RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

- Julen kan bli slitsom for barn

Sist oppdatert:
Julen kan være en tøff tid for skilsmissebarn.

(SIDE2): – Skilte foreldre må kommuniserer. Et dårlig samarbeid er stor risikofaktor for barnas utvikling. De kan ende opp med å få atferds- og psykiske problemer, advarer klinisk sosionom og familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp.no til Side2.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Skilte foreldre som ikke greier å samarbeide er ofte mer vanlig enn uvanlig, og for mange barn kan dette føre til dårlig samvittighet og slitsomt forventningspress – spesielt i julen.

- Barna kan komme i en lojalitetskonflikt, og føle at de må snakke stygt om pappa når de er hos mamma, og omvendt. Dette er slitsomt for et barn, forklarer eksperten og understreker at dette ofte gjør at barnet får lite kapasitet til andre ting.

Inntar voksenrollen
For at barna skal få det best mulig i julen, er det viktig å legge personlige utfordringer til side og samarbeide til det beste for barna.

- Dette kan være en stor utfordring, spesielt om bruddet er ferskt og det er uenighet mellom partene. Barnet blir emosjonellt forstrukket og det tar en voksenrolle, sier Fengsrud.

Familieterapeuten anbefaler at foruten å legge personlige utfordringer til side, er det viktig å ha tydelige avtaler når man planlegger julefeiringen. På denne måten unngår misforståelser. Visse spørsmål må avklares og spikres, slik at barnet har faste rammer og forholde seg til.

- For det første må man planlegge alt som har med logistikk å gjøre – «Hvor skal man feire?», «Når?», «Hvem henter og bringer?» osv. For det andre må man snakke positivt om den andre parten, og vise at man støtter opp om avtalen, påpeker Fengsrud og anbefaler at man motiverer barnet ved å si ting som «dette blir sikkert fint», og «jeg vil savne deg, men jeg får det fint i julen selv om du ikke er her».

Les også: - Bra å feire julaften alene

Feirer jul flere ganger
Ikke uvanlig er det mange skilsmissebarn som feirer jul flere ganger hvert år. Årsaken er at begge foreldrene vil feire høytiden sammen med barnet, noe som resulterer i at barnet får flere runder med julemiddag og gaveåpning.

Familieterapeuten ser ikke noen problemer forbundet med at barn feirer jul flere ganger. Han mener barn ikke er opptatt av det å feire på selve datoen, og at det viktigste er å bygge opp om forventninger og lage en god ramme rundt høytiden.

- Det er ikke noe problem forbundet med at man feirer jul flere ganger. Det er nesten litt luksus, og mange barn er misunnelige på dem som får flere runder. Det viktige er at det ikke blir konkurranse mellom foreldrene, og at det ikke blir noe negativt rundt julefeiringen. Man må greie å ha barnet i fokus, underssteker Fengsrud.

Men hva gjør man om barnet ikke vil feire jul med den ene av foreldrene?

- I slike situasjoner vil alder og det lovmessige ha mye å si. Det er slik at jo større barnet er, jo mer skal det tas på alvor. Om det er et ungt barn er det foreldrene som må ta en beslutning, og man kan heller ha klare planer om hva man gjør om det skjærer seg.

- Foreldrene har ansvaret
Selv om det kan være vanskelig for både foreldre og barn å feire jul fra hverandre, mener eksperten det er foreldrene som har ansvaret for å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Å feire fra hverandre er ofte like ille for barn og foreldre, men de voksne har større forutsetninger for å håndtere følelser. Det er viktige at man ikke påfører barna sine egne følelser. Man bør ikke være lei seg når barnet drar, eller gjøre det vanskelig for barnet på andre måter, sier familieterapeuten og innrømmer at det ikke er alltid er slik at de voksne greier å ha fokus på hva som er det beste for barna.

- Det er ofte slik at foreldrene ikke greier å ha fokus på hva som er det beste for barnet. Dette gjelder også for ressurssterke foreldre med høy utdannelse, så det henger ikke sammen med utdanning og sosial klasse.

Voksne skilsmissebarn
Men det er ikke bare de yngste skilsmissebarna som kan synes julefeiringen er problematisk.

Tidligere i år snakket Side2 med professor og psykolog Frode Thuen. Han kunne avsløre at et brudd mellom foreldrene ikke er enklere å takle selv om man er godt voksen, og spesielle begivenheter kan bli vanskeligere å takle.

- For barna blir det som ofte blir sett fram til som gode familiebegivenheter, som dåp og julefeiring plutselig mer kompliserte og noe de kvier seg til. Samtidig må disse voksne barna se sin egen fortid i et helt nytt lys. De får på mange måter endret sin egen livshistorie, sa Thuen den gang til Side2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere