- Kaffe gir lav fødselsvekt

Foto: Cathy Yeulet (Getty Images/Hemera)

Men hvor mange kopper kaffe er egentlig mye?

(SIDE2:) Gravide med høyt inntak av koffein har større risiko for å få barn med for lav fødselsvekt, uten at svangerskapet varer kortere, skriver Folkehelseinstituttet (fhi).

Det kommer fram i en studie fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa), hvor 59.000 kvinner deltok.

Også litt påvirker
I den norske MoBa-undersøkelsen startet foskere rekrutteringen av gravide kvinner i 1999. I 2008 var over 100.000 svangerskap inkludert. Fedre har også deltatt. Biologiske prøver og spørreskjemadata er samlet inn allerede fra 17. svangerskapsuke. Det er kommet en rekke delstudier og ulikt stoff fra MoBa-dataen.

Det ferskeste resultatet er studien som viser sammenheng mellom koffein og for lav fødselsvekt. Ifølge helsemyndighetene bør ikke kommende mødre drikke mer enn tre kopper kaffe daglig. De nye funnene viser at også mindre mengder koffein kan påvirke vekten hos nyfødte.

Gravide som drakk mer enn anbefalt grense på tre kopper daglig hadde 27-62 prosent økt risiko for at barnet var lite i forhold til svangerskapslengde. Risikoen for prematur fødsel var ikke større med økende inntak av koffein. Derimot fant man en svak tendens til lengre svangerskap ved inntak av kaffe, heter det ifølge fhi.

Vil ha flere svar
Røyking er også en faktor som hemmer fosterveksten. Kvinner som røyker har ofte et høyere kaffeinntak. Men også blant ikke-røykere i studien var det en sammenheng mellom inntak av koffein og fødselsvekt.

Koffein overføres til fosteret, som har mindre kapasitet til å bryte ned koffein. Vi får generelt i oss koffein hovedsakelig fra kaffe og deretter fra te. Koffeinkilder kan også være brus, sjokolade eller energidrikker. MoBa-studien gir ikke svar på hvorfor koffein kan påvirke fosterveksten.

Men fødselsvekt kan ha betydning for helsen til barnet både på kort sikt og i et livsperspektiv. Forskerne ønsker å undersøke ytterligere på hvilken måte koffein påvirker fosteret.

Sjekk innholdet
Du kan sjekke koffeininnholdet på det du drikker ved å lese på næringsinnholdet. Maksimalt anbefalt mengde under graviditet er 100-200 mg daglig. Ifølge Matportalen er dette koffeininnhold i ulike typer drikker (per dl drikke):

- Koke- og filterkaffe: 50-60 mg.
- Pulverkaffe: 40 mg.
- Espresso: 120 mg.
- Te: 26 mg.
- Coca-Cola: 13 mg.
- Energidrikk: 12-32 mg (avhengig av produkt)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.