RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jens, this is spectacular!

Sist oppdatert:
Barack Obama nyter utsikten fra Statsministerens kontor.

REGJERINGSBYGGET (Nettavisen): President Barack Obama ankom Statsministerens kontor like etter klokken 10, der han ble tatt imot av statsminister Jens Stoltenberg.

Sammen gikk de gjennom bygget, der Obama blant annet hilste på utenriksminister Jonas Gahr Støre og Erik Solheim, som han også skal samtale med.

Deretter gikk han inn i rommet, så utsikten - og utbrøt:

- This is spectacular!

– Se der
- Der er slottet, pekte Stoltenberg, før han også viste fram Holmenkollen og retningen til Danmark, der presidenten til neste uke drar for å overvære klimakonferansen i København.

- Det går båter herfra til København, opplyste den norske statsministeren.

- Hvor lang tid tar det? ville Obama vite.

- Om lag én natt, svarte Stoltenberg før han fortsatte:

- Det siste jeg vil vise deg, er Arbeiderpartiets kontorer, sa Stoltenberg og pekte mot Youngstorget.

Toppmøte
Etter omvisningen satte Jens og Obama seg ned sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, oljeminister Terje Riis-Johansen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I tillegg var de to statssekretærene Torbjørn Giæver Eriksen og Rita Skjærvik, ekspedisjonssjef Ingvar Havnen og Norges ambassadør til USA, Wegger Christian Strømmen, med på møtet.

Førstedame Michelle Obama var ikke med. Hun besøkte i stedet Stoltenbergs kone Ingerid Schulerud i statsministerboligen bak slottet.

Stort pressekorps
Om lag 85 norske og internasjonale journalister er samlet på Statsministerens kontor for å treffe Barack Obama etter møtet med statsministeren.

Sikkerhetsopplegget var omfattende og samtlige journalister måtte sluses gjennom en sikkerhetskontroll for de ble ført inn på et venterom.

Obama skal visstnok ha med seg ni delegater på møtet med Stoltenberg. Samtalene til trolig dreie seg om klima, deriblant regnskogfondet. Dermed vil Erik Solheim, som stiller med Stoltenberg, være svært delaktig under møtet. Det er kun satt av 35 minutter til statsmøtet som finner sted i 17 etasje.

Norsk presse har fått lov til å stille ett - 1 - ett spørsmål til president Barack Obama etter hans møte med statsminister Jens Stoltenberg. Det spørsmålet er det NRKs Annette Groth som får stille.

Internasjonal presse får lov til å stille ytterligere tre spørsmål.

Allerede klokken 08.45 torsdag morgen ble dørene til regjeringskontoret stengt. Pressen måtte derfor møte opp tidlig for å delta på pressekonferansen etter det 30 minutter lange møtet.

Klima
På sine nettsider skriver Statsministerens kontor at klima vil bli et viktig samtaletema under møtet.

Til TV 2 sier Stoltenberg at også nordområdene og forholdet mellom USA og Norge skal diskuteres.

- Jeg mener det er viktig å møte USAs president. Jeg har hatt nytte og glede av å møte ham tidligere under Nato-toppmøtet og FNs generalforsamling. Det er spesielt å møte ham i Oslo og få diskutere viktige spørsmål for USA, for Norge og for verden, sier Stoltenberg til TV 2.

Med seg på møtet har Stoltenberg med seg utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, oljeminister Terje Riis-Johansen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, samt de to statssekretærene Torbjør Giæver Eriksen og Rita Skjærvik, ekspedisjonssjef Ingvar Havnen og Norges ambassadør til USA Wegger Christian Strømmen være med.

Ikke beæret
Etter møte blir det pressekonferanse der NRKs utenriksreporter Annette Groth skal stille spørsmålet.

- Føler du deg beæret?

- Nei, dette var som å vinne i lotto, sier Groth. Det ble bokstavelig talt kastet kron og mynt over om NRK eller TV 2 skulle få stille spørsmålet. Mynten falt på NRK, og da var det naturlig at utenriksreporteren som har dekket både presidentvalget og innsettelsen av Barack Obama, skulle stille spørsmålet.

- Hvordan bestemmer du deg for hvilket spørsmål du skal stille presidenten?

- Jeg har ikke sovet godt i natt for å si det slik, men jeg tror jeg har bestemt meg nå. Spørsmålet er todelt, og du får ikke vite hva det er, sier hun. Groth sier at spørsmålet vil ha en begrenset verdi fordi hun har fått streng beskjed om at det ikke blir aktuelt med oppfølgende spørsmål. Barack Obama kan dermed slippe lett unna et eventuelt kinkig spørsmål.

Rart
Groth sier at hun aldri har opplevd slike begrensninger i spørsmål fra pressen.

I sin tid i USA har Groth aldri fått stille spørsmål til Barack Obama. Det nærmeste hun kom var i Rosehagen utenfor Det hvite hus etter innsettelsen. Den gang snudde Barack Obama på hælen da Groth stilte sitt spørsmål.

- Jeg synes det er rart, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere