RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Helle Nilsen (Side2)

- Jeg ville ha sixpack

Lege Wasim Zahid (38) var overvektig og redd for diabetes type 2. Se hvordan han klarte å legge om livsstilen og slanke bort 25 kilo.

(SIDE2): - Jeg spiste store desserter og kaker hver eneste dag, sier lege ved Rikshospitalet, Wasim Zahid til Side2.

Han har vært lege i ti år, er gift og har fire barn fra 4 til 11 år. Nå jobber han med kardiologi ved intervensjonssenteret på Rikshospitalet og holder i tillegg på med sin doktorgrad.

- Moren min har diabetes type 2 og fordi jeg er fra Pakistan har jeg også en høyere genetisk risiko for å få diabetes type 2, sier Wasim.

- Jeg bestemte meg for å legge om totalt

Han har jobbet som lege i ti år og kan fortelle at det var i slutten av studietiden at han la på seg.

- Jeg satt mye stille, spiste usunn mat, trente aldri og da jeg kom hjem fra jobb la jeg meg på sofaen etter middag. Dessuten spiste jeg dessert hver eneste dag, i tillegg til kaker, brus og sjokolade.

På sitt verste hadde Wasim et midjemål på 97 centimeter og kolesterolet begynte å bli farlig høyt.

- Det var virkelig på tide å gjøre noe. Jeg bestemte meg for å legge om totalt.

I dag er det Verdens diabetesdag og fokuset i år er de udiagnostiserte.

Rundt 350 000 nordmenn har diabetes type 2. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000–7000 nordmenn diagnosen diabetes type 2.

Både frykten for diabetes type 2 og et ønske om å komme i form og få sixpack ble motivasjonen for Zahid.

- Jeg ville gjerne bli veltrent, gjerne med sixpack. Først begynte jeg å løpe noen ganger i uka, jeg startet med en løype på 4.5 kilometer i et ganske så bedagelig tempo før jeg trappet opp treningen gradvis, med en kombinasjon av styrke og kondisjon fem til seks ganger i uken. Kosthold henger sammen med trening og jeg begynte å moderere det usunne inntaket betraktelig. Gikk over fra sukkerholdig brus til sukkerfri brus og drakk vann når jeg var tørst, jeg spiste mindre desserter og droppet fyrstekaka. Sjokolade spiser jeg ennå, men nå er det mørk sjokolade som gjelder. Dessuten byttet jeg ut smågodtet med grønnsaker og dipp og nøtter. Det høres kanskje kjedelig ut, men det var veien å gå.

- Ikke noe lavkarbo
Når Side2 møter Wasim på Litteraturhuset kommer han tyggende på et rundstykke med ost.

- Jeg spiser brød som du ser, jeg gikk ikke ned i vekt ved hjelp av lavkarbokosthold eller noe slikt.

Gradvis innarbeidet han nye og bedre rutiner, og i dag har han et normalt kosthold, med et moderat inntak og en betydelig treningsmengde i tillegg.

- Jeg trener etter jobb, vi har et treningsrom på jobben med de viktigste apparatene man trenger så der finner du meg etter jobbtid, tre kvarter hver dag. Det gjelder å få trent før man kommer hjem for meg.

Som lege bruker han innimellom deler av sin egen lille suksesshistorie når han møter pasienter som er i faresonen for diabetes type 2.

- Jeg bruker meg selv som eksempel innimellom, der det kan være relevant. Mange syns jo det er rart at jeg som lege lot det gå så langt, men det er noen psykologiske mekanismer som slår inn. Selv jeg som har mye kunnskap om farene ved overvekt og usunt kosthold syns det var vanskelig å gjøre noe med det. Det å endre vaner tar tid og mange tenker at «jeg kan jo alltids ta meg sammen» eller «det skjer ikke meg».

Dessverre er det slik at mange får diabetes type 2 hvert eneste år og alt for mange går rundt med sykdommen uten å vite om det selv. Ubehandlet påvirker sykdommen ulike mekanismer i kroppen - som hjerte, nyrer og syn. Jo tidligere man blir diagnostisert jo bedre er prognosene for sykdommen.

- Hip hop på øret
Det aller vanskeligste for Zahid var å komme i form.

- Det vanskeligste for meg var treningen, jeg var ganske inaktiv og det er jo ukomfortabelt å trene den første tiden - før det selvfølgelig blir lettere og lettere og til slutt får man energi av det. Jeg så hele tiden for meg målet, måtte ha musikk på øret, for det verste er å høre på den tunge pustingen. Tunge rytmer som hip hop er det beste jeg kan trene til.

Nå er livet lettere å leve for den fremgangsrike legen.

- Det er ikke så tungt lenger, jeg orker mer, sover bedre og har ny energi. Svigermor var på besøk i huset vårt da vi pusset opp og hun bemerket at jeg løp så lett opp og ned trappene. Så noe har skjedd, smiler han.

Zahids appell til de der ute som mistenker diabetes type 2 er å komme seg til legen fort som bare det, og få tatt en blodprøve.

HAR DU DIABETES?

Ifølge Diabetesforbundet jobbes det aktivt med å gi informasjon til fastlegene, blant annet om verktøyet diabetesrisiko.no Ved å ta denne testen kan man med 8 spørsmål finne ut om man har høy risiko for å få diabetes type 2. Er risikoen høy, bør du bestille/bestilte time hos legen. Ved en enkel blodprøve (HbA1c) kan legen fastslå om du har diabetes type 2.

Diabetes type 2 er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Dette skyldes at kroppen ikke klarer å lage nok insulin. Debuterer gjerne hos voksne, er forbundet med bl.a. overvekt og fysisk inaktivitet

- Hva er fokus på årets diabetesdag, generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot?

- Bedre forebygging, tidlig diagnose og bedre behandling. Alle må få tilbud om lærings og mestringskurs slik at man kan styrke egenbehandlingen. Bedre behandling gir færre komplikasjoner i framtiden.

- Å gå med ubehandlet, høyt blodsukker over lengre tid skader små nerver og blodårer i øyne, hjerte, nyrer og føtter. Hvert år må 500 amputere på grunn av diabetes. 75 000 risikerer å miste synet og 150 organtransplantasjoner i året skyldes diabetes. Dette er ikke skremselspropaganda, men knallharde fakta som dessverre er reelle.

- Diabetesforbundets mål med markeringen av Verdens diabetesdag er å nå en stor del av de som har uoppdaget diabetes type 2. I morgen fra 8.30–17.00 har vi stand på Oslo S for å måle blodsukker og sjekke diabetesrisikoen på pendlere og reisende.

Sjekk din diabetesrisiko her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere