RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ANDREAS SOLARO (Afp)

- Kabul er tryggere enn New York

Sist oppdatert:
Nato-topp hevder Kabul er mer barnevennlig enn mange vestlige storbyer.

Sikkerheten i den afghanske hovedstaden Kabul har blitt styrket de siste årene, men fortsatt blir det ansett for å være et farlig sted. Og myndighetene i mange vestlige land, inkludert Norge, advarer sine statsborgere mot å reise til hovedstaden.

Men Natos øverste sivile representant i Afghanistan, Mark Sedwill, hevder i et BBC-intervju at den krigsherjede hovedstaden trolig er et tryggere sted for barn enn mange andre vestlige storbyer.

- Tryggere i Kabul
- I Kabul og de andre store byene er det faktisk veldig få bomber. Barna er antakelig tryggere her enn det de er i London, New York, Glasgow eller andre byer, sier han i et intervju med BBC.

- Det er et familieorientert samfunn, så det er litt som en by bestående av mange landsbyer, sier han.

Denne påstanden strider imidlertid mot hva Kabuls barn selv mener om sikkerheten.

- Det er skummelt å dra på skolen fordi det er eksplosjoner i byen. Vi er redde for at det skal være eksplosjoner på skolen, sier 16 år gamle Sohrad.

- Verste stedet på jorden
Leder for Redd Barna, Justin Forsyth, reagerer også på Sedwills uttalelser, og mener det er helt feil å trekke paralleller mellom Kabul og vestlige storbyer.

- Afghanistan er det verste stedet på jorden å vokse opp som barn. Hvert fjerde barn som bor der kommer til å dø før de blir fem år gamle, sier Forsyth.

- I fjor var det dødeligste året for barn siden 2001, med mer enn tusen barn som ble drept som følge av konflikten. Det handler ikke bare om bombeangrep. 850 barn dør hver dag, mange dør av sykdommer som enkelt kan behandles, som diaré og lungebetennelse, eller fordi de er underernærte, sier han.

Les også: Nato enig om rakettforsvar

Tilbaketrekning i 2014
28 medlemsland deltok i helgens Nato-toppmøte i Lisboa. Utfallet av møtet var at samtlige parter støttet en strategi der ansvaret for krigføringen mot Taliban blir overført til afghanske styrker innen utgangen av 2012. Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjorde det likevel klart at Taliban ikke måtte anse dette som et nederlag for Nato, og understrekte at Nato vil fortsette med en rådgivende rolle selv etter uttrekningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere