RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil vise at det ikke er farlig

Elisabeth Sjølie, Facebook-demonstrasjon for Kurt Westergaard
Elisabeth Sjølie, Facebook-demonstrasjon for Kurt Westergaard
Sist oppdatert:
Elisabeth Sjølie (43) og tusenvis av Facebook-brukere demonstrerte for Kurt Westergaard.

Bibliotekar Elisabeth Sjølie (43) har brukt Kurt Westergaards Muhammed-tegning på og av som profilbilde helt siden hun fikk vite om drapsforsøket på den danske tegneren. 1. nyttårsdag ble Westergaard angrepet med kniv og øks i sitt hjem i Viby.

- Jeg begynte å bruke profilbildet som en spontan reaksjon på drapsforsøket, sier Sjølie til Nettavisen

LES OGSÅ:Forsøkte å drepe karikaturtegner

Oslokvinnen opplyser at mellom 10 og 15 personer i kretsen rundt henne på Facebook har gjort det samme.

- Føles ikke noe farlig
Sjølie sier at hun har fått et par negative reaksjoner fra unge muslimske menn, av typen «enden er nær» og «dere er idioter».

- Det føles ikke noe farlig. Jeg syns det er greit å bruke Muhammed-tegningen som profilbilde nettopp for å vise at det ikke er farlig. Det er derfor jeg har brukt statusen «Jeg er Kurt Westergaard» i dag, for hvis alle gjør det så kan man jo ikke ta alle dem som gjør det, sier Sjølie.

LES OGSÅ:Facebook-aksjon for Westergaard

Facebook-gruppen Skriv "Jeg er Kurt Westergaard" i din statusopdatering på fredag (8/1) hadde fredag - en uke etter drapsforsøket, over 15.000 medlemmer. Gruppen omtaler aksjonen som Danmarks første virtuelle demonstrasjon.

- Det er en tegning
Sjølie sier at hun viser hva hun mener med profilbilde og statsuoppdatering fordi hun er bekymret for ytringsfriheten.

- Jeg syns ikke lederne våre gjør nok for å verne om ytringsfriheten. Forslaget om en blasfemiparagraf er et eksempel på det. Når de bøyer av så må vi som individer kjempe for ytringsfriheten. Vi lever i et demokrati og det er ikke folk i Afghanistan som skal bestemme hva vi kan publisere eller ikke her i Norge. Jeg syns Danmark er tøffere enn oss på dette området, sier Sjølie.

- Tror du det er noen som blir såret av at du publiserer Muhammed-tegningen?

- Dette handler om ytringsfrihet som et grunnleggende prinsipp. Om du ikke skal såre noen her i verden, så kan du jo sette deg på en stol og la være å si noe som helst. Jeg må også tåle å bli såret og krenket i samfunnsdebatten. Jeg mener at det ikke er mulig å fornærme en religion, og det jeg gjør er verken terror eller en krigshandling. Det er en tegning, sier Sjølie.

Trykket i Aftenposten
Aftenposten trykket i sin morgenutgave fredag de omstridte Muhammed-tegningene, som for over fire år siden sto på trykk i Jyllands-Posten.

Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd mener at det nå er riktig å trykke dem.

- Vi har hele tiden forsvart medienes rett til å trykke disse tegningene, og vi trykket en faksimile av dem da striden startet i 2005. Men da konflikten om dem raste internasjonalt i 2006, valgte vi ikke å gjøre det ut fra en vurdering av situasjonen da, sier hun til sin egen avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere