker ikke skal brukes til camping, og er tydelige på at alle er velkomne til Oslo, men at man må sørge for egnet overnatting på egenhånd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.