Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jens tok fullstendig feil

Foto: Eeg, Jon (Scanpix)
Sist oppdatert:
Professorer mener Jens bommet på norsk historie. - Nei, avviser Statsministerens kontor (SMK).

Det var knyttet stor spenning til statsminister Jens Stoltenbergs tale 1. nyttårsdag.

Nå reagerer flere historikere på noen av uttalelsene, som:

«I 1911 var vi et fattig jordbrukssamfunnet som mange flyttet fra. I 2011 er vi et rikt, moderne samfunn som mange vil flytte til.» og

«De ble født inn i en ung nasjon som var blant de fattigste i Europa.»

«Som historiker hoppet jeg litt i stolen»

- Fullstendig feil
- Han sier at vi var så veldig fattige i forhold til andre land den gangen. Det er fullstendig feil, sier historieprofessor Jan Eivind Myre til NRK.

Historiker Arnfinn Engen fant en annen feil i talen til statsministeren, som sa at:

«Samtidig med at polfarerne reiste sørover med «Fram», reiste tusenvis av norske tjenestejenter og husmenn vestover med Amerikabåten.»

- Som historiker hoppet jeg litt i stolen. Det er en veldig upresis formulering. Det var for det meste ungdommer og selveiende bønder som reiste, sier Engen til NRK.

Les hele talen til Stoltenberg her

- Burde vært sjekket bedre
Partisekretær Raymond Johansen har i Politisk kvarter mandag fått i oppgave å forsvare statsministerens historietabber:

- Det burde sikkert vært sjekket bedre, men hovedpunktet var å vise velferdsutviklingen, sa Johansen - og la til at:

- Jeg kan ta utgangspunkt i mitt eget liv, jeg husker at bestemoren min på 1960-tallet brukte vaskebrett - det var poenget til statsministeren i nyttårstalen, og det fikk han fint frem.

Erna og Siv: - Tar det med et smil
- Det er litt pinlig når den politikeren i Norge som har best tilgang på ekspertisen, bommer, men jeg tar det litt med et smil - og tar det på kvoten for god historiefortelling. Det viktige er at velferdsutviklingen har vært så god, det er ingen selvfølge videre, sa Høyre-leder Erna Solberg i Politisk Kvarter.

Om innholdet forøvrig, sa hun:

- Dette var en tale vi hører ofte - han snakket om pensjonsspørsmål og eldreomsorg, så det varen tale på det jevne som ikke tennet meg - hvilket vel heller ikke var meningen.

- Jeg ser det litt humoristisk, sa Siv Jensen under Politisk kvarter, og fortsatte:

- Talen var visjonsløs. Jeg tror folk hadde ventet å høre mer om energispørsmål og sykehus. Og hva med de fattige som ikke får oppleve denne velstanden?

Valgforsker:- Kjedelige småfeil
Professor ved NTNU og statsviter Anders Todal Jenssen sier til Nettavisen at dette trolig ikke er detaljer som bekymrer folk flest.

- Det er kjedelige småfeil og riper i lakken, og her skulle noen sjekket bedre, noe partiorganisasjonen tydeligvis tar på seg ansvar for, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han presiserer likevel at:

- Dette er ikke ment å være en doktoroppgave i historie, men en tale som skal inspirere folk til innsats i året som kommer og styrke fellesskapsfølelsen, sier Todal Jenssen.

SMK:- Jens tok ikke feil
Statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen, avviser imidlertid at Stoltenberg har tabbet seg ut:

- Statsministeren viste til Aschehougs Norgeshistorie og en artikkel fra Statistisk sentralbyrå da han sa at Norge var et av de fattigste landene i Europa i 1911, sier Giæver Eriksen til Nettavisen.

SSB skriver blant annet at «I 1905 var Norge et ganske fattig land i Europas periferi.» I Aschehougs historie står det at Norge var fattigst av 13 europeiske land i 1913.

- Derfor stemmer det ikke at statsministeren tok feil da han hevdet at Norge var et av de fattigste landene i Europa, sier statssekretæren.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!