RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jøss, det er jo bra!

Sist oppdatert:
Jostein Gaarder innrømmer at han både ble glad og overrasket da han leste gjennom sitt eget forfatterskap for sin nye bok «Sjakk Matt».

(SIDE2): Utbruddet kommer omtrent med en gang undertegnede har satt seg i stolen, og det er kanskje et brudd på Janteloven, men det er vanskelig ikke å la seg smitte av Jostein Gaarders entusiasme.

- Neeei, var Gaarders første tanke da Aschehoug forlag ønsket å lage en antologi av hans tekster – det vil si de ønsket at forfatteren selv skulle plukke ut tekster av sine mange bøker og sette dem sammen.

Gaarder innrømmer at det var en tanke som ikke hadde slått ham eller kanskje ikke appellerte helt til ham i begynnelsen heller, men raskt fant han ut at det var ganske morsomt. Ikke minst var det hyggelig å se at tekstene holder – ja, enkelte av dem var riktig fine.

20 år på topp

- Jøss, så mye bra da, humrer Gaarder over en kaffe på Bristol.

- Man leser jo ikke sine egne bøker. Men jeg så jo da jeg leste at jeg skriver på en måte som ofte gjør at enkelte passasjer kan stå for seg selv. Det som ble gøy var å løsrive de fra sin opprinnelige tekst og legge kabalen på nytt slik at de fikk ny betydning, sier han.

Årsaken til denne idrettsprestasjonen er selvfølgelig at Jostein Gaarder feirer 20 år som forfatter i år – noe han hadde glemt, men forlaget godt husket.

Undertittelen er «Fortellinger, gåter og eventyr».

- Det er de store spørsmålene og livsynsteoriene som alltid har opptatt meg, men jeg ser at jeg har beveget meg fra en kulturell identitet til en retning mer i form av natur. Jeg leser ikke mer filosofi, men jeg leser naturvitenskap, sier Gaarder.

Lenger tid på klokskap

Tittelen «Sjakk Matt» er overhode ikke et farvel-til-litteraturen for Gaarder om noen skulle tro det. For forfatteren er den tre ting.

1. Man blir satt til veggs av verdensmysteriet og opplever sjakk matt med de store spørsmålene som «hvorfor er vi her?»

2. Man blir sjakk matt når man innser at i dette skal man dø.

3. Fremmedgjøring for samfunnet. Sjakk matt overfor vår egen underholdningsverden.

Jostein Gaarder er en svært entusiastisk taler, men sier han nok opplever at han kanskje sprudlet mer på fantasifeltet før.

- I en alder av 53 bruker jeg lenger tid på en tankerekke – det er ikke å komme utenom. Jeg føler meg klokere, men det er en klokskap som tar lengre tid.

«Samlede bruddstykker»

Nå som «Sjakk Matt» er utgitt, gir det også Gaarder mer tid til å pusle med flere skriveprosjekter. Samtidig sier han spøkefullt at han kan gi boken til folk som han møter som interessert spør ham om han ikke skal skrive mer etter «Sofies verden».

- Jeg tjente jo sinnssykt mye penger på «Sofies verden». Det var fantastisk og ga meg muligheter. Men det var ikke en bok jeg hadde litterære ambisjoner med. Da er jeg mer stolt av for eksempel «Kabalmysteriet», sier Jostein Gaarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere