*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ville ikke ha barnet

Foto: Foto (UDI)

UDI-direktør Ida Børresen forteller åpent om følelsene rundt å få et barn med Downs syndrom.

15.06.11 14:37

(SIDE2:) Ida Børresen deltar i programmet «Sommer i P2». Det er her hun forteller sin sterke historie, skriver NRK.no.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Mistet to barn
Firebarnsmoren har i løpet av sitt liv opplevd å miste ikke bare ett, men to barn. Hun mener det er viktig å snakke om traumatiske hendelser.

Første gangen var hun 24 år gammel, visste lite om graviditet og opplevde at barnet døde to timer etter fødselen.

- Jeg ba om å få se ham, men på sykehuset mente de det ikke var praktisk mulig. De ba meg glemme det hele, reise hjem, tenke på noe annet og komme tilbake om ett år, sier hun til Sommer i P2.

Sjokk over barnet
36 år gammel fikk hun datteren Eli. Eli hadde Downs syndrom. Den umiddelbare reaksjonen var sorg og fortvilelse.

- Jeg tenkte at dette barnet vil jeg ikke ha, forteller Børresen i programmet som sendes onsdag. Men det varte ikke lenge til tross for at oppfølgingen nærmest var ikke-eksisterende i forhold til det den er i dag. Børresen sier hun måtte være datterens fysioterapeut, talepedagog, helsesøster, barnelege, barnepsykolog og advokat.

Ida Børresen og mannen mistet Eli da hun kun var to og et halvt år gammel under en hjerteoperasjon. I dag er Børresen imidlertid glad for at hun ikke fikk tilbud om ultralyd. Eli lærte familien å leve på en helt ny måte.

«Sommer i P2» er et timeslangt program der 50 taleføre nordmenn får lov til å snakke om akkurat det de har lyst til i sommer.

LES HELE INTERVJUET MED IDA BØRRESEN PÅ NRK.NO

Du kan høre hele programmet med Ida Børresen onsdag kl. 15.03 på P2, reprise kl. 23.03.

Skapte debatt
Karita Bekkemellem skapte debatt da hun til Kanal24 i 2009 sa at hun ville velge senabort om hun visste at barnet hun bar på hadde Downs syndrom. Bekkemellem understreket at dette var et valg hun ville tatt som privatperson.

Bekkemellem var barne- og likestillingsminister på tidspunktet og det fikk mange til å reagere. Flere kritiserte Bekkemellem for å ikke heller ta tak i det tilbudet det offentlige kan gi til foreldre som får handikappede barn og opplever at de sliter seg ut etter årevis kamp om å få hjelp de har krav på.

60 barn fødes i Norge med Downs syndrom hvert år av et gjennomsnitt på cirka 60.000 fødte barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.