- Jordbærselger (13) fikk 500 kroner for ellevetimersdager

Foto: (RB.no)

Lyst på sommerjobb i en jordbærbod? Dårlig idé, ifølge LOs sommerpatrulje.

13.07.10 20:31

(Romerikes Blad): - Jordbærbodene er verstingene. Det gjentar seg hvert år, sier Kristoffer Tandberg i LOs sommerpatrulje.

De siste to ukene har han og fem andre LO-representanter besøkt bedrifter på Romerike, for å kontrollere arbeidsforholdene til ansatte under 25 år, melder RB.no.

11 timers arbeidsdag
Hos de aller fleste står det bra til, men noen unntak er det. Verst er tilstanden hos jordbærselgerne. Svart arbeid og mangel på arbeidskontrakt er typiske funn når disse kontrolleres.

Jeanette Østvang har sett flere eksempler på ansettelsesforhold hun synes er helt horrible.

- Vi snakket med en 13 år gammel jente som ikke hadde kontrakt, og som sto alene ute og solgte jordbær i 11 timer i strekk. For det fikk hun 500 kroner dagen, sier hun til RB.no.

De fleste jordbærselgerne sommerpatruljen har snakket med, blir nervøse og vil helst ikke at patruljen skal ta kontakt med sjefen deres.

- De er redde for å få sparken, og det forstår jeg jo. 500 dagen er mye penger for en ungdom, sier Østvang.

Hun synes imidlertid det er rart at foreldrene ikke reagerer.

- Ofte har en jo en viss kontroll på hva ungene holder på med, mener hun.

Er det så farlig, da?
Ifølge de patruljerende skjer det ofte at ungdommer med sommerjobb ikke synes de formelle sidene ved arbeidet er så viktige.

- De tenker at så lenge de kjenner sjefen litt, er det ikke så nøye med arbeidskontrakt og lønnsslipp, sier Øyvind Skjøld til RB.n.

- Er det så nøye, da?

- Ja. En arbeidskontrakt er ditt bevis på at du har jobb. Uten den er det for eksempel umulig å få sykepenger, hvis det skulle skje deg noe, sier han. Øyvind Skjøld føyer til:

- Lønnsslippen er et verdipapir, og din kvittering på at du har betalt skatt. Dessuten er den en mulighet til å kontrollere at du faktisk får det du har krav på.

Vil ha medlemmer
På de 25 årene sommerpatruljen har holdt på, har de ryddet opp i om lag 15.000 ulovligheter. I fjor besøkte patruljen over 5.500 bedrifter og oppdaget 1.015 lovbrudd.

Men selv om sommerpatruljen passer på, oppfordrer Øyvind Skjøld all ungdom til å organisere seg.

- Ofte hører vi at «nei, jeg trenger ikke det, for jeg har ingen problemer». Det blir omtrent som å si at «jeg trenger ikke NAF, for bilen min står ikke i grøfta», avslutter han.

Denne saken er levert av RB.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.