*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg vil ha tøff kritikk

Irshad Manji visste at da hun ga ut boken «Hva er galt med Islam?», ville hun bli truet på livet. - Min jobb som dissident er å vende steiner og skape debatt. Om ikke jeg tør, hvem skal komme etter, sier hun.

02.02.05 09:38

Irshad Manjis bok «Hva er galt med Islam?» er en smule klisjeaktig kalt «en brannfakkel» i den islamske verden. Irshad Manji selv håper hun har skapt små bål, tilløp til diskusjon blant muslimer om det som faktisk står i Koranen, ikke den rene gjengivelse av imamenes tolkning.

Vil ikke underkastes
I motsetning til andre dissidenter har Irshad Manji ikke forlatt sin tro. Det gjør også at hun er en stemme som blir hørt.

Den engasjerte og sprudlende kvinnen skriver om sitt raseri over kvinner som steines fordi de er blitt voldtatt, hun godtar ikke at en kvinne skal underkaste seg mannen, hun er lei av muslimske konspirasjonsteorier om jøder og Vesten - og hun kjemper for menneskerettigheter for alle.

- Vår himmelropende selvmedlidenhet og vår påfallende taushet bidrar til at vi muslimer skader oss selv, skriver hun i boken.

- Vi muslimer har lett for å rette pekefingeren mot andre og si at det er deres ansvar for at det er blitt slik. Men hva med vår del av ansvaret? Vi kan ikke alltid skylde på andre, sier Irshad Manji.

- Ingen skam å diskutere
Når man leser «Hva er galt med Islam?», får man inntrykk av at Irshad Manji alltid har stilt spørsmål. Kanskje ikke så rart for en jente som tidlig visste at hun ble forelsket i andre jenter. Men Manjis seksuelle legning er ikke hovedtema for boken.

- På 1100-tallet, i Islams gyldne tid, jobbet jøder, kristne og muslimer sammen. Koranen ble diskutert i skoler, det fantes åpne diskusjonssalonger ledet av kvinner. Man diskuterte spørsmål som hva er en mann? Hva er en kvinne? Og hvis det er det eneste riktige, hvorfor skaper Gud hemafroditter? Det var ikke noe skamfullt å stille spørsmål ved den hellige teksten. Det var politiske årsaker til at man valgte å stenge disse skolene, det har ingenting med hellighet å gjøre, sier Manji.

Manji har fått priser både fra kristent og jødisk hold. Selv mener hun Koranen ikke skiller på mennesker.

- Er ikke noe verktøy
- Men når jeg foreleser eller taler, så passer jeg på at jeg aldri opptrer for kun en organisasjon alene. Jeg foreleser gjerne om en samling organisasjoner inviterer. Og som regel er ikke alle av dem enig i mitt budskap, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er det også mange muslimer som ikke er.

- Europeiske muslimer ser ut til å like meg fordi jeg ikke er en frafallen. Amerikanske muslimer er veldig støttende. Canadiske muslimer er svært opprørt over meg, smiler hun.

Tilbakemeldingene som gleder mest er de ærlige – de som sier at de slett ikke er enige i det hun skriver, men at de forsvarer hennes rett til å gjøre det. Gledelig er også tilbakemeldinger fra unge mennesker, og unge kvinner, over hele den muslimske verden.

«Hva er galt med Islam?» er gitt ut på arabisk og urdu – og kan lastes gratis ned fra hjemmesiden til forfatteren.

Arabisk og urdu-oversettelse
- En kar sa til meg; Hvorfor kan ikke du ta dine royalties, frøken bestselger, legge ut teksten gratis så vi kan sitte privat i ro og fred og lese den. Det synes jeg var en naturlig og glimrende idé. Dette er en bok som kanskje ikke er tilgjengelig eller folk i muslimske land vil gå og kjøpe åpent i bokhandelen, sier hun.

Så har du dem som skriver at det skal bli en glede å ta henne av dagen. Irshad Manji visste at når hun skrev boken, ville det bli bråk. Etter at hun hadde skrevet den, tok hun derfor kontakt med politiet i Toronto. De anbefalte henne livvakt og skuddsikre vinduer.

- Jeg har ikke alltid med livvakt. Hadde jeg hatt det, ville jeg jo sendt et dårlig signal til de jeg oppfordrer om å stå opp og ta ordet. Men jeg er ikke naiv. Politiet sa til meg; du er kanskje ikke redd, men du har en partner og det er ditt ansvar at hun er beskyttet i sitt eget hjem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.