- Joshua er ikke lenger mistenkt

Foto: AFP / Scanpix

Moren til Joshua French er glad for at sønnen er utenfor mistanke. Nå intensiveres arbeidet med å få 31-åringen til Norge.

28.08.13 16:18

Kinshasa/Oslo (NTB): Moren til Joshua French er glad for at sønnen er utenfor mistanke om at han skal ha hatt noe med dødsfallet til Tjostolv Moland å gjøre. Nå intensiveres arbeidet med å få 31-åringen til Norge.

Norske og kongolesiske politietterforskere ble tirsdag enige om en felles konklusjon rundt Tjostolv Molands død. Joshua French skal ikke lenger være mistenkt, noe moren Kari Hilde French er svært glad for. Tirsdag var hun på nytt på besøk i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

- Joshua er ikke lenger mistenkt. Han er utenfor enhver mistanke. Vi er selvfølgelig veldig glade for det, sa Kari Hilde French til VG tirsdag kveld.

Diplomatiet overtar
Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, er glad og lettet over utviklingen og sier de nå vil arbeide videre for å få nordmannen ut av fengselet i Kongo.

- Konklusjonen offentliggjøres onsdag. Det er enighet mellom Kripos og Kongo. Etter det settes alt inn på en diplomatisk løsning for å få French hjem, sier Graasvold til NTB.

Sammen med norske myndigheter arbeider de nå for at den dødsdømte 31-åringen enten får en avtale om soningsoverføring til Norge eller blir benådet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix

Tilfreds
De norske Kripos-etterforskerne hadde tirsdag en avsluttende samtale med Joshua French i fengselet. Det skal også ha blitt gjort et forsøk på å rekonstruere hvordan Moland ble funnet inne på cella.

Taktisk etterforskningsleder Are Meisler Storvik fra Kripos var veldig tilfreds etter å ha vært seks timer i fengselet i Kongo.

- Norsk og kongolesisk politi er blitt enige om en felles konklusjon, sier Storvik til VG.

Kongo må føre
Opprinnelig hadde kongolesisk politi varslet en pressekonferanse tirsdag om sin konklusjon og den videre framdriften i etterforskningen av Molands død i Ndolo-fengselet forrige søndag. Nyheten om enigheten kom tirsdag kveld, og kongolesisk politi skal i stedet gi en uttalelse onsdag.

- Det er viktig at kongoleserne har føringen på hva som blir sagt nå. Men vi har diskutert og blitt enige, blant annet om de funnene vi har gjort og de undersøkelsene vi har gjennomført sammen. Vi er enige om vurderingene og konklusjonene på etterforskningen, sier nestleder i Kripos' ID-gruppe, Håvard Andre Aalmo, til Aftenposten.

I Utenriksdepartementet avventer de onsdagens varslede redegjørelse fra kongolesisk politi før de vil kommentere det diplomatiske arbeidet med å få French til Norge.

- Vi venter på det endelige utfallet av undersøkelsene på kongolesisk side. Vi vil i alle tilfeller fortsette arbeidet for å få til en løsning for French, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.