- Jens kommer til å spille på frykt

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)

- Følg med, følg med, de neste seks månedene, sier PR-ekspert.

14.03.13 14:57

I NRK3s «Trygdekontoret», vist 13. mars, uttalte PR-rådgiver og partner hos First House, Tor Mikkel Wara, seg om Aps valgkampstrategi.

Det er 179 dager til stortingsvalget mandag 9. september.

- Spiller på frykt
- Nå går vi inn i en valgkamp, så følg med det neste halve året: Det vil bli spilt på frykt, sa Wara.

Den tidligere stortingsrepresentanten for Fremskrittspartiet, er nå PR-rådgiver og partner hos First House.

- Merk ordene
- Jens kommer til å spille på at det bare er Jens som står mellom Hellas og Norge. Ap kommer til å si at «den norske modellen» forsvinner med Jens. Og hva er den modellen? Så legger man alt som er godt og deilig i den. Følg med – disse ordene kommer han til å bruke, ifølge Wara.

- «Den norske modellen» forsvinner. Kun Jens forsvarer den norske modellen, og andre raserer den. Det blir retorikken, spår han.

Tips oss på: politikk@nettavisen.no

- De rike blir mobbet og trenger hjelp
Wara sier ikke ja til alle som ringer og ber om råd:

- Hvis staten ringer og spør, sier jeg nei. Jeg liker ikke å jobbe for staten. Men hvis næringslivet eller de rike ringer, blir de allerede så mobbet og plaget, at de trenger hjelp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: First House

Professor ved NTNU og valgforsker Anders Todal Jenssen sier at taktikken til Wara er velkjent.

- Jeg vil presisere at jeg ikke vet hva som er Aps valgkampstrategi. Det gjør ikke Wara, heller, med mindre han er rådgiver for dem, bemerker Todal Jenssen innledningsvis.

- Offensiv strategi
- Hvis Ap legger seg på dette, er det en offensiv strategi fra en «underdog-posisjon» fra et parti som vil vinne nye velgere og revitalisere sitt partiprogram, sier han.

- Meningsmålingene forteller Ap at de trenger å vinne tilbake nye velgere som har sluttet seg til motparten. Dermed kan de prøve å så tvil om det nye prosjektet med å ville fremstille det som noe usikkert og risikabelt.

Todal Jenssen fortalte at Høyre gjorde det mot SV i 2005 - med hell, ved å så tvil om deres sikkerhetspolitikk, deriblant Norges forhold til Nato.

- Det er en strategi som har vært brukt i mange tilfeller og kan være et effektiv grep. Men det forutsetter at argumentene er troverdige. Det holder ikke å bare si at «noe er farlig».

Spiller på norsk stolthet
Professoren sier at det i mange tilfeller kan være vanskelig å måle effekten av denne strategien.

- Men «den norske modellen» er et retorisk begrep som prøver å koble det fenomenet at nordmenn er stolte av Norge og godene i velferdsmodellen, mener han.

Todal Jenssen mener Ap har vært flittige til å løfte denne modellen - og at de gjør det stadig mer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Vil vise styringsevne
- Det å bringe inn finanskrisen igjen, er et godt grep fordi det handler om å vise styringsdyktighet: Sammenligne Europa og krise med Norge og trygghet.

Den erfarne valgforskeren venter seg mye av dette i valgkampen, kombinert med diskusjoner rundt hvem som er mest egnet som statsminister.

- Jeg frykter det kan bli lite grundige saksdiskusjoner. Nå har Ap styrt mot sentrum, det samme har Høyre - så forskjellene mellom dem har vel knapt vært mindre. Dermed vil nok Ap spille alt de kan på «styringsdyktighet» og Jens som statsminister. Selv om Erna leder litt nå, har Ap stor selvtillit i forhold til Jens, mener Todal Jenssen.

Den norske modellen
Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fremhevet følgende ved «den norske modellen» i flere foredrag i fjor:

  • «Et solidarisk spleiselag om en velferdsstat, som sikrer alle velferd, omsorg, helse og utdanning.»
  • «Jevn inntektsfordeling og et høyt skattenivå, som sikrer fordeling av ressurser.»
  • «Et velorganisert arbeidsliv, der arbeidsgivere og arbeidstakere drar i samme retning, og der trepartssamarbeidet sikrer samarbeid og mindre konflikt, mot et felles samfunnsansvar om å skape mer. Sterke fagforeninger.»
  • «Høy yrkesdeltagelse, særlig blant kvinner og lav arbeidsledighet. I Norge ligger yrkesdeltagelsen på 73 prosent, som er 16 prosent mer enn OECD-gjennomsnittet.»
  • «Høy produktivitet og omstillingsevne i næringslivet.»
  • «Trygg økonomisk styring, trygge arbeidsplasser og en politikk som sørger for utdanning til alle, sikrer en høy verdiskapning.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.