*Nettavisen* Nyheter.

- Jordan (11) drepte høygravid kvinne

Foto: HO (Afp)

Kan bli USAs yngste person som blir straffet med livstid uten prøveløslatelse.

26.01.11 17:36

Jordan Brown var bare elleve år gammel da han angivelig drepte farens gravide forlovede. Nå risikerer han livstid i fengsel uten muligheten for prøveløslatelse.

Advokatene til Jordan (nå 13) forsøkte denne uken å overtale en ankedomstol til ikke å prøve ham som en voksen. Dersom de ikke lykkes med å overtale dommerne, vil Jordan bli prøvet som en voksen i det amerikanske rettssystemet. Det til tross for at han var bare elleve år da den angivelige forbrytelsen ble begått.

USAs yngste
Da kan han bli den yngste amerikaneren som noensinne er blitt straffet med livstid uten prøveløslatelse.

Somalia og USA er de eneste landene som ikke har ratifisert FNs barnekonvensjon, som forbyr livstid i fengsel uten prøveløslatelse for barn under 18 år.

Og ifølge menneskerettighetsorganisasjoner er USA det eneste landet som praktiserer livstid i fengsel uten prøveløslatelse for barneforbrytere.

Skutt i bakhodet
Jordan Brown står tiltalt for å ha drept Kenzie Houk (26) i Pittsburgh i februar 2009. Ifølge påtalemyndigheten ble 26-åringen skutt i bakhodet mens hun lå og sov. Gutten skal angivelig ha satt seg på skolebussen rett etter drapet.

Houk var gravid i niende måned, og Jordan står tiltalt for å ha drepte både kvinnen og det ufødte barnet.

Første gang Jordan stilte i retten ble han tvunget til å bære lenker rundt bein og armer.

Amnesty reagerer kraftig
Menneskerettighetsorganisasjoner reagerer kraftig på at Jordan blir prøvet som en voksen i rettssystemet, og hevder det bryter med internasjonal lov.

- Det er sjokkerende at en så ung person risikerer livstid i fengsel uten prøveløslatelse, og ikke minst at dette skjer i et land som framstiller seg som en progressiv makt innen menneskerettigheter, sier leder for Amnesty International i USA, Susan Lee, skriver The Guardian.

Organisasjonen Sentencing Project hevder det ikke finnes noe annet land i verden som straffer mindreårige med livstid uten prøveløslatelse.

- Dette fører til to konklusjoner: Enten er barn i USA langt mer voldelig enn i resten av verden, ellers så har USA utviklet usedvanlige strenge straffer, sier organisasjonen i en uttalelse.

- Avskaffet dødsstraff for barn
På føderalt nivå i USA har straffene for barn blitt noe mildere de senere årene. I 2005 besluttet blant annet høyesterett å avskaffe dødsstraff for barn. Men dette hjelper ikke Jordan.

Faren til Jordan reagerer kraftig på den eventuelle straffen som sønnen risikerer.

- Prøv å forklar en tolvåring hva resten av livet faktisk innebærer. Det er uforståelig for ham, sa Chris Brown i et intervju med ABC News i fjor.

- Han fortjener det
Moren til drapsofferet mener imidlertid at gutten fortjener den lange straffen.

- Jeg kan ikke fordra dette: «åh, han er jo bare elleve år». Han visste hva han gjorde. Han drepte min baby, sa moren Deborah Houk til Pittsburgh Tribune-Review like etter drapet på datteren.

USA praktiserer svært strenge straffer sammenlignet med andre vestlige land, og blir kritisert for sitt utstrakte bruk av blant annet dødsstraff. Når det gjelder straffeutmåling av barn, er imidlertid Iran langt verre, ettersom de fortsatt praktiserer dødsstraff for barneforbrytere.

Det til tross for at Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff av mindreårige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag