*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg ville ikke satset en flaske Whisky på dem

Foto: http://www.facebook.com/jensstoltenberg (-)

Opposisjonen spurter forbi de rødgrønne. - Men det kan fortsatt snu, om noe dramatisk skjer.

12.10.12 08:17

Det sier valgforsker Frank Aarebrot. Han mener sannsynligheten for at de rødgrønne skal innkassere nok en valgseier neste høst, uansett er liten.

- Å slå fast at de er dømt til å tape, er nok for sterkt. Men om jeg skulle veddet en flaske Whisky på hvem som vant, ville jeg ikke satset på de rødgrønne akkurat nå, sier Aarebrot til Nettavisen.

Torsdag kom NRKs oktobermåling, og den er dyster lesing for Jens Stoltenberg og hans mannskap. Mandatfordelingen viser nemlig at opposisjonen ville vært nesten dobbelt så stor som de rødgrønne på Stortinget, om det var valgresultatet.

Det fordi både SV og Senterpartiet havner under sperregrensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Herskedal, Kjell (Scanpix)

- SV gjør det nok dårligst
Det som gir det store utslaget, er såkalte utjevningsmandater som deles mellom partiene etter et valg. Fra og med stortingsvalget 2005 ble det innført ett utjevningsmandat fra hvert fylke, men for at et parti skal kunne få et utjevningsmandat, må det ha passert sperregrensen på fire prosent.

- Det dramatiske ligger i nettopp at begge regjeringspartnerne til Arbeiderpartiet er under sperregrensen. Hadde de to hatt 4,1 prosent så haddet det vært et annet bilde. Det ville fortsatt vært et borgerlig flertall, men ikke så overveldende, sier professoren ved Universitetet i Bergen.

Han påpeker at det ikke har vært så dramatiske utslag på meningsmålingene de siste månedene, som stortingsestimatet viser.

- Likevel har det vært ganske mange målinger som gir Frp og Høyre flertall, selv der SV og Sp er over sperregrensen, konstaterer Aarebrot.

Aarebrot mener imidlertid at det er SV som står i størst fare for å havne under sperregrensen i stortingsvalget.

- Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet pleier å gjøre det bedre i valgkampen, og klarer å mobilisere velgere. De har begge et ganske stort apparat rundt om i kommunene, mens SVs apparat bare er representert i byene og ved utdanningssentrene. SV er et av de partiene som stiller færrest lister i kommunene, sier han.

Men også Høyre og Fremskrittspartiet har et stort valgkampapparat, noe som heller ikke gjør det lett for de rødgrønne.

Les også:

- Må skje noe dramatisk
Han mener Arbeiderpartiet, som nå har en oppslutning på mellom 28 og 29 prosent på meningsmålingene, sannsynligvis kommer til å øke oppslutningen noe i valget.

- De kan kanskje komme opp i 34 prosent. Men spørsmålet er om det blir nok, for det er lang fra det punktet at Ap alene kan få flertall, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Men har de rødgrønne noen sjanse til å kunne ta igjen forspranget til de borgerlige partiene?

- Alt er jo mulig i politikk, men sannsynligheten er ikke så veldig stor akkurat nå. Det forutsetter at det skjer noe dramatisk i norsk politikk før valget, sier han, og fortsetter:

- I den verden vi lever i, er jo det sannsynlig. Det kan være full krig i Midtøsten før valget, Norge kan være i krig for å beskytte Tyrkia mot Syria og Hellas kan ha blitt presset ut av euroen. Det er mye som kan skje i verden rundt oss som norske politikere ikke har kontroll over, sier Aarebrot.

Han viser til at det før begge de to foregående valgene har skjedd dramatiske ting - finanskrisen i 2009 og 22. juli i 2011 - som har påvirket valgkampen.

- Nyhetsbildet kan påvirke valgresultatet, og så kan det skje skandaler og politikere kan tabbe seg ut innenrikspolitisk, sier valgforskeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

- SV må finne nye kaniner
Men dramatiske hendelser eller ikke, om de rødgrønne skal klare det, er SV nødt til å mobilisere allerede nå, mener Aarebrot.

- SV kan ikke vente til valgkampen med å mobilisere sine velgere. Vi må se en bedring allerede til våren for at de skal klare det. De er avhengige av å lage utspill som tenner SV-velgerne, sier han.

- Tror du SV vil klare å ta seg opp igjen?

- Det kommer an på hvilke utspill de kommer med. De må jo skjønne at om de bare fortsetter å snakke som nå, så er ikke det noen nye utspill. De må finne nye kaniner å trekke opp av hatten, sier han.

- De må åpne nye fronter, og finne nye saker som skaper entusiasme, sier Aarebrot.

Han tviler imidlertid på at gjennomslaget SV fikk i regjeringen for to uker mer pappaperm, vil gi særlig uttelling.

- Det er ikke noen overraskelse at SV gjør noe for pappaperm. Har du pappaperm som din viktigste sak, så stemmer du vel SV uansett, sier han.

- Venstre og KrF kan få trøbbel
Aarebrot mener også at småpartiene på borgerlig side, Venstre og KrF, står i fare for å havne under sperregrensen. På den siste NRK-målingen får de en oppslutning på 4,9 og 5,5 prosent.

- Hvis det blir et voldsomt race mellom Høyre og Arbeiderpartiet, kan det bli at også Venstre og KrF får trøbbel. De er heller ikke langt unna sperregrensen, sier han.

- Det betyr at det blir en valgkamp med veldig klare fronter, legger han til.

Mer fra Nettavisen:

Han mener det er større sannsynlighet for at Venstre havner under sperregrensen enn KrF, fordi også KrF har et stort valgkampapparat rundt om i landet.

- Et av de store spenningsmomentene er om Høyre og Fremskrittspartiet blir avhengig av Venstre og KrF, eller blir avhengig av en av dem for å få flertall. Det vil påvirke hvilken politikk den regjeringen vil føre i ganske stor grad, sier han.

- Høyre kan gå tilbake
- Er det sannsynlig at Høyre, som troner på toppen av meningsmålingene, vil falle mye i oppslutning i valget?

- Høyrevelgerne er veldig lojale, så høyrevelgerne er egentlig i valgdagsform nå. Det partiet som har minst stemmereserver er Høyre, mens Fremskrittspartiet har en del å gå på. Høyre er avhengig av å ta velgere fra andre partier, sier Aarebrot til Nettavisen.

Og det er vanskeligere:

- Sånn sett kan du si at hvis alle andre partier lykkes med å mobilisere sine velgere, så vil Høyre gå relativt sett tilbake i forhold til andre partier. De må overtale velgere som er stadig vanskeligere å overtale, og må selge sin politikk enda hardere, sier han.

Hva tror du? Klarer de rødgrønne å bli værende i regjeringskontoren, eller er det Erna og Siv som overtar neste høst? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.