RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jente fikk dusje én gang i måneden

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Moralpolitiets sosiale kontroll handler ikke bare om miniskjørt eller burka, sier forsker Lavleen Kaur.

Jenta ble nektet å dusje oftere slik at hun skulle lukte vondt. Dermed ville menn som kunne være interessert bli skremt bort. Moralpolitiet eksisterer fortsatt i Norge, skriver Aftenposten.

- Sosial kontroll handler ikke bare om kampen om miniskjørt eller burka. Alt fra at man blir nektet å gå på håndballtrening til at man må kjempe for å få leve åpent med sin homofile legning, er varianter av sosial kontroll. Individer som handler ut fra miljøets forventninger eller krav er noe man finner igjen i alle samfunn i svakere eller sterke grad. Noe av det mest ekstreme jeg har vært borti var denne jenta som kun fikk lov til å dusje én gang i måneden, sier Lavleen Kaur, doktorstipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi.

I dag presenterer Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken resultatene fra arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse for perioden 2008-2011.

Vil styrke innsatsen
I 2008 ønsket regjeringen å styrke den offentlige innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, og har fram til 2011 gjennomført 81 tiltak. Regjeringen vil i 2012 styrke og videreutvikle innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Ordningen med minoritetsrådgivere i videregående skoler vil fra 2012 også omfatte ungdomstrinnet. Dette er et lavterskeltilbud som kan hjelpe utsatte ungdommer på et tidlig tidspunkt, og som kan være med på å avverge gjennomføring av tvangsekteskap og annen vold i nære relasjoner.

Sammensatt team
Ansatte i NAV skal få økt opplæring og veiledning om tvangsekteskap. Dette er et område der det er avdekket behov for økt kompetanse, og dette styrkes i handlingsplanen for 2012.

I tillegg utvides Kompetanseteamet mot tvangsekteskap sitt mandat til også å gjelde kjønnslemlestelse, og teamet styrkes ressursmessig. Kompetanseteamet mot tvangsekteskap er et sammensatt team med kompetanse fra både skole, politi og barnevern.

Videre styrkes familievernets kompetanse og innsats i tvangsekteskapssaker. Familievernet er et tilbud som er tilgjengelig i hele landet, og som har spesiell kompetanse på å jobbe med familier.

Savner familiefokus
Til Aftenposten sier Kaur at handlingsplanen har gjort mye bra, men hun savner et mer positivt fokus på familien, og trekker frem forebyggende arbeid som innenfor familien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere