RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg visste ikke om besøket

Foto: STR (AFP)
Sist oppdatert:
Aung San Suu Kyi (64) hevdet i retten at hun aldri brøt betingelsene for husarresten.

- Jeg visste ikke om besøket umiddelbart. Jeg ble først informert klokken 05. Assistenten min sa at det var kommet en mann på besøk, sa fredsprisvinner Aung San Suu Kyi da hun forklarte seg i retten i Rangoon tirsdag, melder BBC.

Frihetskjemperen står tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarresten da hun lot amerikaneren John William Yettaw overnatte i huset hennes i to netter.

Dommeren utspurte Suu Kyi i nærmere en halv time, melder CNN.

- Varslet du myndighetene om besøket? spurte dommeren.

- Nei, svarte hun.

63-åringen har tidligere forklart til venner at hun ikke ville varsle myndighetene om besøket i frykt for at dette ville få konsekvenser for amerikaneren.

Suu Kyi sier hun kun ga ham mat og midlertidig husly. Men militærjuntaen hevder det var et stunt som ble iverksatt for å ydmyke regjeringen. Rettssaken mot Suu Kyi startet i forrige uke, men tirsdag er første gang hun forklarer seg i retten.

- Husarrest opphevet
Talsperson for Suu Kyis politiske parti National League for Democracy sier at husarresten ble formelt opphevet tirsdag, skriver Asiaone. news.

- Politiets Brigadesjef Myint Thein kom til fengselet og leste opp en ordre som opphevet husarresten. Ordren ble frigitt og datert i dag, fortalte Nyan Wintil journalister tirsdag.

Men nyheten blir mottatt med blandede følelser ettersom hun sitter i varetekt og risikerer lang fengselsstraff i det beryktede Insein-fengselet utenfor Rangoon.

63-åringen risikerer fem års fengselsstraff dersom hun blir funnet skyldig, men flere politiske analytikere tror militærjuntaen vil omgjøre dette til husarrest.

Frihetskjemperen har i utgangspunktet sonet ferdig sin husarrest onsdag, men myndighetene hevder den formelt utløper først om seks måneder.

Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene.

Plassert i husarrest i 1990
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy vant valget i 1990. Militærjuntaen har avvist seieren og sitter fortsatt ved makten i Myanmar – tidligere kalt Burma. Neste års valg blir ansett som et spill for galleriet hvor juntaen håper å få nok stemmer, slik at de med en viss legitimitet kan bli sittende ved makten.

Suu Kyi har den sisten tiden vært syk, men skal være på bedringens vei etter at hun ble behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering tidligere denne måneden.

Hun fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere