Gå til sidens hovedinnhold

- Jens ble sjokkert

- Vi klarer ikke å hindre bréene i å krympe på kort sikt, sier isbre-professor.

Torsdag fikk Fjærland besøk av statsminister Jens Stoltenberg og statsrådene Liv Signe Navarsete (SP) og Kristin Halvorsen (SV).

- Vi kan nok takke Navarsete, som kommer fra Sogn og Fjordane, for at de stiller så mannssterkt, forteller Orheim, tidligere direktør ved Norsk Polarinstitutt.

- Det var et veldig bra besøk. De ble med på en times omvisning i Fjærland bremuseum, som viser klimaendringene i tre faser. Stoltenberg fortalte at han nylig hadde vært på tur i Jotunheimen og ble sjokkert over breene som krymper, sier bre- og klimaforsker Orheim til Nettavisen.

- Det er i isen man ser det klareste tegnene på klimaendringene. Derfor er kunnskapen som formidles i Fjærland viktig, sa Stoltenberg.- Nysgjerrig

- Stoltenberg var veldig nysgjerrig, sier bremuseums-grunnlegger Orheim.

Han tror bremuseet med 50.000 til 60.000 årlig besøkende, vil få en oppsving neste år:

- Da skal det bli slutt på at de reisende må betale 180 kroner i bompenger for å komme hit...

Ny nasjonalpark
Fredag er den offisielle delen av åpningen av Breheimen nasjonalpark, og der deltar også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Jeg har «stukket av», siden jeg ikke lenger er en del av den offisielle programmet, sier professoren, som forteller at han skuer utover Gjende. Ikke fra Besseggen, men fra et annen topp, like ved den offisielle åpningen.

- Mindre vakre breer.
- Hvor alvorlig er det at breene går tilbake?

- Isbreene er noe av det mest eksotiske vi har, så det gjør dem mindre vakre, noe som påvirker opplevelsene. Men på kort sikt kan vi ikke forhindre at det skjer.

- Hadde du et politisk budskap til de rødgrønne partilederne?

- Jeg vil løfte naturvern på et høyere nivå, ikke drive partipolitikk. At vi mister mange arter, betyr mer for økosystemet og mennesker enn vi har vært klar over. Vi kan alle gjøre vårt, som å kjøre mer kollektivt, sier han

11-åring
- Hva skal til på lang sikt?

- Da er det reduksjon av CO2-utslippene som må til. Det er vel dokumentert, sier Orheim.

Allerede som ung gutt fattet han interesse for norske breer, og veksler i dag mellom å bo i Oslo og Fjærland.

- Jeg tok med min første bregruppe ut som 11-åring. Det gikk ikke bra, vi gikk oss vill, men siden tok kompetansen seg opp, og som 17-åring startet jeg som brefører.

Ny bok
Olav Orheim kommer mandag ut med en ny bok, som forlaget beskriver slik:

«Praktverket er en hyllest til våre isbreer og en reiseguide i norske breopplevelser. Verket gir i tillegg en populærvitenskapelig innføring i isbreenes verden, forteller breenes kulturhistorie og viser hva isbreen røper om historiske klimaendringer. Bli med inn i blåisens magiske verden eller opp i helikopterhøyde og opplev noen av våre mest eksotiske reisemål.»

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger