RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jens blir et offer

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
BI-professor mener Jens Stoltenberg står i en skvis mellom SV og Senterpartiet.

Etter massivt press fra folket og lokalpolitikere, foretok regjeringen tirsdag en snuoperasjon og åpner for å vurdere sjøkabler i Hardanger.

- Jens blir et offer
BI-professor Johan Olaisen ved institutt for ledelse og organisasjon synes også det rødgrønne prosjektet er i kraftig motvind.

- Hvordan vil du beskrive Stoltenbergs lederstil?

- Stoltenbergs lederstil er forvalteren og administratorens lederstil. Han forvalter et trepartisamarbeid, hvor han selv blir offer for en utstudert nøytralitet, hvor SV og Sp kommer med innspill og utspill uten at det framtrer at det er han som gir retning visjon og styring, sier Olaisen til Nettavisen.

- Hva er positivt og negativt ved den, ut fra et faglig perspektiv?

- Det positive ligger i det avventende reaktive tilpasningsdyktige, hvor han bestyrer begrensede muligheter slik at kompromisset alltid er mulig. Det negative ligger i at det ikke klart og entydig framgår at det er han som er sjef og som bestemmer og viser retning og er proaktiv.

- SV og Sp setter agendaen
Kommunikasjonsekspert Elizabeth Hartmann gikk onsdag hardt ut i Nettavisen og sa blant annet at:

«Jeg kan ikke forstå at Jens tillater dette: Det viser fullstendig mangel på lederskap å la sine to regjeringskolleger drite seg ut så til de grader. De fremstår som klovner hele gjengen nå.»

Hun får til dels støtte fra professoren:

- Hartmann har rett i at det er SV og Sp som setter agendaen, men hvordan skulle Stoltenberg kunne styre to jevnlike samarbeidspartier, for det er jo det de framtrer som. Jeg mener at Hartmann overdriver sitt case. Vi har sett tilsvarende situasjoner mange ganger i samlingsregjeringer.

Les også: - Jeg kan ikke forstå at Jens tillater dette

Våre forventninger
- Hvordan opptrer Stoltenberg som leder i forhold til hva vi kan/bør/skal forvente av en statsminister?

- Ja, hva bør man vente av en statsminister? Den engelske filmen «The Queen» viser en film hvor Tony Blair tar kontrollen over Dianas begravelse. Det vi venter av en stasminister er at han viser retning og tar ansvar, det vil si viser at han både har visjoner og styring og kontroll - altså opptrer tillitsskapende. Spørsmålet er jo om dette er mulig i en koalisjon hvor to minipartier som SV og Sp også skal være dominerende og styre oljeletingen i Lofoten, sier Olaisen.

- Må vise at han bestemmer
- Hvilket forbedringspotensial mener du han har?

- Jens Stoltenberg er faglig dyktig, sosialt dyktig og har empati, men han må tørre og være seg selv og flagge at det er han som avgjør retningen og at det er han som er ansvarlig for alle regjeringsbeslutningene.

Så legger Olaisen til:

- Regjeringen trenger farge og sprut, og det må Stoltenberg vise. Jeg tror at han vil tjene på å være klar, tydelig og proaktiv og flagge Aps saker. For Ap er dette bedre enn å satse på å holde sammen sprikende staur til Høyre og Fremskrittspartiet overtar: Slipp forvaltningsrollen og la den kognitive Jens' autoritet slippe til, råder han.

- Lederskapsmessig er det bedre å forholde seg til ett parti - Aps politikk og la Ap definere hva som er sosialisme på norsk, i stedet for å råtne bort i et diffust tre-parti-samarbeid, mener han.

Førsteamanuensis Ole Skalpe ved BI er ikke imponert over grepene regjeringssjef Jens Stoltenberg (Ap) tar.

- Sjøkabler, Lofoten og Bjarnes barnehager har vært store agurker av høy kvalitet i sommer. Regjeringen virker nå som en seilbåt uten ror. Båten kommer et sted, men ingen vet hvor, sier Skalpe til Nettavisen.

Les også: - Jeg kan ikke forstå at Jens tillater dette

Han mener vi må betale dyrt for konsekvensene:

- Det er bra for demokratiet at pressgrupper og media får noe gjennomslag. Prisen er imidlertid mangel på en helhetlig og langsiktig politikk, ifølge Skalpe.

- Jovial seminarleder
- En rorløs båt full av oljepenger legger fort sjøkabler i alle fjorder. Ordførere langs kysten forlanger likebehandling, tror han.

Og - til de som har beskyldt Stoltenberg for å være arrogant:

- Stoltenberg fremstår nå som en jovial seminarleder som samtidig får kritikk for å være maktarrogant. Etter denne sommeren bør ingen beskylde han for det siste, sier Skalpe.

Siv stiller ultimatum, men...
Frp-leder Siv Jensen har også valgt å ytre seg sterkt i saken:

«Regjeringen er så lite troverdig at jeg blir helt matt. Hvis Terje Riis-Johansen får fortsette som energiminister nå, mister jeg siste rest av respekt for Stoltenberg», skriver Jensen på Facebook.

Da ser det ut til at respekten henger i en tynn tråd, for statsministeren sa til Nettavisen onsdag at Riis-Johansen har hans fulle tillit.

- Opposisjonen krever at statsråder, inkluder meg selv, går av hver dag, er Stoltenbergs svar.

«Værhanepolitikk»
Nettavisens lesere viser et stort engasjement, både til kraftlinjer versus sjøkabler og til regjeringens indre liv.

Kristian skriver:

«Jeg håper at vi kunne få ett parti med rent flertall, slik at det kunne bli stabilitet i styret av landet. La gå med at det kanskje blir et parti som jeg er uenig med, men stabilitet over tid må da være bedre en «værhanepolitikk».»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere