RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil starte en krig mot Iran

Foto: PAUL J. RICHARDS (Afp)
Sist oppdatert:
Presidentkandidatene drøftet mulige utfall om Iran fortsetter sine atomvåpenambisjoner.

Åtte kandidater i Republikanernes nominasjonsvalg stilte i en utenrikspolitisk debatt i delstaten Sør-Carolina natt til søndag.

Presidenthåpene drøftet blant annet den spente situasjonen i Iran, og hvordan USA skal reagere for å hindre iranerne fra å anskaffe kjernefysiske våpen.

Denne uken ble det frigjort en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som fastslår at Iran forsøker å utvikle kjernefysiske våpen.

Les rapporten her .

- Vil stanse Iran med militærmakt
Favoritten Mitt Romney sier han vil stanse Iran med militærmakt om nødvendig.

- Én ting dere skal vite, er at hvis vi velger Barack Obama, så vil Iran få kjernevåpen. Om dere velger meg som neste president, så vil de ikke ha kjernevåpen, sa Romney som ligger best an på meningsmålingene.

En av de andre presidentfavorittene, Herman Cain, sier han også vil hindre Iran fra å anskaffe atomvåpen. Men Cain vil heller satse på tøffe, økonomiske sanksjoner, samt styrke den iranske opposisjonen.

Cain har den siste tiden vært i hardt vær som følge av flere anklager om seksuell trakassering mot tidligere kvinnelige ansatte.

- Ikke verdt det
Kongressmedlem fra Texas, Ron Paul, er også motstander av en militær løsning på Iran-problemet.

- Det er ikke verdt det å starte en krig, sa han.

Det var ingen store blundere under nattens debatt. Men Texas-guvernør Rick Perry, som klarte å dumme seg ut under en debatt tidligere denne uken, sa han ønsket å kutte all bistand til Pakistan. Her var meningene delte.

- Vil gjeninnføre vanntortur
Kandidatene drøftet også den omstridte bruken av vanntortur, som ble benyttet på terrormistenkte under begge periodene til tidligere president George W. Bush. Obama fikk imidlertid en stans på bruken av vanntortur straks han ble innsatt i Det hvite hus.

Både Michelle Bachmann og Cain ønsket å gjeninnføre metodene i avhør. Kandidatene var også uenig i den videre strategien i Afghanistan. Ron Paul og Utah-guvernør Jon Huntsman sa det var på høy tid å trekke ut sine styrker fra det krigsherjede landet.

Romney og Perry mente imidlertid at det må være opp til militærlederne på bakken til å avgjøre når det er riktig å trekke seg ut av landet.

Nominasjonsvalget i Det republikanske partiet starter på nyåret. Vinneren stiller som Obamas motkandidat til høsten 2012.

Kilder: BBC. CNN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere