RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jenter gjør seg til objekter

-Jeg kunne ikke bry meg mindre om hva menn tenker. Jeg tenker mer på hva jentene virkelig hadde valgt om de hadde fått lov, sier Zadie Smith.

(LILLEHAMMER/TV 2 Nettavisen: )Zadie Smiths siste kritikerbejublede bok «Om skjønnhet» handler ikke uttalt om hvordan jenter igjen objektiviseres i dag – men det er en del av den. Egentlig er «On Beauty» om to intellektuelt rivaliserende menn og deres familier.

Howard Belsey er hvit professor, gift med svarte Kiki og med tre barn. Monty Kipps er den svarte, konservative lektoren med hjemmeværende kone som er imot all form for kvotering og konsekvent bruker betegnelsen «farget». Herrene krangler om Rembrandt, mens deres koner og barn infiltrerer hverandres liv.

- Falsk bevissthet
Og blant barna finnes Kipps-datteren Victoria, smekker og lekker på alle vis. En ung jente som byr seg frem fordi hun tror det skal være sånn. Og menn som tar imot, men som lurer på hvor mennesket ble av inni.

- Sexscenen Victoria utfører i boken var forferdelig å skrive, sånn at du får litt rykninger av ubehag. Mange venner av meg har sagt det samme fordi jeg tror alle kvinner kjenner igjen at de en eller annen gang har presentert seg som en vare, og mange menn har opplevd det, sier hun.

Zadie Smith er opptatt av Victorias handlinger. Hun kaller dem en «falsk bevissthet».

- Som man ikke er tillatt å snakke om eller innrømme. Gjør man det, bringer de en stripper til torgs som beretter om hvor fantastisk fornøyd hun er med det valget hun har gjort og at hun ikke føler seg forulempet for hun har valgt det helt selv. Hvem kan argumentere mot noe sånt? Sier Smith.

Skjønnhet i alle former
Smith er ingen puritaner, men hun sier hun tror på en viss form for tilbakeholdenhet.

- Jeg har hørt gutter klage over at jenta deres ikke ser ut som de fine damene i videoer, at de ikke er størrelse 36. Det er jo forferdelig for gutten, det er en stor tristhet rundt slike utsagn, mener hun.

Zadie Smith gikk rett til himmels på den litterære stjernehimmelen etter debuten «Hvite tenner». Deretter kom «Autografmannen» og nå «Om skjønnhet» – en tittel lånt av hennes ektemann, den kjente reklamemannen og poeten Nick Lairds diktsamling.

Romanen er holdt i Smiths sedvanlige svært humoristiske stil. Hun omtaler temaer andre sjelden våger å røre på en uærbødig måte.

Morsom og ukorrekt
- Jeg går ikke direkte inn for å være morsom, men jeg har lært at ved å være morsom er man mer tilgjengelig og man kan være mer politisk ukorrekt om man gjør det gjennom humor, sier hun.

Boken beretter om hvorfor skjønnhet er så flott, og hvorfor den kan være så stygg og utilpass. Som vanlig krydret av et rikt persongalleri og familiebånd.

- Familier har alltid interessert meg. Om jeg hadde en kjæreste, var jeg alltid mest interessert i å møte familien hans. Jeg som ikke kom fra en intellektuell familie synes det fascinerende med diskusjon. Først da jeg ble eldre, forsto jeg at det ikke betyr det samme som følelsesmessig trygg ballast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere